SUA ar urma să impună noi sancțiuni Rusiei pentru a încerca să-l determine pe Vladimir Putin să renunțe la războiul din Ucraina.
Consilierii președintelui ales Donald Trump elaborează o strategie amplă de sancțiuni pentru a facilita un acord diplomatic Rusia-Ucraina în următoarele luni, lovind în același timp Iranul și Venezuela, au spus persoane familiare cu chestiunea.
În timp ce echipa lui Trump cântărește opțiuni, de la relaxarea sancțiunilor până la intensificarea acestora, decizia lor finală ar putea afecta totul, de la prețurile la gaze la nivel mondial până la viitorul dominației dolarului în comerțul global, pe lângă eventuala remodelare a traiectoriei războiului ruso-ucrainean.
După cum a raportat Bloomberg, administrația Biden a impus cele mai perturbatoare sancțiuni asupra comerțului cu petrol al Rusiei de către orice putere occidentală până în prezent. Mișcarea a creat o întrebare deschisă cu privire la modul în care Trump vede măsurile, având în vedere angajamentul său de a pune capăt rapid războiului din Ucraina.
Există două abordări principale luate în considerare de echipa Trump
Există două abordări principale luate în considerare de echipa Trump. Un set de recomandări politice – în cazul în care administrația viitoare crede că se găsește o rezoluție pentru războiul din Ucraina – implică niște măsuri de bună-credință în beneficiul producătorilor de petrol ruși sancționați, care ar putea contribui la încheierea unui acord de pace, au spus oamenii, solicitând anonimatul în timpul deliberărilor.
O a doua opțiune s-ar baza pe sancțiuni, crescând și mai mult presiunea pentru a crește efectul de pârghie, au spus aceștia.
Abordarea pe care Trump o alege în cele din urmă este esențială pentru piața mondială a petrolului. Contractele futures Brent au câștigat aproape 5 dolari pe baril de când au fost anunțate măsurile lui Biden. Unii analiști anticipează câștiguri suplimentare, ceva care ar duce la creșterea costurilor cu combustibilul în întreaga lume.
Planurile echipei Trump sunt în stadii incipiente și depind în cele din urmă de însuși președintele ales, au spus oamenii.
Săptămâna trecută, Trump a declarat că se organizează o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin, ceea ce ridică perspectiva unor potențiale negocieri pe termen scurt pentru a pune capăt războiului.
Consilierii lui Trump se vor lupta în cele din urmă cu aceeași întrebare ca și administrația Biden – cum să evităm perturbările majore ale aprovizionării și ale prețurilor pe piața petrolului într-un moment în care Washingtonul aplică sancțiuni ample asupra a trei dintre cei mai mari producători din lume.
O altă provocare: calibrarea echilibrului corect între folosirea instrumentelor de război economic cu dorința de a menține statutul dolarului ca monedă de rezervă globală.