Nu vrem bani, nu vrem valută! Dieta cu care Petre Roman se menține în formă la 79 de ani: Ecuație simplă

Nu vrem bani, nu vrem valută! Dieta cu care Petre Roman se menține în formă la 79 de ani: Ecuație simplă
📅 2025-04-24

Nu vrem bani, nu vrem valută .... era una din cele mai faimoase zicale în rândul femeilor care prin anii 90 erau fermecate de aspectul fizic al fostului premier Petre Roman. Căsătorit de două ori, odată cu Mioara Roman și apoi cu Silvia Chifiriuc, Petre Roman are și două fete. Chiar dacă are 79 de ani, fostul premier se menține la aceeași greutate din tinerete.

Nu ține diete, căci spune el, e vorba de o ecuație simplă

„E o ecuație foarte simplă, eu sunt, după cum știți, și inginer și om de știință într-un domeniu, legat de noi, știința climei e o ecuație foarte simplă, câte calorii mănânci, tot atâtea se consumă, simplu„, a explicat Petre Roman.

Petre Roman a fost trimis recent în judecată în Dosarul Mineriadei

Fostul premier Petre Roman afirmă, despre acuzaţia din dosarul „Mineriada”, în care a fost trimis în judecată, că acuzaţia este total nepotrivită, nefondată şi nesusţinută din punct de vedere juridic.

„Atunci eu, desigur, mă refer la mine, la situaţia mea şi la ce am făcut eu, nu la altceva. Şi din această perspectivă, aşa cum am prezentat doamnei procuror într-o serie de declaraţii, eu spun că această acuzaţie este total nepotrivită, nefondată şi, din punct de vedere juridic, nesusţinută. Asta în primul rând.

Se vorbeşte despre un caracter de represiune. Aici, această afirmaţie are, pur şi simplu, caracterul unei absurdităţi.

Pentru că, vorbesc din perspectiva mea, ca prim-ministru, dacă este vorba despre operaţiunea prin care s-a urmărit restabilirea ordinii publice, în punctul cu traficul cel mai intens al Capitalei, adică pe Bulevardul Magheru, după aproape trei luni în care fusese blocată circulaţia, după ce au avut loc alegerile libere din România, care au consacrat începutul democraţiei în România, după ce câştigasem aceste alegeri într-o proporţie covârşitoare şi, după ce înşişi reprezentanţii partidelor istorice, care erau în opoziţie, adică Partidul Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Social Democrat din România, din România, deci PSDR-ul, se retreseseră din protestul de la Universitate, aveam de-a face pur şi simplu cu o încălcare grosolană a ordinii publice”, a declarat, miercuri, pentru News.ro, fostul premier Petre Roman din perioada decembrie 1989 - octombrie 1991.

Petre Roman consideră că acuzaţia de infracţiuni contra umanităţii este „extrem de ciudată”, în condiţiile în care inclusiv Curtea Internaţională de Justiţie a tratat de-a lungul anilor doar „vreo şase cazuri” de infracţiuni împotriva umanităţii, „chestiuni extrem de grave”. În opinia sa, încadrarea este „absurdă şi ilegală”.

E o acuzaţie absudă”

„Cum poate fi caracterizată o operaţiune de ordine publică ca fiind de represiune? E o acuzaţie absurdă. Cu atât mai mult cu cât această încadrare este extrem de ciudată. Infracţiuni împotriva umanităţii.

Păi, infracţiuni împotriva umanităţii, aici vorbim de criminali de război, însăşi Curtea Internaţională de Justiţie a tratat, de-a lungul anilor, doar vreo şase cazuri de infracţiuni împotriva umanităţii, chestiuni extrem de grave, e vorba de genocid, crimă împotriva umanităţii. Şi din această perspectivă încadrarea este şi absurdă, şi ilegală. Este ilegală pentru că această infracţiune, la momentul respectiv, nici măcar nu exista. Deci întemeierea, din punct de vedere strict juridic, nu este posibilă, nu e permisă”, a subliniat Petre Roman.

Roman crede că este irelevantă trimiterea în judecată

Fostul premier crede că, „cel puţin” în ceea ce îl priveşte, această acuzaţie „nu conduce nicăieri”.

