Plan de amploare la Guvern pentru ca România să se alinieze în cea mai acerbă luptă a omenirii

Plan de amploare la Guvern pentru ca România să se alinieze în cea mai acerbă luptă a omenirii
📅 2024-12-27

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a publicat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Planului naţional de achiziţii ecologice 2025-2030, care vizează implementarea unui plan de acţiune care stabileşte ţinte anuale pentru realizarea de achiziţii ecologice de către autorităţile şi entităţile contractante, în scopul stabilirii de măsuri corelative obligaţiilor reglementate prin legislaţia în materia achiziţiilor publice/sectoriale, informează News.ro.

Proiectul de act normativ a fost elaborat de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor în colaborare cu Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP).

În vederea monitorizării implementării acestui plan, entităţile achizitoare au obligaţia de a raporta, prin intermediul facilităţilor puse la dispoziţie de operatorul SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice), achiziţiile publice ecologice realizate.

”Prezentul Plan naţional urmăreşte promovarea achiziţiilor ecologice de către autorităţile şi entităţile contractante, Guvernul României angajându-se astfel la o abordare ecologică în activităţile sale, prin utilizarea APE (achiziţiilor publice ecologice, n.r.) ca modalitate de promovare a guvernanţei durabile, implicând autorităţile administraţiei publice de la nivel local, administraţiile oraşelor şi toţi factorii interesaţi relevanţi. Prezentul proiect de Plan de achiziţii  ecologice, prin acţiunile propuse se aliniază obiectivului de protecţie a mediului al Uniunii Europene în privinţa atingerii neutralităţii climatice până în 2050, Pactului Ecologic European şi măsurilor pentru tranziţia la o economie circulară, incluse în Planul de acţiune pentru economia circulară propus de Comisia Europeană”, se arată în document.

Din perspectiva politicii de mediu, achiziţiile publice ecologice vizează eficientizarea utilizării  a energiei şi a apei, reducerea cantităţii de deşeuri precum şi adaptarea la efectele schimbărilor climatice. Totodată, achiziţiile publice ecologice facilitează dezvoltarea unei pieţe pentru resurse secundare, care favorizează tranziţia României către economia circulară.

”Prin prezentul proiect de act normativ se are în vedere aprobarea şi implementarea unui plan de acţiune care stabileşte ţinte anuale pentru realizarea de achiziţii ecologice de către autorităţile şi entităţile contractante, în scopul stabilirii de măsuri corelative obligaţiilor reglementate prin legislaţia în materia achiziţiilor publice/sectoriale. Produsele, serviciile şi lucrările pentru care se stabilesc ţinte anuale pentru achiziţiile publice pentru perioada 2025-2030, sunt: computere, monitoare, tablete, smartphone-uri; hârtie de copiat şi hârtie grafică; echipamente de procesare a imaginii, consumabile pentru echipamente de procesare  a imaginii; mobilier; produse de curăţenie interioară; alimente; produse textile; echipamente electrice şi electronice utilizate în sectorul asistenţei medicale; produse pentru amenajarea spaţiilor publice verzi; centrale termice cu apă; sisteme de iluminat rutier şi de semnalizare rutieră;  autovehicule pentru transport rutier; centre de date, camere ale serverelor şi servicii cloud; servicii catering; servicii de curăţenie interioară; vopsele, lacuri şi marcaje rutiere; întreţinerea spaţiului public; servicii de transport rutier; servicii de imprimare; proiectarea, execuţia şi gestionarea clădirilor; proiectarea, execuţia şi întreţinerea drumurilor; servicii privind textilele (spălarea, repararea, întreţinerea, preluarea textilelor)”, se menţionează în Nota de fundamentare.

Se facilitează tranziția digitală

Achiziţiile publice ecologice contribuie la tranziţia ecologică dar şi la îmbunătăţirea factorilor socio-economici, menţinând coeziunea socială şi antrenând schimbări care să faciliteze tranziţia digitală. Astfel, investiţiile publice din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă constituie o oportunitate semnificativă pentru utilizarea achiziţiilor publice ecologice precum şi pentru formarea şi modernizarea administraţiei publice privind sustenabilitatea, având în vedere faptul că în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, Comisia Europeană solicită aplicarea principiului „a nu prejudicia în mod semnificativ” mediul (DNSH), în cadrul tuturor liniilor de intervenţie din PNRR.

Planul naţional de achiziţii ecologice reprezintă o foaie de parcurs naţională, care stabileşte ţinte pentru accelerarea tranziţiei către modelele de consum şi producţie durabile, precum şi sprijinirea autorităţilor/entităţilor contractante în achiziţionarea de produse şi servicii cu impact redus asupra mediului şi schimbarea comportamentului consumatorilor în sensul orientării acestora către produse, servicii şi lucrări durabile. De asemenea, PNAE va sprijini participarea IMM-urilor la piaţa unică europeană şi la sprijinirea entităţilor achizitoare în aplicarea criteriilor de mediu. Totodată PNAE va contribui la educarea mediului de afaceri în ceea ce priveşte respectarea principiilor dezvoltării  durabile.

În România, din informaţiile puse de dispoziţie de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, cheltuielile pentru achiziţii publice au reprezentat 11% din PIB în anul 2022, fapt care demonstrează potenţialul enorm al acestora de a determina evoluţia  economiei naţionale.

În prezent însă ritmul achiziţiilor publice ecologice/verzi la nivelul României este extrem de lent faţă de urgenţa cu care trebuie implementate măsuri privind ţintele de neutralitate climatică, care astfel nu pot fi atinse de România până în 2050, conform obiectivului UE. De asemenea, România este singurul stat membru care nu a avut până în prezent un plan de acţiune privind achiziţiile ecologice.

