Pachetul recent de sancțiuni americane împotriva Rusiei are consecințe foarte grave pentru Europa, deoarece acestea se extind la sectorul sensibil al gazelor naturale, scrie energypress.gr.
Departamentul de Stat a adăugat cele două fabrici de lichefiere a GNL din Rusia pe lista de măsuri, ceea ce îngreunează acum comerțul clienților săi. Până acum în primele zile ale noului an nu s-a observat nicio schimbare, dar analiștii și comercianții așteaptă cu nerăbdare datele pentru luna ianuarie în ansamblu pentru a trage concluzii. Dacă se constată anulări de marfă, aceasta va însemna că măsurile au efect.
Potrivit @BenniKim, dacă președintele Donald Trump va pune în aplicare aceste sancțiuni, atunci Europa se va îndrepta cu un grad ridicat de siguranță către o altă criză energetică în acest an. Motivul este că la nivel internațional nu există încă o producție suficientă de GNL pentru a compensa pierderile de mărfuri rusești.
Aceleași estimări arată că într-un astfel de scenariu echilibrul cerere-ofertă va deveni marginal pe parcursul semestrului de vară dacă se vor pierde cantități de 40 de milioane. km/zi de GNL rusesc. Rezultatul va fi imposibilitatea reumplerii depozitelor europene înainte de iarna viitoare în măsura necesară.
Desigur, consecințele pentru prețul TTF vor fi dezastruoase pentru consumatorii europeni, deoarece Europa va trebui să „tragă” mărfuri scumpe din alte destinații. La urma urmei, am văzut deja în trecut cât de mult poate costa „molecula marginală” de gaz în astfel de cazuri.
Chiar și într-un scenariu mai favorabil, cu doar câteva pierderi de GNL rusesc, Europa ar putea evita o criză energetică totală, dar ar suferi totuși consecințele.
Pe baza celor de mai sus, Trump ține în prezent Europa ostatică în mâinile sale. Chiar dacă nu pune în aplicare sancțiunile lui Biden, el poate cere mai întâi europenilor compromisuri în alte domenii. Fără îndoială, însă, noul președinte negociază dintr-o poziție de forță față de UE.