„Ca şi prima dată, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins integral ceea ce s-a formulat atunci, am convingerea că se va întâmpla şi cu această ocazie, din motivele pe care vi le-am enunţat mai sus. Aş putea să vă aduc încă multe argumente, dar cred că acestea sunt cele mai importante sau esenţiale”, a afirmat Roman.

În opinia primului fost premier post-revoluţionar, această trimitere în judecată este irelevantă la momentul actual din punct de vedere juridic.

„Ea nu are niciun fel de relevanţă, din punct de vedere juridic. Din motivele, în primul rând, legate de faptul că acel protest, la momentul respectiv, după alegerile libere care au avut loc şi după ce exista un proces democratic în curs, la vremea aceea, considerat de toată lumea democratică, lumea occidentală, ca fiind un proces foarte înaintat şi pozitiv.

Această acuzaţie şi această trimitere în judecată sunt irelevante. Pot fi (n. red. relevante) doar în măsura în care, aici eu nu pot spune dacă e sau nu o speculaţie, doar în măsura în care sunt interesaţi anumiţi lideri politici de astăzi să-şi ascundă propriile lor greşeli, incompetenţe sau, mai grav decât atât, aşa cum s-a afirmat, că e un fel de diversiune.

Personal, eu nu fac această acuzaţie, dar asta răspunde oarecum la întrebarea ce relevanţă mai are la cest moment. Nu are nicio relevanţă în raport cu această distanţă în timp”, a menţionat Roman.

„Cel puţin în ceea ce mă priveşte, e o prostie totală”

Fostul premier a adăugat că dacă astăzi sunt lideri politici care au eşuat, „şi au eşuat”, că au eşuat ei „nu e mare lucru”, dar, din păcate, o dată cu ei „au eşuat şi o serie de teme foarte importante ale societăţii româneşti, aşa cum se poate vedea foarte bine”.

Întrebat dacă din punct de vedere uman demersul actual al procurorilor are totuşi relevanţă, în condiţiile în care sunt persoane sau rude ale acestora care au avut de suferit la vremea respectivă, fostul premier a răspuns:

„Fiecare persoană, în democraţie şi într-un stat de drept, are această posibilitate de a-şi căuta dreptatea. Asta este o chestiune pentru care, personal, am fost gata să-mi dau viaţa, nu? În 21 decembrie, la baricadă (n.red. naricada de la Intercontinental ridicală de revoluţionari). Pentru asta. Pentru ca să fie dreptate.

Prin urmare, nu pot eu să mă ridic împotriva acestei chestiuni. Dar justiţia ia în considerare faptele reale, împrejurările reale, contextul real pe care îl ştie toată lumea. Se vorbeşte acolo de un fel de grup organizat care a încercat... Cel puţin în ceea ce mă priveşte, iertaţi-mă, e o prostie totală.

N-am făcut parte din niciun asemenea grup în niciun moment, s-a vorbit şi la Revoluţie despre treaba asta, dar atunci procurorii m-au scos complet din cauză, nu mai am niciun fel de legătură cu acel dosar. Prin urmare, în ceea ce mă priveşte, cum ar fi fost, pe de o parte, sunt gata pentru orice sacrificiu, şi pe de altă parte stau să-mi fac, ca prim-ministru, să mă ocup cu ce? Cu o represiune! Păi e absurd!”

Petre Roman a mai spus că la vremea respectivă avea o răspundere în legătură cu problema de ordine publică, şi încă una grea.

„Pentru că cei circa 200 de manifestanţi care se aflau acolo şi blocau circulaţia creau o mare problemă bucureştinilor, eu pot să vă dau un exemplu. La sfârşitul lunii mai, a avut loc la Bucureşti un cutremur destul de puternic. Şi m-a sunat ministrul de Interne de atunci şi mi-a spus: domnule prim-ministru, manifestanţii nu permit salvărilor să treacă, să-şi facă treaba, să treacă spre multe cereri care erau în special de la oameni în vârstă, foarte speriaţi şi care aveau nevoie de un ajutor momentan pentru a-şi reveni din şoc.

