Piața muncii din IT, considerată până de curând un adevărat „Eldorado” pentru profesioniștii din domeniu, se află într-o perioadă dificilă. Tot mai mulți IT-iști se plâng de dificultățile întâmpinate în găsirea unui loc de muncă, iar concedierile din sectorul tehnologic devin tot mai frecvente. Un exemplu concret este cazul unui specialist în dezvoltare software din Cluj-Napoca, care a aplicat la 255 de joburi fără succes.
Piața IT din România, în special cea din Cluj-Napoca, a început anul 2025 cu vești proaste. Filiala din Cluj a companiei Wolters Kluwer a trecut la concedieri, alăturându-se altor companii din domeniu care au luat măsuri similare în ultimul an.
„Am lucrat la WK câțiva ani, la început de ianuarie 2025 am fost anunțat că mi se desființează poziția. Alături de mine au fost mulți alți colegi, unii având și până la o vechime de 23 ani”, a relatat un fost angajat al companiei pentru expertul în HR, Doru Șupeală.
Compania a confirmat concedierile, precizând că acestea vizează mai puțin de 2% din forța de muncă locală, adică aproximativ 10 angajați. În 2024, alte companii mari precum ATOS, Game Loft și NTT Data au efectuat disponibilizări. Factorii care au dus la această situație includ atât contextul economic global nefavorabil, cât și eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din IT, potrivit adevărul.ro.
„În IT în următorii ani vor lucra doar oameni cu experiență”
Un specialist cu peste trei ani de experiență în dezvoltare software a împărtășit pe rețelele sociale o mărturie despre dificultățile întâmpinate în găsirea unui loc de muncă. În ultimele patru luni, acesta a aplicat la 255 de poziții, primind 47 de refuzuri și participând la 17 interviuri tehnice. În plus, a trimis între 150 și 200 de mesaje personalizate către recrutori pe LinkedIn, fără a reuși să obțină o ofertă de angajare.
„Am avut un interviu pe 17 decembrie 2024, unde am discutat cu HR-ul, un specialist tehnic și un project manager. După două ore de interviu, PM-ul a plecat, părând plictisit. HR-ul mi-a spus pe 19 decembrie că le-a plăcut de mine și că voi mai avea o discuție cu clientul după 8 ianuarie. Deși am fost asigurat că discuția va fi una de cunoaștere, fără întrebări tehnice, clientul a decis să continue cu un alt candidat mai experimentat”, a povestit IT-istul conform Știri de Cluj.
Acesta atrage atenția asupra unor practici problematice din domeniul recrutării, precum publicarea unor anunțuri de angajare fără intenția reală de a recruta candidați.
„Văd joburi repostate lunar. Mi se pare că doar vor să dea de lucru HR-ului și să facă studii de piață, să arate că sunt o companie activă”, a spus el.
Un alt aspect semnalat de acesta este practica interviurilor „false”, organizate aparent pentru a testa piața sau pentru a colecta datele candidaților. „Am dat suficiente interviuri în care mi s-a spus că am trecut partea tehnică, dar apoi am fost ignorat. Acest ghosting este frustrant și demoralizant”, a explicat el.
Tânărul spune că este epuizat și descurajat:
„Am obosit să tot învăț și să fac aplicații pe cont propriu. Cred că am burnout de la interviuri ratate și frustrare. Nici nu mai știu unde să aplic și ce tehnologie să mai învăț ca să fiu relevant pe piață. M-aș duce la un terapeut, dar prefer să îmi păstrez economiile pentru lunile care vor urma.”
În ciuda eforturilor sale de a învăța noi tehnologii, cum ar fi Node.js, Express, MongoDB și Angular, el simte că nu reușește să țină pasul cu cerințele pieței.
Probleme sistemice în recrutarea IT
Postarea sa a generat numeroase reacții din partea altor profesioniști din industrie, care confirmă că situația este generalizată. Unii afirmă că până la 40% dintre anunțurile de angajare sunt false.
„Este un studiu care arată că multe companii publică joburi doar pentru PR sau pentru a testa piața. Unele dintre ele vând chiar și datele candidaților”, a comentat un utilizator.
Alții susțin că problema este mai complexă și include așteptările salariale nerealiste ale unor candidați juniori.
„Din partea cealaltă, am auzit de candidați proaspeți ieșiți din școli ce au pretenții la 5000 de euro ca începător. Deci e relativă problema asta cu negăsitul de lucru”, a susținut Ioana.
„Dacă are deja burnout de la interviuri ratate, apoi nu va face față pe proiecte, clar”, spune Attila.
„Din experiență, din 200 de candidați, 197 nu au nicio legătură cu programarea. Angajatorul vrea să vadă proiect făcut de tine, nu faptul că știi chestii pe care le-ai învățat la un curs. Da, în IT în următorii ani vor lucra doar oameni cu experiență”, a scris un alt comentator.
Expert HR: „Sunt foarte mulți IT-iști care își caută job. Situația e globală”
Expertul în resurse umane Doru Șupeală explică faptul că situația IT-iștilor este o problemă globală, nu doar locală.
„Sunt foarte mulți IT-iști care-și caută job. Cea mai mare parte se lovește de refuz. Situația e globală, am văzut foarte multe povești, am văzut un articol în Wall Street Journal, zilele trecute, despre un manager de software care aplicase la vreo 100 și ceva de joburi și a primit doar trei mesaje înapoi. Doar trei companii au fost interesate, dar nu a reușit să concretizeze nimic. Deci cred că oamenii caută în mod activ, dar nu prea au la ce să se ducă. Joburile care se publică de cele mai multe ori sunt publicate ca să se facă studiu de piață. Sau se caută talente excepționale, în rest anunțurile sunt mai degrabă puse pentru a ține piața caldă, nu neapărat ca să se facă angajări.”
Șupeală atrage atenția și asupra scăderii tarifelor în anumite segmente ale industriei IT, în special outsourcing-ul:
„Clienții au încercat mulți dintre ei să se ducă spre India, au văzut că acolo lucrurile nu arată neapărat bine. S-au întors tot în România, dar pun condiții financiare și ca arhitectură a echipelor mult mai dure. Adică nu mai acceptă să lucrezi la un proiect cu 20 de oameni, vor 10 oameni și să-l faci în aceeași perioadă de timp și la un cost de jumătate.”
Industria IT din România trece printr-o perioadă de transformări majore, iar angajații se confruntă cu o piață a muncii mai dificilă decât în anii anteriori. Practicile problematice din procesul de recrutare, concurența tot mai mare și ajustările financiare impuse de companii sunt factori care contribuie la un climat de incertitudine. Pe măsură ce 2025 avansează, rămâne de văzut cum va evolua piața muncii din IT și ce măsuri vor fi luate pentru a susține angajații din domeniu.