Oprirea gazului venit din Rusia de către Ucraina pune industria din Transnistria pe butuci. Uzina metalurgică de la Rîbnița din stânga Nistrului, din zona controlată de Tiraspol, nu mai activează și va fi imposibil de redeschis în perioada următoare, declară directorul Serghei Kornev.
Înainte să fie paralizată activitatea uzinei, se preconiza pentru ianuarie o producție de 17,5 mii de tone. Astăzi însă procesul e pus pe pauză, iar peste 2 mii de specialiști în metalurgie au rămas șomeri, transmite IPN cu referire la presa locală.
Sursa citată menționează că oprirea gazului de la 1 ianuarie a dus la închiderea tuturor întreprinderilor industriale, cu excepția celor alimentare.
În decembrie la Uzina metalurgică de la Rîbnița se desfășura încă procesul de laminare pentru fabricarea oțelului, dar după 1 ianuarie, când a început criza energetică, a fost oprit cuptorul electric, care folosea 95 de megawați pe oră. Dacă acest cuptor ar fi fost lăsat să funcționeze, atunci toată regiunea transnistreană ar fi rămas fără energie electrică, constată sursa citată.
„Azi Uzina metalurgică de la Rîbnița stă închisă, fără resurse energetice. În plus, uzina se alimenta cu multă apă, de aceea chiar în noaptea de revelion a fost necesară golirea sistemului, ca să nu crape țevile. Cred că după tot ce întâmplă în prezent, va fi extrem de complicat să redeschidem uzina, iar în timpul apropiat –imposibil”, așa descrie situația directorul uzinei, Serghei Kornev.
Închiderea uzinei generează riscuri pentru economia regiunii transnistrene, or întreprinderea își vindea producția pe piața europeană, iar acum nu-și poate onora comenzile, iar clienții permanenți caută alți furnizori, în plus nu vor mai fi contribuții la bugetul transnistrean, declară șeful uzinei. El a precizat că pentru luna ianuarie era preconizată producție de 17,5 mii tone, însă acum această cifră este echivalentă cu zero, iar în consecință și taxele sunt nule.
Peste 2 000 de oameni, care erau angajați la Uzina de la Rîbnița, au rămas fără lucru. Directorul întreprinderii vrea să-i păstreze în colectiv plătindu-le salariul minim, de aceea oficial uzina nu a fost declarată închisă total, ci cu activitate pe pauză.
„În această fază ne putem ține două luni,” spune șeful uzinei.
Despre faptul că aproape 2 500 de angajați ai uzinei rămân șomeri a vorbit și premierul de la Chișinău, Dorin Recean, încă pe 12 decembrie 2024, când a solicitat Parlamentului instituirea stării de urgență în Republica Moldova.
Atunci, prim-ministrul a explicat că Uzina metalurgică de la Rîbnița nu mai poate fi alimentată cu energie electrică, deoarece a fost bombardată stația ucraineană de la Podolsk, pe unde trece linia de tensiune înaltă care o alimenta.
„2 500 de oameni, și-au pierdut locul de muncă și veniturile. Dacă cineva are iluzii că Rusia are grijă sau protejează oamenii din regiunea transnistreană, acum trebuie să fie clar pentru toți că ea îi ține ostatici și-i folosește pentru interesele de a destabiliza Republica Moldova și regiunea”, a declarat atunci premierul Dorin Recean.