„Alegerile prezidențiale din România s-ar fi putut încheia foarte nefavorabil pentru Ucraina. Un politician clar pro-rus, care a exprimat pretenții teritoriale împotriva Ucrainei și este declarat persona non grata în țara noastră, avea toate șansele să devină noul președinte al Românie”, notează European Pravda (EP), publicație ucraineană de limba engleză, citează digi24.ro.
„Cu toate acestea, acest scenariu a fost evitat. Câștigătorul celui de-al doilea tur a fost primarul independent proeuropean al Bucureștiului, Nicușor Dan”, comentează EP.
De ce a avut loc această victorie până la urmă pe care Pravda o numește „senzațională”?
Mai mulți factori au jucat un rol.
„Diaspora a făcut cu adevărat diferența. De fapt, am asistat la un caz unic, când președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a votat la alegerile dintr-o țară vecină. A existat, de asemenea, o prezență ridicată la vot în orașe, ceea ce l-a avantajat pe Dan, care este primarul capitalei și este văzut ca un candidat favorizat de alegătorii urbani. O altă explicație este că există întotdeauna o parte a populației care se mobilizează în momentele critice. Cred că acest efect a fost prezent, pentru că am văzut o creștere a prezenței la vot în turul doi. Se pare că au venit la urne cei care doreau ca România să rămână parte a Europei. Un alt factor neașteptat în alegerile din România a fost poziția populației de etnie maghiară. În ciuda apelurilor premierului ungar Viktor Orbán de a vota pentru George Simion, minoritatea maghiară din România l-a susținut pe Nicușor Dan”, explică European Pravda.
Ziarul ucrainean mai spune că „România a experimentat un scenariu în care doi candidați prezidențiali anti-sistem au ajuns în turul al doilea”.
În condițiile în care Nicușor Dan este un politician al noii generații, „și el poate fi considerat anti-sistem”. Acesta ar fi unul dintre argumentele, conform EP, pentru care doar Nicușor Dan l-ar fi putut învinge pe George Simion.