Patriarhul Ecumenic vine la București: Catedrala Națională urmează să fie sfințită și deschisă permanent publicului

Patriarhul Ecumenic vine la București: Catedrala Națională urmează să fie sfințită și deschisă permanent publicului
📅 2025-01-09

Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române.

Evenimentul are loc pentru a marca Centenarul Patriarhiei Române. În 2025 se împlinesc 140 de ani de când Bisericii Ortodoxe Române i-a fost recunoscut statutul de Biserică Autocefală și 100 de ani de când a fost ridicată la rangul de Patriarhie, informează basilica.ro.

„Iubim Biserica fiică a României și așteptăm cu nerăbdare să participăm la sărbătorile oficiale de la București, de anul viitor, dedicate centenarului ridicării la demnitatea patriarhală a Bisericii autocefale din România, de către Patriarhia Ecumenică”, a declarat anul trecut Sanctitatea Sa Bartolomeu I.

În 2018, la Centenarul Marii Uniri, Patriarhul Ecumenic și Patriarhul României au sfințit altarul sfântului lăcaș.

În Sfânta Masă a fost încorporată atunci lista cu numele tuturor eroilor români cunoscuți din istorie (aproximativ 350.000), pentru a marca în mod simbolic actul de construire a catedralei ca o jertfă istorică a întregului popor român pentru credință, independență națională și libertate întru Dumnezeu.

Într-un mesaj transmis după sfințirea altarului Catedralei Naționale, Patriarhul Daniel a amintit că proiectul acesteia a fost inițiat de Regele Carol I după dobândirea Independenței României.

Mihai Eminescu și Ioan Slavici au fost primii intelectuali care au susținut ideea construirii în București a „Catedralei Mântuirii Neamului”, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru independența națiunii, mai preciza atunci Preafericirea Sa.

Astfel, înțelegem că prima titulatură sub care este cunoscut acest sfânt lăcaș – „Catedrala Mântuirii Neamului” – reprezintă mai degrabă un simbol identitar decât unul teologic propriu-zis.

Va fi deschisă publicului

După sfințirea din acest an, Catedrala Națională va rămâne deschisă pentru slujirea liturgică și participarea credincioșilor.

„Va fi permanent deschisă închinătorilor și va avea un program liturgic deosebit, inclusiv la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, de luni, 27 octombrie 2025”, a confirmat Părintele Ionuț Corduneanu, Vicar Administrativ Patriarhal, pentru Trinitas TV.

Lucrările la Catedrala Națională

Lucrările de construcție sunt aproape finalizate, anul acesta urmând să fie instalată crucea pe turla mare, să fie terminate instalațiile interioare, montarea vitraliilor exterioare și structura de rezistență a porticurilor de la intrarea principală.

Lucrările de pictură continuă și ele, sub supravegherea atentă a Părintelui Patriarh Daniel, urmând un plan iconografic care respectă tradiția bizantină și se desfășoară pe o suprafață totală de 25.000 de metri pătrați. Catapeteasma pictată în mozaic, de peste 400.000 de metri pătrați, este cea mai mare de acest fel din lumea ortodoxă.

220 de pictori lucrează la mozaic în ritm alert, depunând un efort uriaș, sub coordonarea pictorului bisericesc Daniel Codrescu.

„Echipa astfel dublată lucrează inclusiv sâmbăta, având ca obiectiv pictarea a cel puțin 340 de metri pătrați pe lună”, a explicat Părintele Consilier Patriarhal Nicolae Crângașu, Consilier patriarhal coordonator la Sectorul Monumente și construcții bisericești al Patriarhiei Române.

El a precizat că pictorii depășesc mereu această cotă, ajungând și până la 420 de metri pătrați realizați pe lună, ceea ce denotă „un efort uriaș și o mare însuflețire, o mare seriozitate față de cuvântul pe care și l-au dat”.

Pictorul Daniel Codrescu a declarat că munca de pictare a Catedralei Naționale „e și o asceză” și că rezultatul va fi unul deosebit.

„E un anumit dinamism al suprafeței, care necesită și o participare mai mare din partea privitorului”, spunea el într-un interviu. „În funcție de momentele zilei, de cum cade lumina, descoperi noi laturi, noi străluciri.”

