Camera Deputaţilor a adoptat, luni, în calitate de for decizional, cu 158 de voturi 'pentru', 40 de voturi 'împotrivă' şi 17 abţineri, un proiect de lege care prevede majorarea bonificaţiei de care beneficiază microîntreprinderile bune platnice de la 3% la 5% din impozitul pe profit anual şi din impozitul pe venit, aferente anului fiscal 2024, conform Agerpres. Proiectul merge spre promulgare la șeful statului.
Actul normativ de modificare a OUG 107/2024 prevede măsuri privind acordarea unor facilităţi fiscale, constând în anularea unor obligaţii de plată accesorii, monitorizarea cheltuielilor publice pentru flexibilizarea alimentării Fondului de rezervă bugetară, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative.
"Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare şi plată prevăzut la art. 41 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (...), precum şi contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor potrivit titlului III "Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor" din aceeaşi lege, beneficiază de o bonificaţie de 5% din impozitul pe profit anual şi din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz", prevede textul adoptat.
În textul iniţial al ordonanţei de urgenţă, această bonificaţie este de 3%.
În cazul grupului fiscal, bonificaţia se aplică la impozitul pe profit anual declarat de persoana juridică responsabilă.
O altă modificare la ordonanţă adoptată de deputaţi prevede că, în termen de maxim 90 de zile, "ordonatorii de credite au obligaţia de a notifica beneficiarilor, prestatorilor, executanţilor şi furnizorilor pentru cheltuielile cu investiţiile, creditele bugetare disponibile de utilizat cuprinse în programele de investiţii publice pentru fiecare obiectiv de investiţii".
Scutiri pentru monede virtuale
De asemenea, un alt articol introdus prevede că, prin derogare de la Codul fiscal, sunt scutiţi de la plata impozitului pe venit contribuabilii persoane fizice, pentru veniturile realizate din diferenţa dintre veniturile din investiţii în monede virtuale achiziţionate în scopul revânzării şi veniturile realizate şi încasate în monede virtuale, până la 31 iulie 2025 inclusiv.