Eliberări de deţinuţi s-au reluat joi în Cuba, după eliberarea cu o zi mai înainte a aproximativ 20 de manifestanţi încarceraţi, după retragerea insulei de pe lista neagră a Statelor Unite a statelor care susţin terorismul, relatează AFP, citat de news.ro.
Patru deţinuţi, condamnaţi cu privire la participarea la manifestaţii antiguvernamentale în iulie 2021, au ieşit joi dintr-o închisoare situată în San Miguel del Padron, un cartier la periferia Havanei, au constatat jurnalişti AFP.
”Mulţumesc pentru că mi s-a dat această oportunitate, din nou, în viaţă, Este un nou start”, a declarat emoţionat AFP tânărul Marlon Brando Diaz, condamnat la 18 ani de închisoare cu privire la participare la manifestaţii, pe care familia îl aştepta în faţa penitenciarului.
Alţi trei deţinuţi din aceeaşi închisoare, aşteptaţi de familiile lor, au fost eliberaţi, potrivit jurnaliştilor AFP.
Marţi, Guvrnul cubanez s-a angajat să elibereze 553 de deţinuţi în cadrul unui acord negociat cu ajutorul Bisericii Catolice, după ce preşedintele american în exerciţiu Joe Biden a anunţat retragerea-surpriză a insulei comuniste de pe lista neagră americană a ţărilor care susţin terorismul.
Potrivit ONG-ului Cubalex, cu sediul la Miami, aproximativ 20 de persoane, care au participat la manifestaţiile de la 11 şi 12 iulie 2021 pe insulă, au fost eliberate miercuri.
Potrivit unor date oficiale, aproximativ 500 de persoane au fost condamnate la pedepse de până la 25 de ani de închisoare cu privire la participarea la aceste proteste, cele mai importante de la Revoluţia castristă din 1959.
Unele dintre aceste persoane au fost eliberate în ultimele luni, după ce şi-au ispăşit pedeapsa.
ONG-uri şi Ambasada Statelor Unite în Cuba înregistrează în total 1.000 de ”deţinuţi politici” pe insulă.
Havana neagă existenţa deţinuţilor politici şi îşi acuză oponenţii de faptul că sunt ”mercenari” în Solda Washingtonului.