Fiecare metru pătrat de pictură în mozaic necesită 10.000 de pietricele (tesere), produse manual în atelierul Orsoni Venezia. De aceea, fiecare contribuție contează pentru finalizarea unei opere mărețe de artă bizantină autentică și împlinirea visului unei națiuni creștine.

Donează pentru pictură

Online, direct pe site-ul pictamcatedrala.ro, selectând unul dintre cele două butoane, care vă vor direcționa spre secțiunea de plată cu cardul în moneda aleasă de dumneavoastră, LEI sau EURO.

Direct la orice unitate de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române urmând a primi chitanță personalizată cu mențiunea „Pentru pictura Catedralei Naționale”.

Prin SMS la 8822 cu mesajul Pictura în valoare de 2 EUR (nu se aplică TVA) valabil în: Vodafone, Orange și Telekom.

Prin depunere de numerar sau virament bancar în următoarele conturi BCR ale Patriarhiei Române:

Cont pictura în lei: RO91RNCB0075004895030395

Cont pictura în euro: RO64RNCB0075004895030396

Cont pictură în dolari: RO26RNCB0075004895030110

Prin redirecționarea a până la 3,5% din impozitul pe venit, completând formularul 230.

Alte informații despre pictură

Tel.: 0799.887.955

Email: ctitor@catedralaneamului.ro

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru

Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului”. Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește strămoșii și astfel schimbă cursul istoriei, ștergându-și propria existență. Rezolvarea paradoxului ar putea face posibilă călătoria în timp. Citește mai departe...

România devine un jucător-cheie în industriile viitorului: Ce spune ministrul Economiei

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, şi vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene responsabil pentru prosperitate şi strategia industrială Stéphane Séjourné au vizitat, joi, fabrica de baterii litiu-ion ”Prime Batteries Technology”, unitate despre care ministrul a apreciat că ”a Citește ma...

Praid salt mine sees some 470,000 visitors in 2024

The number of 2024 visitors to the Praid salt mine in Harghita County was slightly up, despite it being closed for a month, right at the beginning of the tourist season, due to underground infiltration. Citește mai departe...

Bucharest Stock Exchange closes mixed Thursday's trading session

The Bucharest Stock Exchange closed mixed the session on Thursday, with the value of transactions dropping to 47.10 million RON (9.47 million euros) from 55.97 million RON (11.25 million euros) on the previous day.The most liquid shares were those of Banca Transilvania, with exchanges of 11. Cite...

Men's handball: Romania defeated by Norway at Spain tournament

Romania men's national handball team was defeated by the Norwegian team with a score of 37-25 (19-14) on Thursday evening, in Castellon, in the international tournament in Spain, according to the website of the Norwegian Handball Federation. Citește mai departe...

Foreign Ministry issues travel warning for Belgium - possible public transport disruptions

The Ministry of Foreign Affairs (MAE) informs Romanian citizens who are in, transiting or intending to travel to Belgium that between January 12, 10 p.m. and January 13, 10 p.m. Citește mai departe...

Mulți greșesc și apoi se îmbolnăvesc pe neașteptate: temperatura la care trebuie depozitate alimentele

Depozitarea corectă a alimentelor este obligatorie pentru a preveni alterarea acestora, scrie FOCUS, conform Rador Radio România.Dacă alimentele sunt păstrate incorect, se pot altera şi pot provoca probleme de sănătate. Citește mai departe...

Tragedie pe A1: Tânăr de 22 de ani și-a pierdut viața după ce a intrat cu mașina într-un parapet de beton

Un tânăr de 22 de ani a murit, joi seara, după ce a intrat cu mașina într-un parapet de beton la Autostrada A1 București-Pitești. Polițiștii continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs accidentul. Citește mai departe...

Ministrul Finanțelor anunță desființări de instituții și concedieri: 'Vor fi foarte multe plecări naturale'

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a precizat că nu vor fi cocedieri masive în instituţiile statului, dar că vor fi plecări voluntare. Tanczos Barna a mai spus că mulţi angajaţi de la stat vor migra spre privat, unde vor putea face performanţă. Citește mai departe...

Românul care a încasat cea mai mare poliță de asigurare pentru o locuință

Incendiul este riscul care continuă să provoace cele mai mari daune locuinţelor din România. Cea mai mare despăgubire încasată de un proprietar al unei locuinţe care era protejată de o poliţă de asigurare facultativă şi care a fost afectată de un incendiu a depăşit suma de 422. Citește mai d...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.