Unul dintre cele mai importante demersuri în ceea ce priveşte descoperirea cancerului atunci când boala se află în stadiu precoce este consultarea istoricului în familie, a explicat medicul Alexandru Onofrei, supraspecializat în chirurgie oncologică. ”Când descoperim un caz sau două sau trei, ar trebui să facem nişte investigaţii”, subliniază specialistul, potrivit News.ro.
”În primul rând, şi eu aş zice că este cel mai uşor pentru toată lumea, este să se intereseze puţin de istoricul familial. Adică să îşi întrebe părinţii, bunicii despre cine, cum, ce a avut prin familie. Şi în momentul în care descoperim un caz sau două sau trei, cu atât mai mult cu cât sunt mai multe adunate într-o singură familie de pacienţi care au avut sau au trecut prin această boală, atunci ar trebui să începem să ne punem întrebări despre posibilitatea unei asemenea early-onset cancer şi ar trebui să facem nişte investigaţii pentru a le depista precoce”, a afirmat Alexandru Onofrei, luni seară, la Medika Tv.
El a explicat care sunt demersurile şi investigaţiile care ar trebui făcute pentru depistarea diverselor tipuri de cancer. În cazul fetelor, acestea ar trebui vaccinate anti-HPV, iar cele care au avut primele experienţe sexuale ar trebui să meargă la ginecolog, să facă test Papanicolau, pentru a depista dacă există sau nu există o infecţie cu HPV sau dacă există leziuni pe colul uterin.
”În cazul pacienţilor care au o aglomerare familială de cancere gastrice sau colo-rectale, ar trebui să fie făcute endoscopii şi colonoscopii devreme. (...) În Occident sau în alte ţări există varianta de 45 de ani, eu aş spune chiar peste 40 de ani toţi pacienţii ar trebui să facă o astfel de investigaţie, endoscopie şi colonosopie”, a spus medicul.
În ceea ce priveşte femeile, la 40 de ani acestea ar trebui să facă prima mamografie şi apoi să repete această investigaţie la doi fiecare ani, iar în anul în care nu fac mamografie femeile ar trebui să facă o ecografie la sân.
”Oricum, ar trebui scăzut cât se poate de mult consumul de alcool şi fumatul, ar trebui mult mai multă mişcare”, a completat Alexandru Onofrei.