Ziua Culturii Naţionale omagiază, pe de o parte, naşterea unuia dintre cei mai importanţi fondatori ai Culturii române, Mihai Eminescu, iar, pe de altă parte, este un memento pentru rolul fundamental al Culturii în cadrul societăţii noastre, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Naţional de Artă, criticul de artă Călin Stegerean.
"Nu cred că trebuie minimalizată importanţa acestei sărbători. Este şi ocazia unei focalizări asupra importanţei Culturii în societate, inclusiv din partea presei. Cred că printre rarele ocazii în care importanţa Culturii este chestionată se numără Ziua Culturii Naţionale. Este, prin urmare, o ocazie de conştientizare a rolului Culturii, a mijloacelor de care dispunem pentru a 'cultiva' Cultura, inclusiv financiare. Chiar dacă unele evenimente pot fi considerate festiviste, deşi e o problemă de interpretare subiectivă, per ansamblu, 'clopotul' sună în această zi pentru Cultură", a subliniat Călin Stegerean.
Şi directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, profesorul Ioan Cristescu, consideră că Ziua Culturii Naţionale nu este doar ziua Mihai Eminescu, anul acesta aniversându-se 175 de ani de la naşterea poetului, ci, mai ales, "aniversarea a tot ce a fost creator şi important în dezvoltarea, în prezenţa şi în identitatea noastră românească, dar şi europeană".
"E o zi importantă, pe care nu ar trebui să o lăsăm la 'şi altele', pentru că, sigur, ne-am dori să fie ziua Culturii în fiecare zi. Dar măcar în această zi de 15 Ianuarie avem sentimentul că nu suntem o Cultură minoră, marginală, ci o Cultură importantă în context global. Sper ca, încet-încet, tinerii să se reîndrepte spre valorile perene ale culturii şi civilizaţiei româneşti", a declarat Cristescu, pentru AGERPRES.
Începând cu data de 15 ianuarie 2011, cultura română beneficiază de o sărbătoare oficială, cu statut naţional, stabilită la data aniversării poetului Mihai Eminescu. Ziua Culturii Naţionale a fost iniţiată de acad. Eugen Simion, preşedinte al Academiei Române la acea dată, şi legiferată de Parlamentul României în anul 2010. Ajunsă la a XV-a ediţie, Ziua Culturii Naţionale este celebrată în toate comunităţile locuite de români, în interiorul sau în afara graniţelor ţării.