Măreția Imperiului Roman a avut un preț neașteptat: scăderea inteligenței populației europene cu până la trei puncte de IQ, dezvăluie un studiu, potrivit Mediafax.
Cercetătorii americani au descoperit că poluarea masivă cu plumb din timpul imperiului a afectat dezvoltarea cognitivă a generații întregi.
În timpul perioadei de maximă înflorire a imperiului, cunoscută ca Pax Romana (180 de ani de pace și prosperitate), romanii au eliberat în atmosferă peste 500.000 de tone de plumb. Acest metal toxic provenea din minerit, topitorii și era prezent în viața de zi cu zi, de la conductele de apă până la oalele de gătit, cosmetice și chiar în vin, unde era folosit ca îndulcitor, relatează The Guardian.
Dr. Joseph McConnell și echipa sa de la Desert Research Institute din Nevada au analizat mostre de gheață din Arctica pentru a măsura nivelul de poluare cu plumb din acea perioadă. Rezultatele arată o creștere bruscă a concentrației de plumb în jurul anului 15 î.Hr., care s-a menținut ridicată până la sfârșitul perioadei Pax Romana, în anul 180 d.Hr.
Impactul a fost semnificativ: copiii din acea perioadă aveau în sânge niveluri de plumb de până la 3,5 micrograme per decilitru, ceea ce le-a redus IQ-ul cu 2,5-3 puncte. La scară largă, efectul a fost dramatic, având în vedere că imperiul număra peste 80 de milioane de locuitori, reprezentând un sfert din populația lumii la acea vreme.
Medicii romani cunoșteau pericolele plumbului, dar folosirea lui era atât de adânc înrădăcinată în societate încât a continuat pe scară largă. Deși poluarea cu plumb a scăzut după căderea imperiului, ea a revenit în Evul Mediu și a atins noi culmi în secolul XX, odată cu Revoluția Industrială și folosirea benzinei cu plumb.