Statele Unite vor înceta să mai încerce să intermedieze un acord de pace între Rusia și Ucraina în câteva zile, cu excepția cazului în care există semne clare că o înțelegere poate fi încheiată, a declarat vineri secretarul de stat american Marco Rubio.
„Dacă nu este posibil să punem capăt războiului din Ucraina, trebuie să mergem mai departe”, a declarat Marco rubio, înainte de a părăsi Parisul. „Trebuie să determinăm foarte repede acum, și mă refer la o chestiune de zile, dacă acest lucru este realizabil sau nu”.
Comentariile vin la o zi după ce el și trimisul special Steve Witkoff s-au întâlnit cu aliații europeni și ucraineni, în timp ce administrația președintelui american Donald Trump face presiuni pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina.
O schiță de plan de pace elaborată de SUA a primit o „primire încurajatoare” în cadrul discuțiilor, potrivit unui raport al Departamentului de Stat, care nu a oferit detalii cu privire la schiță. Rubio a discutat, de asemenea, cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și i-a transmis aceeași schiță, se arată în raport.
SUA: Nu este războiul nostru, nu noi l-am pornit
Vorbind vineri, Rubio a declarat că el și Witkoff au venit la Paris pentru „a începe să vorbească despre contururi mai specifice ale ceea ce ar putea fi necesar pentru a pune capăt războiului” și dacă acesta este sau nu un război care poate fi încheiat.
„Dacă nu este posibil, dacă suntem atât de departe unul de celălalt încât acest lucru nu se va întâmpla, atunci cred că președintele este probabil într-un punct în care va spune că am terminat”, a spus el.
"Nu este războiul nostru. Nu noi l-am început. Statele Unite au ajutat Ucraina în ultimii trei ani și vrem să se termine, dar nu este războiul nostru", a adăugat el.
Americanii cer o mai mare implicare a Europei
Marco Rubio consideră că Londra, Parisul şi Berlinul ar putea să ajute şi să facă lucrurile să avanseze. „Cred că Marea Britanie, Franţa şi Germania ne pot ajuta, pot face lucrurile să avanseze şi ne pot aduce mai aproape de o rezolvare. Am găsit ideile lor foarte utile şi constructive”, a spus el.
Şeful diplomaţiei americane s-a aflat joi la Paris pentru primele discuţii pe tema Ucrainei la care au participat americani, europeni şi ucraineni, într-un moment în care negocierile de încetare a focului iniţiate de Washington stagnează, iar europenii vor să îşi impună vocea.
Preşedintele Emmanuel Macron a salutat pe X „o discuţie pozitivă şi constructivă” privind Ucraina, afirmând că „aceeaşi dorinţă de pace” este împărtăşită de toţi participanţii la discuţii, la mai bine de trei ani de la invazia rusă în Ucraina, în februarie 2022.
„Discuţiile vor continua săptămâna viitoare la Londra”, a anunţat el. „Coordonarea între aliaţi este crucială”, a punctat Macron, într-un moment în care europenii se tem de câteva săptămâni că vor fi marginalizaţi în negocieri.
„Ceea ce este nou (...) este că astăzi, la Paris, Statele Unite, Ucraina şi europenii s-au reunit în jurul aceleiaşi mese” pentru a discuta despre modalităţile de a obţine „o pace justă şi durabilă”, a subliniat şi şeful diplomaţiei franceze, Jean-Noël Barrot, într-un scurt discurs.