Tranziţia României către o societate durabilă bazată pe o economie incluzivă, cu emisii reduse de carbon, eficientă din punct de vedere a resurselor, ghidată de principiul central al Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, a nu lăsa pe nimeni în urmă, care să genereze bunăstare pentru întreaga societate, pentru generaţiile prezente şi viitoare,  reprezintă un proces complex şi de lungă durată.

În această perioadă de tranziţie trebuie să avem în vedere faptul că evoluţia capitalului economic şi social nu mai poate fi separată de impactul pe care activitatea umană îl are asupra cadrului natural, iar creşterea progresivă a ponderii achiziţiilor publice ecologice din totalul achiziţiilor publice pe care le desfăşoară autorităţile publice centrale şi locale, are rolul de a reduce impactul asupra mediului.

În Uniunea Europeană, achiziţiile publice ecologice (APE) constituie un instrument important pentru atingerea obiectivelor politicii de mediu legate de schimbările climatice, utilizarea resurselor, consumul şi producţia durabile, în special având în vedere importanţa cheltuielilor sectorului public pentru bunuri, servicii şi lucrări.

Prin elaborarea Planului naţional de achiziţii ecologice (PNAE 2025-2030), România se conformează obiectivelor europene, ţara noastră fiind singura ţară care nu a avut până în prezent un plan de acţiune privind achiziţiile publice ecologice.

De asemenea, finalizarea cadrului legislativ privind promovarea achiziţiilor publice verzi şi ameliorarea procesului de urmărire statistico-economică şi socială a modelelor de consum şi de producţie durabilă la nivel naţional, regional şi local, (care se regăsesc în ţintele ODD 12 – Consum şi producţie responsabile), sunt obiective din  Strategia Naţională privind Dezvoltarea Durabilă a României 2030 (SNDDR 2030), aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 877/2018, publicată în Monitorul Oficial nr. 985/21 noiembrie 2018.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Alertă în Marea Baltică - Estonia lansează patrule maritime pentru a-şi proteja conexiunea electrică cu Finlanda

Estonia a lansat vineri patrule maritime pentru a-şi proteja conexiunea electrică cu Finlanda, la două zile după ce cablul EstLink 2 care leagă cele două ţări a fost rupt, probabil de un petrolier care venea dintr-un port rusesc, a anunţat ministrul estonian al Apărării, conform AFP. Citește...

Tennis: Ana Bogdan, Anca Todoni debut with victories in the new season, in Brisbane (WTA)

Romanian tennis players Ana Bogdan and Anca Todoni debuted with victories, on Friday, in the qualifications of the WTA 500 tournament in Brisbane (Australia), which has a total prize pool of 1,520,600 US dollars and marks the debut of the new competitive season. Citește mai departe...

Bucharest Stock Exchange opens in the green on Friday

The Bucharest Stock Exchange (BVB) started Friday's session in the green, with transactions totalling 10.28 million RON (2.06 million euros) one hour into the trading.The main BET index, which shows the performance of the 20 most liquid companies, saw an increase of of 0. Citește mai departe...

Târgul de Crăciun din București atrage peste 1,3 milioane de vizitatori: O ediție magică, în 17 ani de tradiție

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că peste 1,3 milioane de vizitatori au făcut ca cea de-a 17-a ediţie a Târgului de Crăciun Bucureşti să fie cu adevărat magică. Citește mai departe...

Diana Șoșoacă, despre Călin Georgescu: Bla bla știu toți. Nu văd faptele! / Foto

Diana Șoșoacă a continuat seria atacurilor la adresa lui Călin Georgescu. Ultima ieșire a eurodeputatei a fost pe pagina oficială de Facebook, acolo unde, într-o discuție cu urmăritorii săi, Diana Șoșoacă a spus că nu are nimic de dat exemplu Călin Georgescu. Citește mai departe...

Ultima oră! O mașină a luat foc în fața stadionului Dinamo

O mașină a luat foc în fața stadionului Dinamo, potrivit informațiilor ISUBIF. Pompierii au ajus de urgența la fața locului și lucrează pentru stingerea flăcărilor.Se pare că și un al doilea autoturism a fost afectat de flaăcările care au făcut scrum prima mașină. Citește mai departe...

Gazprom anunță o creștere semnificativă a producției de gaze naturale: +61 miliarde metri cubi în 2024

Producţia de gaze naturale a Gazprom ar urma să crească anul acesta cu 61 miliarde metri cubi (bcm), la aproximativ 416 bcm, a anunţat directorul general al grupului rus de stat, Alexei Miller, transmite Reuters. Citește mai departe...

Criză politică la Berlin - Președintele a dizolvat Parlamentul

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a anunţat vineri dizolvarea parlamentului şi a stabilit oficial alegerile parlamentare anticipate pentru 23 februarie, decizie aşteptată după implozia coaliţiei guvernamentale a cancelarului Olaf Scholz şi votul de încredere pierdut de acesta Citeș...

Banca Națională a României lansează o monedă din aur pentru a celebra 400 de ani de la nașterea Mitropolitului Dosoftei

Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic, începând de luni, 30 decembrie 2024, o monedă din aur cu tema 400 de ani de la naşterea Mitropolitului Dosoftei. Citește mai departe...

Coaliția se reunește pentru 'Ordonanța-trenuleț' / Deputat: 'Vizăm în primul rând înghețarea indemnizațiilor demnitarilor'

Liderii coaliției de guvernare sunt așteptați să se reunească, vineri, într-o ședință la Palatul Victoria, pentru a stabili măsurile economice care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025, printre propunerile luate în calcul de Guvern fiind înghețarea pensiilor și a salariilor Citește mai...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.