De ce construiesc chinezii blocuri cu găuri masive în mijloc: pentru occidentali, explicația va stârni hohote de râs

De ce construiesc chinezii blocuri cu găuri masive în mijloc: pentru occidentali, explicația va stârni hohote de râs
📅 2024-11-18

Hong Kong, renumit pentru marile afaceri și impresionantul său peisaj urban plin de zgârie-nori, surprinde turiștii printr-un detaliu arhitectural neobișnuit: multe dintre clădirile sale înalte au găuri mari și vizibile. Deși la prima vedere această soluție pare să contrazică principiile clasice de design arhitectural, motivul din spatele acestor deschideri este unul inedit și surprinzător, reflectând o credință adânc înrădăcinată în cultura locală.

Blocurile decupate din Hong Kong

Orașul Hong Kong are o populație de 7,4 milioane de locuitori, iar în fiecare an se construiesc zeci de noi zgârie-nori. Nu numai arhitecții de renume lucrează la aceste proiecte, ci și niște maeștrii feng shui. Cele mai importante firme de arhitectură apelează la serviciile unor astfel de experți.

Feng shui, care în traducere înseamnă „vântul și apa”, este faimoasa artă chinezească de amenajare și armonizare a spațiilor. Maeștrii acestei discipline se asigură că munții, cerul și apa intră în cea mai bună relație posibilă cu structurile create de om. Scopul principal al acestei arte este de a direcționa energia în mod corespunzător pentru a obține un echilibru și a îmbunătăți calitatea vieții.

Deși mulți cred că maeștrii feng shui sunt doar designeri de interior, ei se ocupă și cu urbanismul și amenajarea clădirilor industriale.

Lumea occidentală a considerat această artă o ciudățenie. Cu toate acestea, în Hong Kong și în multe alte regiuni din China este luată în serios, iar găurile din blocuri se numesc „porțile dragonului”. Se crede că aceste ființe mistice din cultura feng shui locuiesc pe dealurile din apropiere și au nevoie de o cale liberă pentru a zbura către mare și a bea apă. Găurile din clădiri le permit să facă acest lucru fără piedici.

Nu e bine să te pui cu ființele mitice, o credință luată foarte în serios în China

Poporul chinez crede că aceste ființe mitice sunt foarte puternice, așa că cel mai bine este să nu te pui cu forța lor. De asemenea, multora nu le este frică de dragoni și cred că aceste ființe merită respect deoarece oferă bunăstare și bogăție celor care cred în ele.

Feng shui-ul nu este doar o artă, ci și o credință. Este important să amintim că nu toți chinezii sau oamenii din Hong Kong cred în dragoni, unii fiind de părere că este ceva irațional, scrie atlas-geografic.net.

Cu toate acestea, ghizii turistici locali vorbesc despre companii care au dat faliment deoarece sediul lor se afla într-o clădire fără poartă pentru dragoni. De asemenea, acești ghizi dau exemple de clădiri unde constructorii au ignorat regulile feng shui, iar acum sunt nelocuite.

Blocurile cu găuri au devenit simboluri iconice ale arhitecturii din Hong Kong, atrăgând turiști din întreaga lume. Acestea reflectă o parte din bogăția culturală a orașului.

O explicație mai conformă cu realitatea

Dragonii, desigur, nu trăiesc pe dealurile din Hong Kong. Realitatea este ceva mai puțin mitică.

În anii 1980, dezvoltatorii au început să construiască rânduri de blocuri înalte denumite „clădiri cu efect de perete”, ceea ce a dus la adăugarea mai multor găuri în peisajul arhitectural din Hong Kong.

„Primele de acest fel au apărut la mijlocul anilor 1980, când dezvoltarea imobiliară a început să crească în amploare, guvernul acordându-i prioritate ca pilon principal al dezvoltării economice”, spune Hoyin Lee, profesor asociat în conservarea arhitecturii la Universitatea din Hong Kong.

Lee identifică ansamblul de locuințe private City Garden din cartierul North Point, finalizat în 1986, ca fiind una dintre primele proprietăți cu „efect de perete”. Astfel de clădiri au fost concepute pentru a înghesui cât mai multe unități de locuit pe o parcelă de teren pentru a obține marje de profit mai mari.

„Pe măsură ce au fost construite mai multe astfel de proprietăți, oamenii (din clădirile învecinate) au început să se plângă că acestea blochează priveliștea și ventilația”, spune arhitectul Michael Chiang, care conduce firma Michael Chiang and Associates Architects din Hong Kong. Dezvoltatorii au fost presați, explică el, să găsească o soluție.

