Jurnaliștii de la Politico analizează situația din România și vorbesc despre alegerea lui Călin Georgescu dintr-o altă perspectivă. În orașul NATO din România, la Mihail Kogălniceanu, acolo unde se construiește cea mai mare bază NATO din Europa, oamenii au votat masiv pentru Călin Georgescu.
”Camioane grele trosnesc de-a lungul drumului acoperit de ploaie spre portul Constanța, care a fost un nod vital pentru exportul de cereale ucrainene în timpul războiului. La marginea orașului, acestea trec pe lângă o pistă de aterizare NATO, acum un șantier noroios în curs de transformare în cea mai mare bază a alianței din Europa. Aproximativ 10 000 de militari se vor muta aici până în 2030.
Și totuși, atunci când locuitorii orașului au votat la alegerile prezidențiale de luna trecută, au votat în majoritate covârșitoare pentru Călin Georgescu, candidatul care dădea toate semnele că este alegerea preferată a președintelui rus Vladimir Putin.
Haos politic în România
Victoria lui Georgescu a aruncat establishmentul țării într-o criză de încredere. Ultranaționalistul anti-Bruxelles și sceptic față de NATO a apărut parcă de nicăieri luna trecută pentru a obține prima poziție în primul tur al alegerilor.
După ce președintele în exercițiu Klaus Iohannis a făcut publice dosare secrete care susțineau că votul a fost compromis de un atac „hibrid” probabil susținut de Rusia - și de o vastă operațiune de influență TikTok - Curtea Constituțională a României a anulat întregul scrutin.
România este încă afectată de ascensiunea și căderea rapidă a lui Georgescu.
Partidele politice din țară se ceartă între ele în încercarea de a forma un guvern de coaliție în urma unor alegeri parlamentare separate. Numai după încheierea acestui exercițiu, românii vor ști când vor putea vota din nou pentru un președinte.
Viitorul politic al lui Georgescu este la fel de incert; mulți cred că acesta ar putea fi descalificat pentru a candida din nou pe baza hotărârii de anulare a Curții.
Analiștii politici, istoricii și anchetatorii de la București și Bruxelles vor discuta probabil ani de zile despre măsura în care Kremlinul sau o campanie de influență alimentată de TikTok a facilitat erupția anti-sistem a lui Georgescu”, arată jurnaliștii de la Politico.