Administraţia preşedintelui Donald Trump a ordonat procurorilor americani să-i cerceteze penal pe oficialii locali şi de stat care se opun eforturilor de aplicare a legii privind imigraţia. Donald Trump a cerut inclusiv pedeapsa capitală pentru imigranții care comit crime, informează News.ro.
Într-o notă către personalul Departamentului de Justiţie văzută de Reuters, procurorul general adjunct interimar numit de Trump, Emil Bove, a scris: „Legea federală interzice actorilor locali şi de stat să se opună, să obstrucţioneze sau să nu se conformeze în vreun mod ordinelor şi solicitărilor legale legate de imigraţie”.
Oficialii locali şi de stat care se opun sau obstrucţionează aplicarea legii privind imigraţia ar putea fi acuzaţi în temeiul legilor federale împotriva fraudării SUA sau a adăpostirii imigranţilor care se află ilegal în SUA, potrivit memorandumului. În cazul în care procurorii aleg să nu formuleze acuzaţii penale în urma unor astfel de investigaţii, aceştia vor fi obligaţi să alerteze conducerea Departamentului de Justiţie.
Procurorul general al Californiei: Este o tactică a fricii
Procurorul general democrat al Californiei, Rob Bonta, a respins memoriul ca fiind o „tactică a fricii”, în timpul unui interviu acordat miercuri postului CNN. „Suntem foarte conştienţi de ceea ce legea ne cere să facem şi de ceea ce ne permite să facem”, a spus el.
Instrucţiunile au fost emise în timp ce noua administraţie republicană se pregăteşte să intensifice activităţile de poliţie privind imigraţia ilegală în oraşele cu populaţii semnificative de migranţi, creând potenţiale confruntări cu oficialii locali din aşa-numitele oraşe sanctuar, cum ar fi New York şi Chicago, care limitează cooperarea cu astfel de eforturi.
Luni, Trump a declarat imigraţia ilegală o urgenţă naţională, însărcinând armata americană să contribuie la securitatea frontierelor, emiţând o interdicţie extinsă privind azilul şi luând măsuri pentru a restricţiona cetăţenia pentru copiii născuţi pe teritoriul american. Un oficial american a declarat miercuri că armata va trimite 1.000 de soldaţi activi suplimentari la graniţa dintre Mexic şi SUA.
De asemenea, Trump l-a instruit pe procurorul general să solicite pedeapsa capitală împotriva imigranţilor ilegali care comit infracţiuni precum crima, care pot fi pedepsite cu moartea.
Noua administraţie a anulat, de asemenea, directive din era Biden care limitau arestările de imigranţi în apropierea unor locuri sensibile, cum ar fi şcoli şi biserici, şi a extins puterea ofiţerilor de imigrare de a expulza imigranţii care nu pot dovedi că se află în SUA de mai mult de doi ani, deschizând calea pentru o aplicare sporită a legii.
Dintre cei aproximativ 11 milioane de imigranţi aflaţi ilegal sau cu statut temporar în SUA în 2022, aproximativ 44% locuiesc în state cu legi-sanctuar, care limitează cooperarea cu autorităţile federale de aplicare a legii imigraţiei.
Marţi, administraţia Trump a concediat brusc patru dintre înalţii funcţionari de carieră din domeniul imigraţiei din cadrul Biroului executiv de revizuire a imigraţiei, biroul care gestionează instanţele de imigrare, au declarat pentru Reuters două surse familiarizate cu această chestiune.
Donald Trump: Am ajuns exact la timp
Republicanul, care s-a angajat să deporteze milioane de persoane fără documente din Statele Unite, a declarat că „terorişti cu miile” se află în ţară din cauza politicii laxe a administraţiei Biden privind frontierele.
Şi în special pentru că ţări precum Venezuela „şi-au luat bandele de pe străzi şi le-au mutat în Statele Unite”, a spus el.
"Ne vom ocupa de asta", a declarat preşedintele american, afirmând: "Am ajuns aici exact la timp".
Anterior, purtătoarea sa de cuvânt, Karoline Leavitt, a anunţat că armata va desfăşura „1.500 de militari suplimentari la frontiera” cu Mexicul, în temeiul unui decret prezidenţial.
Aceşti soldaţi se vor alătura celor peste 2.000 de militari deja prezenţi de-a lungul acestei frontiere sudice.
Noua administraţie americană a suspendat, de asemenea, până la noi ordine, orice sosire în SUA a miilor de refugiaţi din întreaga lume care au cerut azil, inclusiv a celor care l-au obţinut.
Departamentul de Justiţie al SUA a ameninţat autorităţile locale cu urmărirea penală dacă nu pun în aplicare politicile antiimigraţie ale lui Donald Trump.
Prima lege
Congresul a adoptat miercuri şi primul său proiect de lege din timpul preşedinţiei Trump, care - ca un simbol - abordează imigraţia ilegală.
Proiectul de lege, pe care Donald Trump urmează să îl promulge în curând, impune agenţiilor federale de aplicare a legii să reţină automat imigranţii ilegali care au fost condamnaţi sau acuzaţi de anumite infracţiuni.
Aproximativ patruzeci de deputaţi democraţi au votat în favoarea acestei legi, un semn al tendinţelor în schimbare pe tema imigraţiei în cadrul clasei politice americane.