Medicul neurochirurg Vlad Ciurea a anunțat că senzația de oboseală pe care o putem avea dimineața ar putea fi cauzată de poluarea aerului. România se situează pe locul 7 în Europa, la acest capitol, potrivit neurochirurgului. Astfel că persoanele care se expun la poluare intră în contact (fizic și prin inspirație) cu gaze și particule fine.
În principiu, în centrele urbane este propagat în aer dioxidul de azot sau monoxidul de carbon, două tipuri de gaze care pot influența negativ sănătatea. Emisia de noxe asupra mediului poate afecta, de exemplu, odihna. Astfel, pot exista zile în care o persoană să simtă o senzație de epuizare, după ce s-a trezit. Poluarea aerului este considerată cel mai periculos tip de poluare.
„Chiar m-am uitat. Suntem pe locul șapte în Europa ca poluare a aerului. Cea mai mare este în Sarajevo. Am fost acolo. Este ca într-o căldare, din cauza aceasta se întâmplă. Noi suntem pe locul șapte ca poluare, dar totuși un loc destul de fruntaș”, a spus dr. neurochirurg Ciurea, la Antena 3 CNN.
Medicul a mai explicat că în București se găsesc 4 tipuri de poluare, și anume, a aerului, a solului, a apei și poluarea fonică.
„Dacă mergem la oră de vârf, la opt de exemplu, toată lumea claxonează. Și toate gazele de eșapament, toate arderile acestea de deșeuri din jurul Bucureștiului, ce fac? Și avem marea calitate să distrugem toate spațiile verzi, să facem tot felul de construcții, din ce în ce mai mari”, a mai spus medicul neurochirurg.
„Toate aceste poluări afectează ce? Pe noi ne afectează în primul rând. Noi, care lucrăm, observați că venim la serviciu, este o pâclă deasupra orașului, te mai cerți în trafic… Șeful e nervos din multe puncte de vedere. Șefa la fel, și nu mai poți lucra. Parcă nu-ți vine să lucrezi. Încă o cafea. Și încă o cafea. (…) Nu cafeaua este cea care te scoate din minți. Poluarea este, poluarea atmosferică, poluarea apei. Toate te afectează și-ți afectează creierul, care chiar nu mai funcționează bine”, a mai explicat profesorul.