Coreea de Sud a devenit o ”societate foarte bătrână”, după ce 20% din populaţia sud-coreeană este în vârstă de peste 65 de ani, arată date oficiale publicate marţi, o tendinţă sumbră, din cauza unui nivel al fecundităţii extrem de mic, relatează AFP, conform News.ro.
Cea de a patra economie din Asia înregistra 0,7 naşteri de femeie la sfârşitul lui 2023 - unul dintre cele mai mici niveluri de fecunditate din lume şi mai ales cu mult sub nivelul ratei de înlocuire de 2,1 necesar în vederea menţinerii populaţiei actuale.
Astfel, populaţia sud-coreeană îmbătrâneşte şi scade rapid.
În prezent, numărul persoanele în vârstă de 65 de ani şi peste se apropie de zece milioane.
Ele ”reprezintă 20% dintre cele 51,2 milioane în populaţia recenzată”, anunţă marţi într-un comunicat Ministerul de Interne, lucru care plasează Coreea de Sud în categoria ”societăţilor foarte bătrâne”, ca Japonia, Germania şi Franţa.
Numărul bătrânilor s-a dublat din 2008, când erau doar cinci milioane, potrivit ministerului.
Bărbaţii reprezintă 44% din această populaţie, arată aceste date.
39 DE MILIOANE DE LOCUITRI PÂNĂ ÎN 2067
Guvernul sud-coreean investeşte miliarde pentru a încuraja naşterile - oferind ajutoare pentru congelarea ovocitelor -, însă aceste măsuri nu au condus la rezultatele scontate.
Populaţia sud-coreeană urmează să scadă până la 39 de milioane de locuitori până în 2067, când vârsta mediană urmează să fie de 62 de ani.
Potrivit unor experţi, numărul mic al căsătoriilor şi naşterilor în Coreea de Sud are legătură cu costul mare al educaţiei, ”explozia” preţurilor în domeniul imobiliar şi spiritul de competiţie care domneşte în rândul societăţii sud-coreene şi care face dificilă obţinerea unor posturi bine remunerate.
Ziua dublă de muncă a femeilor - care îşi continuă cariera şi totodată îşi asumă, după ce vin acasă, majoritatea treburilor casnice şi educaia copiilor - constituie, potrivit unor experţi, alt factor-cheie.