În 2005, Departamentul de Planificare al orașului a publicat un raport, Feasibility Study for Establishment of Air Ventilation Assessment System (Studiu de fezabilitate pentru stabilirea sistemului de evaluare a ventilației aerului), cunoscut și sub numele de „Studiul AVA”. Acesta a condus la stabilirea unui set de orientări privind ventilația aerului pentru proiectele imobiliare finanțate de guvern. „Cu toate acestea, aceste orientări nu sunt aplicabile din punct de vedere juridic pentru proiectele private”, spune Lee.

Regulamentele au avut, totuși, un impact cultural.

„De multe ori, atunci când guvernul permite construirea pe un teren, va cere să se lase un spațiu liber între structuri”, spune Chiang. „Dar poate că nu ai suficient spațiu pentru a face asta. În cele din urmă, ajungi la un compromis și creezi un spațiu la mijloc. Spui: „Am deschis o gaură, tu ai ventilație, există încă o priveliște”. Așa reușești să ocolești problema”.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Succes fenomenal în Arabia Saudită: România a devenit campioană mondială la Counter-Strike

Titlul de Campioană Mondială la Counter-Strike a revenit aseară României la Riad, Arabia Saudită, unde se desfășoară săptămânile acestea World Esports Championship 2024. Citește mai departe...

Ministrul Muncii face anunțul mult așteptat de mulți pensionari din România: Situație specială în luna decembrie

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu anunţă că a solicitat tuturor caselor judeţene de pensii urgentarea procesului de recalculare a pensiilor şi virarea banilor către pensionarii care încă nu au primit deciziile de recalculare în baza noii legi care a intrat în vigoare în luna Citește ma...

Antreprenorii care-și plătesc impozitele la timp vor primi o bonificație de 5%. Legea a fost adoptată de Parlament

Camera Deputaţilor a adoptat, luni, în calitate de for decizional, cu 158 de voturi 'pentru', 40 de voturi 'împotrivă' şi 17 abţineri, un proiect de lege care prevede majorarea bonificaţiei de care beneficiază microîntreprinderile bune platnice de la 3% la 5% din impozitul pe profit Citește ...

Spitalul Judeţean Bihor va avea în primăvară o nouă policlinică

Primarul municipiului Oradea, Florin Birta, a anunţat, luni, că sunt în stadiu de efectuare de 70% lucrările la parcarea supraetajată a Spitalului Clinic Judeţean, ce va avea peste 500 de locuri, realizată exclusiv din bugetul local, conform Agerpres. Citește mai departe...

O zonă considerată sigură din România s-ar putea aștepta la cutremure: Ce au descoperit cercetătorii

O descoperire recentă sugerează că în Dobrogea ar putea avea loc cutremure locale, deși regiunea era considerată anterior stabilă din punct de vedere tectonic, conform unui studiu realizat de o echipă de 18 cercetători români și publicat în revista EGUsphere. Citește mai departe...

Va fi inaugurat un laborator de radioterapie la Spitalul Municipal Ploieşti

Laboratorul de Radioterapie cu Energii Înalte din cadrul Spitalului Municipal Ploieşti a fost finalizat, fiind aşteptată aprobarea autorizaţiei de funcţionare, informează, luni, Primăria Ploieşti, conform Agerpres. Citește mai departe...

Miniștrii Acordului de la Paris trebuie să găsească soluții pentru finanțarea ajutorului climatic

Miniştrii ţărilor membre ale Acordului de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice au termen până vineri să găsească cum să finanţeze 1.000 de miliarde de dolari pe an, iar directorul ONU Climat le cere să-şi înceteze strategia echilibristicii, relatează AFP. Citește mai departe...

Adam Szalai, care a suferit o criza cardiacă în timpul meciului Olanda-Ungaria, a revenit acasă

Fostul internaţional maghiar Adam Szalai (36 ani), în prezent membru al staff-ului tehnic al selecţionatei ţării sale, a revenit în ţara sa natală după ce a suferit o criză cardiacă în debutul meciului Olanda-Ungaria (scor 4-0), disputat sâmbătă seara în Liga Naţiunilor la Citește mai depart...

Marcel Ciolacu anunță 2 obiective extrem de importante, după întâlnirea cu șefa Parlamentului European

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, iar la final a anunțat că se vor menține politicile de coeziune și agricole pentru a ajuta fermierii să treacă peste toate problemele. Citește mai departe...

Prime Minister Ciolacu - received by Roberta Metsola, head of the EU Parliament

Prime Minister Marcel Ciolacu, on a working visit to Brussels, continued his series of meetings with high officials of the European Union, being received at the European Parliament by Roberta Metsola, head of the European legislature, inform agerpres.ro. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.