Un nou studiu dezvăluie că atomii formați în stele urmează un parcurs extraordinar de lung și complex înainte de a contribui la formarea noilor stele, planete și, în cele din urmă, a vieții. De-a lungul acestei călătorii, unii dintre ei părăsesc galaxia și revin mai târziu, jucând un rol crucial în nașterea Pământului și a ființelor care îl populează. Practic, atomii care alcătuiesc corpul nostru au străbătut distanțe cosmice uriașe înainte de a deveni parte din existența noastră, scrie Iflscience.com.
Cu excepția hidrogenului și heliului, toate elementele se formează în stele, adesea în timpul evenimentelor dramatice precum supernovele. Inițial, astronomii au crezut că majoritatea atomilor de pe Pământ proveneau în special din astfel de supernove și alte evenimente exotice din Calea Lactee.
Totuși, cercetările au adus în prim plan rolul unor curenți galactici masivi și al mediului circumgalactic, care amestecă aceste elemente timp de miliarde de ani, până când condițiile sunt prielnice pentru nașterea de noi stele și planete.
Samantha Garza, autoarea studiului, compară mediul circumgalactic cu o gară uriașă, unde materialul este constant împins afară și readus înapoi.
Atomii din corp au petrecut mult timp în afara galaxiei, fiind expulzați de moartea explozivă a stelelor, pentru ca apoi să fie atrase înapoi și să reintre în ciclul formării stelare.
Cercetătorii indică faptul că această mișcare are implicații majore asupra evoluției galaxiilor și asupra cantității de carbon disponibilă pentru formarea de stele noi. Prezența unui astfel de mediu circumgalactic a fost confirmată doar în 2011.
De exemplu, oxigenul identificat acolo a demonstrat originea sa galactică. Recentele cercetări conduse de Garza și Jessica Werk au descoperit prezența carbonului, care, la rândul său, urmează un traseu similar.
Cercurile radio ciudate
Un alt fenomen de actualitate, cercurile radio ciudate, ar putea fi create de material aruncat în galaxie de multiple supernove, dar acest material rămâne pierdut, comparativ cu mediul circumgalactic, care permite reciclarea atomilor.
Echipa de cercetători a colectat lumina a nouă quasari care au traversat mediul circumgalactic, descoperind astfel carbon în jurul galaxiilor active. Spre deosebire, prezența carbonului în jurul galaxiilor pasive, unde activitatea stelară s-a oprit, a fost mult mai redusă.
Magneziul a fost, de asemenea, observat ca mai răspândit în aceste medii active. Concluzia acestui studiu subliniază că, deși formarea unui om cere o varietate de elemente, carbonul și oxigenul sunt esențiale pentru viața cunoscută.
Ne putem considera astfel nu doar „praf de stele”, ci particule care au făcut călătorii îndelungate. Studiul a fost publicat în The Astrophysical Journal Letters.