Cele mai ciudate 7 minciuni care au devenit virale: 'Galeria României NU a scandat pro-Putin la meciul cu Ucraina'

Cele mai ciudate 7 minciuni care au devenit virale: 'Galeria României NU a scandat pro-Putin la meciul cu Ucraina'
📅 2024-12-27

Politicieni în scutece, imigranți care mănâncă animale de companie, ciocolată cu greieri, microbiști români pro-Putin: toate acestea NU s-au întâmplat, ci sunt minciuni care au ținut ocupată opinia publică în anul 2024, scrie Deutsche Welle, conform Rador Radio România.

1. Galeria României NU a scandat pro-Putin la meciul cu Ucraina de la EURO 2024

Două videoclipuri contradictorii cu suporterii României au apărut la scurt timp după meciul jucat de tricolori cu Ucraina, la München, în prima partidă din grupa E a Campionatului European de Fotbal din Germania. Într-unul se aud scandări favorabile președintelui rus Vladimir Putin, în celălalt, dimpotrivă, acesta este hulit.

Niciunul nu este, însă, real. Imaginile sunt într-adevăr autentice, dar pe ambele videoclipuri au fost montate fonduri sonore false.

DW a putut să demonstreze acest lucru comparând videoclipurile postate pe rețeaua X cu filmări originale din acea zi. De altfel, unul dintre reporterii redacției române DW s-a aflat la fața locului, în tribună, chiar în locul din care s-a făcut filmarea incriminată și confirmă, inclusiv cu propriile înregistrări, că acolo nu au existat astfel de scandări.

2. Macron NU a sărutat un bărbat pe o barcă

Politicienii sunt în mod repetat ținta dezinformării și a imaginilor foto sau video manipulate. Anul acesta, președintele francez Emmanuel Macron a fost văzut sărutând un alt bărbat în timpul unei excursii cu barca. Un videoclip în acest sens a apărut pe conturi de limba georgiană și rusă. Macron a călătorit, într-adevăr, cu o barcă, vara trecută. Sunt și imagini reale, distribuite online din respectiva călătorie. Cu toate acestea, videoclipul cu sărutul este generat de o aplicație deinteligență artificială. Acest lucru se vede, printre altele, în mișcarea nerealistă a brațului bărbatului pe care se presupune că îl sărută Macron.

Și nici măcar nu este primul videoclip fals cu președintele francez, devenit viral în acest an. Mai multe secvențe aparent puse cap la cap îl prezintă pe Macron dansând în cluburi de noapte gay din anii '80. Acest montaj este de fapt un deepfake generat de AI pornind de la un alt videoclip. Iar Macron ar fi fost, oricum, mult prea tânăr, pe atunci, pentru a ieși la petreceri în cluburi de noapte.

3. Zelenski NU a cumpărat Mercedesul lui Hitler

Afirmațiile false continuă să se răspândească despre familia Zelenski, care ar cheltuit banii donați Ucrainei pe artefacte istorice scumpe, cum ar fi vila Highgrove a regelui Charles sau mașini sport de mai multe milioane de dolari.

Anul acesta, președintele Zelenski ar fi cumpărat Mercedesul de paradă al dictatorului nazist Adolf Hitler

pentru 15 milioane de dolari. Falsul anunț a devenit viral la scurt timp după ce, în luna septembrie, Statele Unite au promis un ajutor suplimentar de aproape 8 miliarde de dolari Ucrainei.

În realitate, achiziția nu a avut loc. Postarea este un fotomontaj. O căutare inversă a imaginii arată că Mercedesul a fost fotografiat la o expoziție de mașini clasice în 2014 și apoi montat într-o imagine cu fațada clădirii în care se află biroul președintelui de la Kiev. Nu există nicio dovadă că Zelenski a cumpărat mașina lui Hitler.

4. Elicopterul președintelui iranian NU a fost doborât cu un laser

Când elicopterul care îi transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi și pe ministrul de Externe de la Teheran Hussein Amirabdollahian s-a prăbușit, mulți utilizatori de pe platforma de microblogging X au susținut că operațiunea a fost executată cu un laser aflat undeva în spațiu.

Chiar dacă armatele dezvoltă în ritm rapid tehnologii laser, nicio armă dintre acestea nu este deocamdată capabilă să doboare un elicopter din spațiu, spun experții.

5. Trump NU a avut nevoie de absorbant pentru incontinență

În timpul campaniei electorale din SUA s-a folosit artileria propagandistică grea pentru a răspândi tot felul de zvonuri despre candidați. S-a spus, pe rețelele de socializare, că fie Donald Trump, fie președintele Joe Biden suferă de incontinență. Au fost prezentate, drept argument, fotografii și videoclipuri în care părea că politicienii din talk-show-uri purtau scutece sau stăteau pe tampoane pentru incontinență. Acele fotografii și videoclipuri nu au fost reale.

Această fotografie, de exemplu, vine însoțită cu o explicație care spune că Trump a fost așezat pe un astfel de suport protector. Este suficientă, însă, o privire aruncată pe înregistrarea video originală a talk-show-ului: înainte ca Trump să se așeze pe canapea se vede clar că acolo nu se află nimic, nicidecum un absorbant pentru presupusa incontinență.

6. NU există greieri în ciocolată

A fost introdus conținut sporit de proteine în ciocolata specială pentru sportivi? În anul 2023, compania germană Ritter Sport a publicat o poză pe Instagram: pe batonul de ciocolată era scris "Ganze Grille, Protein Edition" ("Greieri întregi, Ediție proteică").

