Un autoturism Dacia Lăstun, singurul din judeţ şi unul dintre foarte puţinele funcţionale din ţară, a fost una dintre vedetele Retro Paradei Primăverii, eveniment organizat, sâmbătă, la Ploieşti, de Retromobil Prahova.
"Avem aici o Dacia 500 zisă şi Lăstun, din 1989. Sunt 4-5 funcţionale în toată ţara, atestate. Aceasta este singura din Prahova şi din judeţele vecine, din câte ştiu. Este o maşină care a fost concepută pentru un consum foarte redus şi nu a avut succes niciodată, dar au fost câţiva pasionaţi care au păstrat viu acest model. Nu a avut succes la vânzări în anii '86-'89, când au fost fabricate, dar cu cele care 'au scăpat' ne mândrim în muzeul mobil al clubului şi al românilor", a declarat pentru AGERPRES preşedintele reprezentanţei judeţene Prahova a Retromobil Club România, Mihai Atanasiu.
Proprietarul Daciei Lăstun, Dumitru Ion, spune că autoturismul pe care îl deţine îi aduce satisfacţii.
"Eram şofer pe un Papuc, duceam muncitori, şi am văzut-o undeva lângă un bloc, sub un pom şi am întrebat un coleg care stătea în zona respectivă a cui este. Mi-a zis că proprietarul e în America, am reuşit să iau legătura cu el, am luat-o, am desfăcut-o complet acasă, am pus piese noi, am pus suflet la ea, am făcut absolut totul nou. Când au văzut-o colegii cum arată... minunată! (...) Am făcut naveta la serviciu cu ea, era în oraş serviciul, am fost foarte mulţumit de ea. Ce m-a încântat la ea a fost faptul că este ideea noastră originală românească. Au contat şi caracteristicile - economică, pe benzină, pentru fâţâială prin oraş şi în jurul lui... Am fost foarte mulţumit", a povestit acesta, pentru AGERPRES.
Ulterior, Dumitru Ion s-a decis să păstreze autoturismul şi să îl înscrie ca vehicul istoric.
"Când am zis că nu mai merge, am decis să o păstrez. Vopseaua a fost ceva cu galben, ceva plăcut, dar ca să o înscriu ca autoturism istoric, trebuia să fie cum era din fabrică şi aşa am făcut-o. E singura maşină istorică şi mă mândresc cu ea. Sunt mulţumit de ea, mă ascultă, porneşte bine", spune el râzând.
Potrivit lui Mihai Atanasiu, evenimentul de sâmbătă a reunit aproape 90 de autovehicule istorice, multe de producţie românească - Aro, Dacii, dar şi maşini americane foarte frumoase care dau bine la public.
"Motorizări avem de la acest Lăstun, care are 499 de cm cubi până la motoare de 7500 de centimetri cubi. Ca vechime, avem prezente din anii '60 până în anii '95, care este limita de încadrare ca vehicul istoric", a mai menţionat acesta.
Un alt autoturism expus la Ploieşti este un Volkswagen Typ 3 din 1964, care pentru preşedintele Retromobil Prahova are o semnificaţie sufletească deosebită, fiind maşina cu care s-a plimbat în copilărie.
"Am lucrat la ea patru ani. A fost o ambiţie, deoarece a fost maşina cu care m-am plimbat în copilărie. Exact pe aceea am găsit-o după mai mult de 20 de ani de ani într-un şopron. M-am dus să văd o maşină despre care proprietarul nici nu ştia ce marcă e şi am găsit maşina care fusese în anii '90 a asociatului tatălui meu cu care şi-a făcut firma pe care o conduc eu azi. Deci, în anii '90 mă plimbam cu maşina asta. Ăsta a fost motivul pe care m-am ambiţionat şi am făcut-o să arate mai bine, zic eu, decât atunci când a ieşit din fabrică. Este un Volkswagen Typ 3 din 1964, o maşină mai rară pe străzile din România chiar şi în anii trecuţi, o maşină cu două portbagaje- unul în faţă, altul în spate, generaţie cu motorul pe spate, răcit pe aer. O maşină care s-a întors în familie după atâţia ani", a explicat el.