Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a afirmat, vineri, că toate materiale de propagandă politică din campania electorală trebuie să aibă un semn care să identifice candidatul şi mandatarul financiar, menţionând că nu sunt vizaţi simplii cetăţeni care nu au legături comerciale cu candidaţii şi care pot să-şi promoveze opţiunea politică, inclusiv pe platforme online, fără să se considere contravenţie sau infracţiune.
Greblă a precizat că AEP nu are competenţa să ia măsuri împotriva celor care nu sunt angrenaţi în niciun fel în competiţia electorală şi nici competenţa legală, structura de personal creată şi mijloacele tehnice la îndemână pentru a urmări tot ceea ce se întâmplă în spaţiul virtual.
"AEP are sarcina în a organiza din punct de vedere tehnic alegerile, (...) drept urmare analizez în general cum ar trebui să stea lucrurile, din punct de legal, pentru campania de publicitate politică în campania electorală, numai în campania electorală, atât reglementează această ordonanţă de urgenţă. Acest lucru se face doar de un competitor politic şi în condiţii legii, adică printr-un mandatar financiar şi având în vedere faptul că toate aceste materiale de propagandă politică electorală trebuie să aibă un semn care să identifice candidatul şi mandatarul financiar prin intermediul căruia a fost produs, se difuzează, se multiplică materialul respectiv. Nu este vorba de simplii cetăţenii, este vorba de campanii electorale plătite, cel puţin pentru producerea materialelor respective de către competitorii electorali", a menţionat Toni Greblă.
Potrivit acestuia, un cetăţean care nu are nicio legătură comercială sau contractuală cu candidaţii poate să-şi exprime prin toate mijloacele opţiunea politică, inclusiv pe platformele online.„Nu este de competenţa AEP”
Întrebat dacă va fi sancţionat şi influencer-ul care a semnat un contract cu un candidat şi îl promovează pe acesta în materiale fără codul mandatarului financiar, Greblă a spus că nu este de competenţa AEP să ia măsuri împotriva celor care nu sunt angrenaţi în niciun fel în competiţia electorală.
El a mai evidenţiat că AEP nu poate verifica dacă toate materialele apărute pe platforme sunt marcate cu codul mandatarului financiar.
"În nicio ţară din lume, nicio instituţie a vreunui stat şi nicio instituţie în statul român nu poate să verifice în mod real toate materialele puse pe o platformă. Nici măcar Comisia Europeană care încearcă şi ea să găsească o rezolvare a acelei probleme legate şi de publicitate apolitică nemarcată şi de fake news şi de defăimare şi de dezinformare şi cele care conţin ameninţări, care folosesc imagini care nu trebuie să apară în spaţiul public, ele sunt urmărite, unele dintre ele sunt descoperite, se fac sesizări şi în unele cazuri sunt îndepărtate, însă AEP nu are competenţa decât ca aceste sesizări care îi sunt făcute să le transmită imediat marilor platforme sau în plan naţional site-urilor de ştiri, instituţiilor de audio-vizual care acestea trebuie să le îndepărteze imediat, se mai aplică şi nişte sancţiuni, însă AEP nu are competenţa legală, nu are structura de personal creată, nu are mijloacele tehnice la îndemână pentru a urmări tot ceea ce se întâmplă în spaţiul virtual", a indicat Greblă.
Guvernul a stabilit, joi, măsuri noi privind derularea campaniei electorale şi realizarea publicităţii politice, fiind prevăzute şi amenzi în cazul nerespectării lor de la 15.000 lei la 50.000 lei. Pentru platformele online foarte mari sunt prevăzute sancţiuni cu amenzi cuprinse între 1% şi 5% din cifra de afaceri, dacă nu elimină, în termen de cinci ore de la notificarea AEP, materialele publicitare care nu respectă condiţiile.