Ministrul britanic al apărării John Healey l-a atenţionat miercuri pe preşedintele rus Vladimir Putin, după ce o "navă-spion rusă" a fost reperată luni în Canalul Mânecii de Royal Navy (forţele navale britanice), informează AFP, potrivit Agerpres.
Nava militară rusă Iantar fusese deja detectată în urmă cu câteva săptămâni deasupra unor cabluri submarine în apele britanice, explică Ministerul Apărării al Regatului Unit într-un comunicat.
"Mesajul meu pentru preşedintele Putin este clar. Noi ştim ce faceţi voi şi nu vom ezita să luăm măsuri energice pentru a apăra Regatul Unit", a declarat John Healey.
Nava rusă, care se află acum în Marea Nordului, este "utilizată pentru a aduna informaţii şi a cartografia infrastructurile submarine ale Regatului Unit", a afirmat el în faţa deputaţilor.
Nava a intrat luni în apele teritoriale britanice. "În ultimele două zile, Royal Navy a desfăşurat (navele) HMS Somerset şi HMS Tyne pentru a supraveghea la fiecare minut apele noastre", a explicat ministrul.
În noiembrie, un submarin al Royal Navy ieşise la suprafaţă în apropiere de Iantar, "pentru a arăta clar că noi am supravegheat în secret cele mai mici acţiuni ale sale", a adăugat ministrul. Apoi, submarinul s-a îndreptat spre Mediterana, potrivit lui John Healey.
Regatul Unit "joacă un rol de prim plan în lupta împotriva ameninţării în creştere pe care Rusia o face să planeze asupra infrastructurilor offshore din mările europene", a subliniat Ministerul britanic al Apărării.
Royal Air Force (forţele aeriene britanice) vor furniza astfel aeronave pentru o nouă desfăşurare de forţe ale NATO menită să întărească protecţia infrastructurilor offshore din Marea Baltică.
Mai multe cabluri submarine de telecomunicaţii şi de electricitate au fost avariate în ultimele luni în Marea Baltică. Lideri europeni şi experţi suspectează acte de "război hibrid" orchestrate de Rusia.
Liderii ţărilor NATO riverane acestui vast spaţiu maritim s-au reunit săptămâna trecută în Finlanda, pentru a discuta despre mijloacele de creştere a securităţii regionale.
NATO va desfăşura nave, avioane şi drone în Marea Baltică, ca reacţie la aceste deteriorări de cabluri submarine, a anunţat săptămâna trecută secretarul general al Alianţei, Mark Rutte.