Sezonul de Crăciun de apropie rapid, şi pregătirile sunt deja în desfăşurare. În ultimii ani foarte mulți români preferă să petreacă Sărbătorile de iarnă în Bulgaria, țara vecină, iar pe lângă locație și produsele pentru masa de Crăciun sunt achiziționate tot din această țară. Cât costă o masă tradițională în țara vecină.
Conform obiceiului, familiile se adună acasă, în jurul mesei, cu un număr variabil de feluri de mâncare festive, conform Agerpres.
O verificare a preţurilor produselor alimentare necesare arată că o familie cu patru membri va avea nevoie în total de 185 leva pentru Ajunul Crăciunului şi zilele de Crăciun, conform calculelor făcute pentru BTA de Petar Mishev, analist economic la Institutul pentru Cercetări Sociale, Comerciale, Educaţie şi Formare Profesională (ISTURET) la Confederaţia Sindicatelor Comerciale din Bulgaria, şi Teodora Pachedzhieva, cercetător la ISTURET.
În Ajunul Crăciunului, pe mese există de obicei fasole, pâine tradiţională în interior cu o monedă, ardei umpluţi, frunze de viţă de vie umplute, fructe uscate, salate de sezon, şi pentru desert - dovleac cu miere şi nuci. Experţii estimează că o familie cu patru membri va avea nevoie de 70 de leva pentru a pregăti masa de seară festivă, inclusiv costurile alternative, cum ar fi electricitatea şi apa, dar fără forţa de muncă necesară.
Experţii ISTURET subliniază că printre produsele care au impact asupra bugetului pentru masa festivă se află fructele uscate. De exemplu, cele mai ieftine prune costă 4,50 leva 300 g, în timp ce nucile costă 6,20 leva 250 g.
Pentru masa de Crăciun, gospodăriile cu patru membri ar trebui să aloce în medie 115 leva. Cea mai mare povară asupra bugetului familiei este carnea de porc, un fel tradiţional de mâncare în timpul sărbătorilor, preţul fiind în jur de 15 leva per kg. Pentru scopurile studiului, cantitatea estimată este de 1,5 kg. Meniul de Crăciun trebuie de asemenea să includă plăcinte umplute, care necesită iaurt, unt, ouă şi brânză. Nu putem organiza masa fără salatele de sezon, cum ar fi murăturile, aperitive şi chiar o sticlă de vin, fără de care nu se simte autenticitatea tradiţională a celebrării. Din nou, preţurile nu includ costul alternativ al pregătirii mesei de Crăciun.
Conform celor doi experţi, bugetul pentru anul viitor se conturează ca fiind unul dificil, dar politica financiară este o necesitate. Pentru următorul an, o creştere medie de 10% a cheltuielilor de personal este necesară pentru a permite o creştere adecvată a salariilor în toate zonele unde statul este angajator. Conform experţilor, această cifră reprezintă o solicitare echilibrată, care este de asemenea în linie cu proiectata creştere generală a salariilor la nivel naţional, pe care Ministerul de Finanţe o estimează între 9% şi 10%. În condiţiile estimărilor privind o inflaţie de aproape 3% anul viitor, aceasta asigură condiţiile necesare pentru o creştere reală a veniturilor cetăţenilor bulgari anul viitor.