Singurul fel în care cultura poate fi cu adevărat celebrată este acela de a acorda tinerilor talentaţi şansa la o reală recunoaştere şi la mai multă vizibilitate, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, scriitorul Dan Mircea Cipariu.
Urmaş al "Cipăreştilor", cum îi place să spună, avându-l ca strămoş pe paşoptistul Timotei Cipariu (1805 - 1887), unul dintre arhitecţii identităţii româneşti în Transilvania şi păstrătorul culturii naţionale în faţa presiunilor imperiale, Dan Mircea Cipariu a vorbit despre proiectul Galei Tinerilor Scriitori care s-a născut odată cu Ziua Culturii Naţionale.
"Proiectul regretatului profesor şi critic literar (Eugen Simion - n.r.), Ziua Culturii Naţionale, a ajuns la a XV-a ediţie. Gala Tinerilor Scriitori este o bornă de neocolit pentru aceşti cincisprezece ani de Ziua Culturii Naţionale, o bornă care promovează scriitori din generaţii şi geografii literare diferite. Gala Tinerilor Scriitori s-a născut odată cu Ziua Culturii Naţionale. M-am gândit atunci că singurul fel în care cultura noastră poate fi cu adevărat celebrată este acela de a acorda tinerilor talentaţi şansa la o reală recunoaştere şi la mai multă vizibilitate. Pe atunci poezia contemporană era mai puţin prizată decât acum, când, după ani de lecturi publice de amploare, unele difuzate de Radio România Cultural, a ajuns să aibă publicul ei constant şi entuziast", a spus Cipariu, amfitrionul Galei Tinerilor Scriitori.
Potrivit scriitorului, odată cu trecerea anilor, tinerii care s-au bucurat de aprecierea unor jurii foarte riguroase au confirmat pe deplin. "Cărţile lor sunt în biblioteci. Şi, iată, cum este cazul Ritei Chirian anul acesta - ea a primit premiul atunci când a intrat în competiţie pe când avea sub 35 de ani şi se întoarce acum pentru a ridica şi marele premiu, Cartea de poezie a anului 2024, acordat celor consacraţi. O mare bucurie şi încă o confirmare", a subliniat Dan Mircea Cipariu.
Începând cu data de 15 ianuarie 2011, cultura română beneficiază de o sărbătoare oficială, cu statut naţional, stabilită la data aniversării poetului Mihai Eminescu. Ziua Culturii Naţionale a fost iniţiată de preşedintele Academiei Române la acea dată, Eugen Simion, şi legiferată de Parlament în anul 2010. Ajunsă la a XV-a ediţie, Ziua Culturii Naţionale este celebrată în toate comunităţile locuite de români, în interiorul sau în afara graniţelor ţării.