Primăria din Breaza a anunţat, joi, că pe teritoriul comunei a fost descoperit un tezaur dacic, compus din şase podoabe de port, constând într-o brăţară de argint, trei fibule, un lanţ pentru gât şi o centură de brâu, valoarea descoperirii fiind confirmată de Muzeul Judeţean Mureş.
"Pe teritoriul comunei noastre au fost descoperite obiecte de tezaur dacic, o descoperire valoroasă care a fost confirmată de Muzeul Judeţean Mureş. Aceste artefacte istorice ne reamintesc de moştenirea culturală şi de importanţa regiunii noastre în istoria Daciei. Această descoperire ne onorează şi ne încurajează să protejăm şi să promovăm cu mândrie patrimoniul nostru", a anunţat, joi, Primăria Breaza pe Facebook.
Administraţia locală din Breaza a prezentat şi un document din care reiese că, în primăvara acestui an, Moldovan Dionisie-Aurel împreună cu Zăhan Sebastian- Adrian au descoperit, cu ajutorul detectoarelor de metale, un tezaur dacic de argint pe teritoriul comunei."Piesele au fost predate, conform legii, autorităţilor statului, aflându-se în momentul de faţă în administrarea Muzeului Judeţean Mureş. Tezaurul reprezintă un set de podoabe de port şi este compus din şase piese, după cum urmează: O brăţară din bară de argint circulară având capetele uşor lăţite şi decorate cu motive vegetale; Două fibule cu noduri, pereche, fiecare având o placă alungită şi rombică înspre resort, fără decor; O fibulă de dimensiuni mai mici, cu patru noduri; Un lanţ pentru gât, terminat cu o verigă cu capetele petrecute de care sunt prinse trei pandantive de tip cui; O centură de brâu formată din plăci ovale prinse alternativ, cu o serie de verigi. Tot de această centură aparţine probabil şi o placă de formă dreptunghiulară decorată cu o serie de motive solare. Purtat de un membru marcant al aristocraţiei dacice cu diferite ocazii speciale, însă greu de spus dacă este vorba de un bărbat sau de o femeie, tezaurul, cu o greutate de aproximativ 550 grame, reprezenta un important simbol al statutului social al deţinătorului", au indicat reprezentanţii Muzeului Judeţean Mureş, citaţi în postarea Primăriei Breaza.
Depunerea acestui tezaur în pământ, se arată în document, poate fi interpretată drept ofrandă adusă unei zeităţi necunoscute de noi sau doar ascunderea lui într-o perioadă dificilă din viaţa unui personaj.