Părinţii care şi-au omorât fetiţa în vârstă de doi ani şi 10 luni prin opărire intenţionată au fost condamnaţi definitiv la pedepse de 20, respectiv 22 de ani de închisoare, în timp ce bunica paternă a copilului, judecată pentru lăsare fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate, scapă de pedeapsă.
Potrivit portalului instanţelor de judecată, Curtea de Apel Ploieşti a respins, vineri, ca nefondate apelurile declarate de inculpaţii Horia Mihai şi Maria Diana Mihai împotriva sentinţei pronunţată de Tribunalul Prahova la data de 7 februarie 2024.
Prin acea decizie, Horia Mihai a fost condamnat la 22 de ani de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat asupra unui membru de familie, Maria Diana Mihai primind o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru aceeaşi faptă.
De asemenea, Curtea de Apel Ploieşti a admis apelul declarat de Petruţa Mihai, bunica paternă a copilului, care primise o pedeapsă de 8 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de lăsare fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate.
"Admite apelul declarat de inculpata Mihai Petruţa împotriva aceleia?i hotărâri, pe care o desfiinţează în parte şi rejudecând, în baza art. 396 alin. 6 Cod procedură penală rap. la art. 16 lit. f Cod procedură penală, cu referire la art. 155 alin. 1 Cod penal, astfel cum a fost interpretat prin Deciziile nr. 297/2018 şi nr. 358/2022 ale Curţii Constituţionale, încetează procesul penal pornit împotriva acesteia sub aspectul comiterii infracţiunii de lăsare fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate prev. de art. 203 Cod penal,cu aplicarea art. 5 Cod penal şi art. 396 alin. 10 Cod procedură penală", a decis instanţa.
Curtea menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei, care nu sunt contrare acestei decizii, care este definitivă.
Părinții și-au privit fata cum moare
Instanţa de fond a admis acţiunile civile exercitate de Mihai Daria Ionela şi Mihai Roberta Cristina (copii minori ai cuplului - n.r.), prin DGASPC Călăraşi, obligându-i pe părinţi la plata a 200.000 lei cu titlu de daune morale.
Părinţii fetiţei în vârstă de doi ani şi 10 luni, care a murit după ce a fost opărită intenţionat, au fost arestaţi preventiv la data de 1 aprilie 2023, măsura fiind luată la aproape doi ani de la momentul faptei, anchetatorii stabilind că minora a avut o moarte violentă, ca urmare a unor arsuri grave pe care le-a suferit, iar părinţii acesteia nu au luat nicio măsură pentru a-i asigura îngrijirile medicale necesare.
Potrivit unui comunicat postat la acel moment de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, organele de cercetare penală s-au sesizat din oficiu în acest caz, la data de 27 octombrie 2021, iar cercetările s-au desfăşurat iniţial cu privire la comiterea infracţiunii de ucidere din culpă.
Ulterior, Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti a dispus schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de ucidere din culpă în infracţiunea de omor asupra unui membru de familie şi declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, întrucât la acel moment au rezultat indicii temeinice cu privire la comiterea unei infracţiuni cu intenţie contra vieţii.
Bunica fetiţei nu a luat nicio măsură să împiedice chinul micuței
"În fapt, a rezultat că în seara de 26.10.2021, în jurul orei 22,00, aflându-se în comuna Poienarii Burchii, judeţul Prahova, victima M.A.P., în timpul băii de seară, a suferit arsuri cu apă fierbinte, de grad II-III, pe 54% din suprafaţa corporală, după care, în intervalul orar 22,00 - 05,00, nici inculpatul M.H., nici soţia acestuia M.M.D, deşi, în calitate de părinţi, aveau obligaţia legală de a acţiona în sensul asigurării accesului, de urgenţă, la îngrijiri medicale de specialitate, nu au luat nicio măsură, stând în pasivitate, deşi copilul a dat semne vizibile de suferinţă. Decesul victimei a fost constatat de echipajul de la ambulanţă solicitat de martorul L.C., proprietarul imobilului, la data de 27.10.2021, ora 05,00", arăta sursa citată.
Potrivit raportului de expertiză medico-legală (autopsie), moartea victimei a fost violentă şi a fost cauzată de insuficienţă cardio-respiratorie acută, urmare a arsurilor, între leziuni şi deces existând legătură de cauzalitate directă necondiţionată.
"Propunerea de arestare preventivă a fost formulată la momentul la care din probe certe, după administrarea unui probatoriu complex, a rezultat că împotriva celor doi părinţi poate fi susţinută o acuzaţie în materie penală sub aspectul comiterii infracţiunii de omor asupra unui membru de familie", se mai preciza în comunicat.
Surse judiciare au declarat, pentru AGERPRES, că bunica paternă a fetiţei se afla în casă în acea seară, însă nici ea nu a luat nicio măsură pentru a-i fi acordate îngrijiri medicale.
Ulterior, femeia, care în primă fază a fost parte vătămată în dosar, iniţiind chiar o acţiune în justiţie prin care a reclamat tergiversarea anchetei, a fost pusă sub acuzare.
Cei doi inculpaţi mai au doi copii minori, care se află în sistemul de protecţie la DGASPC Călăraşi dinaintea arestării preventive, preciza sursa citată.