Acuzațiile că Franța ar fi copiat metoda românească prin care candidații incomozi sunt scoși din joc cu ajutorul jusiției îl scoate din sărite pe preşedintele francez Emmanuel Macron. Acesta a "reamintit" miercuri în faţa consiliului de miniştri că "autoritatea judiciară este independentă" şi că "magistraţii trebuie să fie protejaţi", după condamnarea liderei extremei drepte Marine Le Pen, condamnare ce a suscitat atacuri contra judecătorilor, informează AFP, care citează participanţi la reuniune, scrie Agerpres.
Emmanuel Macron a afirmat de asemenea, potrivit acestor surse, că "toţi justiţiabilii au drept la recurs", în timp ce justiţia franceză a anunţat deja că un nou proces în apel ar urma să aibă loc într-un termen ce lasă o uşă deschisă pentru o eventuală candidatură prezidenţială în 2027 a liderei partidului Adunarea Naţională (Rassemblement National, RN), principala formaţiune de extremă dreapta franceză.
Preşedintele francez, care nu s-a exprimat până acum în legătură cu condamnarea Marinei Le Pen, s-a plasat în "garant al instituţiilor", potrivit anturajului său, amintind "principii foarte generale" şi fără a intra în detaliile verdictului.Marine Le Pen are interzis să candideze vreme de cinci ani de zile
Marine Le Pen a fost condamnată luni în procesul primei instanţe în dosarul privind asistenţii de eurodeputaţi ai RN, primind o pedeapsă de ineligibilitate pe cinci ani cu aplicare imediată care, aşa cum se prezintă lucrurile acum, o împiedică să candideze în alegerile prezidenţiale ce vor avea loc în Franţa peste doi ani.Pe plan internaţional, condamnarea ei a suscitat critici din partea liderilor populişti, de la Kremlin până la Washington, trecând prin Ungaria sau Brazilia.
În faţa presei, la finalul consiliului de miniştri purtătoarea de cuvânt a guvernului francez Sophie Primas a raportat declaraţiile lui Emmanuel Macron. "El a amintit trei lucruri. Primul lucru este acela că, în mod evident, justiţia este independentă şi că îşi ia deciziile în deplină independenţă şi că prin urmare ea trebuia respectată ca un pilon al democraţiei noastre", a spus Primas."Al doilea lucru a fost cel de a aminti că ameninţările la adresa magistraţilor sunt absolut insuportabile şi intolerabile, pentru că, încă o dată, noi suntem într-o democraţie. Iar justiţia este absolut independentă şi trebuie respectată", a adăugat ea.
"Iar al treilea lucru a fost să reamintească faptul că fiecare are dreptul la o justiţie echivalentă şi că acest drept este acelaşi pentru toată lumea", a raportat Sophie Primas.