Condiţiile meteorologice din Bucureşti, nefavorabile dispersiei poluanţilor, au condus la înregistrarea unor concentraţii foarte ridicate de particule în suspensie - PM10 şi PM 2,5, în ultimele 24 de ore, informează Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), într-o postare publicată, marţi, pe pagina de Facebook a instituţiei.
"Pe parcursul ultimelor două zile în zona Bucureşti - Ilfov au existat condiţii meteorologice nefavorabile dispersiei poluanţilor, fapt care a condus la înregistrarea unor concentraţii foarte ridicate de particule în suspensie - PM10 şi PM 2.5. Astfel, din cauza calmului atmosferic (viteze ale vântului sub 0,5 m, înregistrate multe ore consecutiv pe perioada serii, nopţii şi dimineţii), a umidităţii relative foarte ridicate şi posibil a inversiunii termice, poluanţii emişi de toate sursele existente (în special încălzire rezidenţială cu combustibil solid, trafic şi industrie) nu s-au mai dispersat şi s-au acumulat la nivelul solului", precizează ANPM.
La celelalte staţii de monitorizare nu au fost vârfuri de concentraţii evidente, dar concentraţiile medii orare de particule s-au menţinut ridicate pe tot timpul zilei, fără variaţii semnificative, fapt care a condus la concentraţii medii zilnice ce depăşesc valorile limită stabilite de L104/2011 privind calitatea aerului înconjurător.
"Dispunerea staţiilor cu valorile concentraţiilor cele mai ridicate şi evoluţia în timp a concentraţiilor la toate staţiile din cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) nu indică o sursă localizată de mare putere, ci mai curând multiple surse de mică putere dispuse în zonele periferice ale Bucureştiului, atât în interiorul, cât şi în exteriorul limitelor administrative. Întrucât indicii de calitate a aerului calculaţi în baza concentraţiilor medii zilnice de particule PM10 şi mai ales PM 2.5 au avut în mare majoritate valorile "rău", "foarte rău" şi "extrem de rău", am comunicat informaţiile primite din cadrul RNMCA atât Gărzii Naţionale de Mediu, cât şi Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. Nu am primit informaţii de la GNM cu privire la existenţa altor surse de poluare decât cele menţionate", se arată în comunicarea ANPM.În cazul în care condiţiile de dispersie nu se vor modifica, este posibil ca indicii de calitate a aerului să se menţină mult timp la aceleaşi valori nefavorabile, mai ales că la calculul indicilor se ţine cont de concentraţiile medii calculate pe ultimele 24 ore, nu de cele orare, subliniază sursa citată.
Reacția ministrului Mediului
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a reacționat la situația din Capitală.
„În București avem două proceduri de infringement. Una este legată de particule, PM 2,5 și PM 10, și cealaltă este legată de oxizii de azot NOx, un poluant specific arderii de la încălzirea rezidențială sau din trafic. Cu atât mai mult cu cât în sezonul rece întregul București se încălzește, unii în sistem centralizat, alții cu centrale proprii, alții încă cu sobe, în zilele când există dispersie mică, când nu bate vântul, când condițiile meteo favorizează acest fenomen, valorile poluanților cresc și generează alarme, sisteme de alertă în stațiile de monitorizare a calității aerului. În unele zone ar trebui să ne îngrijorăm, în altele mai puțin”, a spus Fechet la Digi24.