Ei bine, nici măcar asta nu au vrut să facă, să lase salvările să treacă. Aşa încât era obligaţia mea, într-adevăr, ca prim-ministru, să declanşez această operaţiune de ordine publică. Era o operaţiune de rutină. Dar de aici, să spui că e o represiune, e, încă o dată, absurd”, a încheiat Petre Roman.

Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican-Voiculescu, Adrian Sârbu, Miron Cozma au fost trimişi în judecată în Dosarul “Mineriada din 13 – 15 iunie 1990”, pentru infracţiuni contra umanităţii.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Lovitură de la ÎCCJ împotriva hotărârii de suspendare a deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a declarat recurs împotriva deciziei pronunțate joi de Curtea de Apel Ploiești – Secția de contencios administrativ și fiscal în dosarul numărul 301/42/2025. Citește mai departe...

Soția și copilul fotbalistului Jackson Rodríguez, răpiți din locuință în toiul nopții

Soţia fotbalistului ecuadorian Jackson Rodríguez şi copilul lor în vârstă de doar 5 ani au fost răpiţi miercuri, când bărbaţi necunoscuţi au pătruns în locuinţa lor în căutarea fundaşului echipei Emelec. Citește mai departe...

Pope Francis funeral/Apostolic Nuncio to perform Requiem Mass for late Pontiff at St. Joseph's Cathedral

Apostolic Nuncio to Romania and the Republic of Moldova, Monsignor Giampiero Gloder, will lead the Requiem Mass for the late Pope Francis on Saturday from 9:00 a.m. at St. Joseph's Cathedral, the Roman Catholic Archdiocese of Bucharest informs. Citește mai departe...

Nicușor Dan, după ce AEP l-a dat pe mâna DNA: Au scurs un document pentru a mă defăima!

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a lansat un raport exploziv care pune sub semnul întrebării modul în care primarul general Nicușor Dan și candidatul la președinție și-a finanțat campania electorală. Citește mai departe...

Vlad Gheorghe afirmă că AEP l-a reclamat la Parchet pe Nicuşor Dan, în scop electoral: O să le răspundem şi noi cu o plângere penală

Europarlamentarul independent Vlad Gheorghe afirmă că AEP l-a reclamat la Parchet pe Nicuşor Dan, în scop electoral, pe tema banilor donaţi candidatului în campanie, el anunţând că vor răspunde şi ei cu o plângere penală. Citește mai departe...

Descoperire cosmică șocantă: o stea fantomă bântuie Calea Lactee cu o viteză amețitoare

Astronomii au identificat o descoperire spectaculoasă în galaxia noastră: un magnetar care se deplasează cu o viteză amețitoare de peste 177.000 km/h prin Calea Lactee. Citește mai departe...

Ploiesti Court of Appeal suspends execution of Constitutional Court's decision on annulment of presidential election

A judge with the Ploiesti Court of Appeal admitted a request on the suspension of the Constitutional Court (CCR)'s decision of December 6, 2024 which annulled the presidential election.''Admits the request on the suspension of the execution of the contested administrative act. Citește mai de...

Victor Ponta susține reluarea turului doi: 'Dacă Justiţia decide reluarea turului al doilea, consider că ar fi o soluţie politică pozitivă'

Reluarea turului al doilea "ar fi o soluţie politică pozitivă", în cazul în care acest proces va fi decis de magistraţi, a afirmat joi, pe Facebook, candidatul independent la alegerile prezidenţiale Victor Ponta, conform Agerpres. Citește mai departe...

Arsenal, tot mai aproape de Zubimendi. Transferul verii, aproape de Emirates

Echipa engleză de fotbal Arsenal Londra este încrezătoare că va reuşi transferul mijlocaşului Martin Zubimendi de la Real Sociedad ca primul contract semnat în această vară, în ciuda interesului arătat de Real Madrid pentru jucătorul basc, au declarat surse apropiate acestei Citește mai depa...

Ce cuvânt va fi inscripționat pe mormântul Papei Francisc

Mormântul Papei Francisc, de la bazilica Santa Maria Maggiore din centrul Romei, va fi realizat din marmură şi va purta o singură inscripţie: "Franciscus", adică Francisc în latină, a anunţat joi Vaticanul. Citește mai departe...

Good News

Only good and positive news.