Acest presupus nou sortiment a făcut furori pe rețelele de socializare cu puțin timp înainte de alegerile europene din 2024. S-au viralizat, atunci, o mulțime de dezinformări despre aprobarea de către UE a insectelor în alimente.

Totul s-a dorit doar o glumă, un truc de marketing, comunicase încă din 2023 producătorul german. Ritter Sport nu a lansat pe piață nicio ciocolată cu greieri.

7. Imigranții NU mănâncă animalele de companie ale americanilor

A fost una dintre cele mai grosolane manipulări electorale ale anului: imigranții care mâncau animale de companie. Câini, pisici sau gâște - speculațiile au năvălit în fluxurile consumatorilor de știri.

Totul a pornit de la o postare pe Facebook preluată de Donald Trump și transmisă în prima confruntare televizată a candidaților la Casa Albă, cu vicepreședinta SUA Kamala Harris. Printre multele atacuri la adresa imigranților din timpul dezbaterii, Trump a spus că aceștia mănâncă animale de companie. Afirmația s-a rostogolit, apoi, pe rețelele de socializare: migranții din Haiti erau acuzați că fură din parcuri animalele de companie ale rezidenților din Springfield, Ohio.

Nu există dovezi care să susțină, însă, această acuzație: atât poliția, cât și autoritățile din Ohio au negat vehement că așa ceva s-ar fi întâmplat. Nu există nici un fel de indicii care să confirme declarația lui Trump. Prea puțin relevant pentru canalele media de dreapta radicală, care au continuat să răspândească falsele acuzații.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Cele mai ciudate 7 minciuni care au devenit virale: 'Galeria României NU a scandat pro-Putin la meciul cu Ucraina'

Politicieni în scutece, imigranți care mănâncă animale de companie, ciocolată cu greieri, microbiști români pro-Putin: toate acestea NU s-au întâmplat, ci sunt minciuni care au ținut ocupată opinia publică în anul 2024, scrie Deutsche Welle, conform Rador Radio România.1. Citește mai departe...

Cutiile negre ale avionului din Azerbaidjan prăbuşit au fost recuperate - Suspiciuni tot mai puterinice privind o posibilă implicare rusă

Primele indicii sugerează că un sistem rusesc anti-aerian ar fi putut doborî avionul de pasageri care s-a prăbuşit în Kazahstan, a declarat un oficial american pentru CNN, în timp ce autorităţile au recuperat o a doua cutie neagră despre care speră că va face lumină privind cauza Citește mai...

Bloomberg: Creierul schemei de corupție pentru ștergerea notificărilor roșii Interpol este fostul șef al serviciului de informații din Republica Moldova

Influenta publicație americană Bloomberg scrie că fostul ministru al Justiției și șef al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Vitalie Pîrlog, este autorul și figura centrală în schemă internațională de corupție privind eliminarea Notificărilor Roșii Citește mai depa...

Dolarul american urcă: Așteptările privind politicile lui Trump alimentează optimismul economic

Dolarul american a crescut joi, pe baza aşteptărilor ca moneda să fie impulsionată anul viitor de politicile viitoarei administraţii Donald Trump, care ar urma să stimuleze creşterea economică şi să ridice inflaţia, transmite Reuters. Citește mai departe...

Prețurile petrolului în creștere: China pregătește stimulente economice, iar stocurile din SUA scad

Preţurile petrolului au crescut joi cu aproape 1%, susţinute de posibile măsuri de stimulare economică în China, cel mai mare importator de petrol din lume, şi susţinut de un raport care arată o scădere a stocurilor de ţiţei din SUA, transmite Reuters. Citește mai departe...

Meteorologii ANM, prognoza pe 4 săptămâni: Temperaturi mai ridicate, apoi lovește 'Gerul Bobotezei'

Sfârșitul de an 2024 aduce temperaturi mai ridicate decât cele normale, însă prima săptămână din 2025 va fi cu medii climatologice mai coborâte decât cele normale, potrivit prognozei pentru următoarele 4 săptămâni. Citește mai departe...

Prima captură istorică: Soldat nord-coreean prins în Ucraina, un semnal al implicării Phenianului în războiul ruso-ucrainean

Agenţia de spionaj din Coreea de Sud a confirmat relatările ucrainene conform cărora un soldat nord-coreean rănit a fost capturat de forţele ucrainene, în ceea ce ar putea fi prima captură de acest fel de când Phenianul a trimis forţe de luptă pentru a întări trupele ruse în Citește mai depa...

Arestări în masă într-o țara din Europa: Ministrul Securității și alți funcționari, implicați în acte de corupție

Şapte persoane, inclusv ministrul bosniac al Securităţii, Nenad Nesic, au fost arestate joi sub acuzaţiile de crimă organizată, inclusiv spălare de bani, abuz în serviciu şi acceptare de mită, a anunţat procuratura de stat într-un comunicat, potrivit Reuters, informează News.ro. Citește mai ...

Românii vor construi al treilea pod peste Dunăre care face legătura cu Bulgaria

Aproximativ 2,5 miliarde de euro au fost asigurați de Comisia Europeană (CE) pentru construirea unui nou pod peste Dunăre, între Giurgiu și Ruse, care va face legătura între România și Bulgaria. Citește mai departe...

A murit arhitectul reformei economice indiene

Fostul prim-ministru indian Manmohan Singh a murit la vârsta de 92 de ani. Singh a fost unul dintre premierii cu cel mai lung mandat din India şi a fost considerat arhitectul unor reforme economice liberale, ca premier între 2004 şi 2014 şi anterior, ca ministru de Finanţe, scrie BBC, Citeșt...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.