Ce au găsit autoritățile în 'centrele groazei' din Târgu Mureș, unde zeci de copii cu dizabilități erau ținuți în condiții inumane

Ce au găsit autoritățile în 'centrele groazei' din Târgu Mureș, unde zeci de copii cu dizabilități erau ținuți în condiț
📅 2025-01-22

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Mureş a constatat, în urma unor controale făcute în perioada 11-21 ianuarie, la cele patru centre pentru copii cu dizabilităţi din Mureş, o serie de nereguli şi încălcări ale legislaţiei în ceea ce priveşte calitatea serviciilor sociale oferite celor 61 de beneficiari. Astfel, planurile de urgenţă nu prevedeau concret şi personalizat soluţii, în funcţie de situaţia beneficiarilor, alimentele erau păstrate şi preparate în condiţii necorespunzătoare, meniurile nu respectau necesarul zilnic de calorii şi substanţe nutritive pentru copii şi nu exista un spaţiu special amenajat în cazul declanşării unor boli infecţioase. La trei centre medicamentele şi materialele sanitare nu erau depozitate în condiţii de siguranţă, iar cele expirate nu erau încuiate. Cele patru centre au fost amendate cu suma totală de 320.000 de lei şi vor fi închise efectiv după aplicarea planului de urgenţă şi relocarea beneficiarilor, în termen de 30 de zile.

Într-un răspuns trimis de AJPIS Mureş, la solictarea News.ro, Agenţia menţionează că, în urma controalelor făcute între 11 şi 21 ianuarie la centrele rezidenţiale pentru copii cu dizabilităţi neuropsihice din Târgu Mureş, de pe străzile Trebely nr.3, Branului nr.3, Slatina nr.13 şi Turnu Roşu nr.1/B, ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş, a constatat o serie de încălcări ale unor acte normative în vigoare.

Astfel, cele patru centre nu deţineau licenţă de funcţionare conform prevederilor art.8, aliniatul 2 din Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale şi cu încălcarea prevederilor art.62 alin. 1 lit.c din Legea 272/2004.

Potrivit răspunsului AJPIS Mureş, la solicitarea News.ro, în centrele rezidenţiale nu se respectau standardele minime aprobate prin Ordinul M.M.J.S 25/2019. Astfel, pentru şase copii, măsura de protecţie socială era stabilită la un alt serviciu social, încălcându-se cerinţele unui ordin potrivit căruia Centrul întocmeşte, pentru fiecare copil, un dosar personal, denumit dosarul personal al beneficiarului, care conţine obligatoriu dispoziţia conducătorului direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, privind instituirea /încetarea plasamentului în regim de urgenţă sau, după caz, hotărârea comisiei pentru protecţia copilului sau a instanţei de judecată privind instituirea încetarea măsurii de protecţie”. Totodată, planurile de urgenţă de la cele patru centre sociale nu prevedeau concret şi personalizat soluţiile în funcţie de situaţia beneficiarilor, care să fie implementabile cu acordul şi participarea acestora sau a reprezentantului ori a susţinătorului legal.

Sursa citată menţionează că la centrele controlate depozitarea, păstrarea şi prepararea alimentelor se făceau în „condiţii necorespunzătoare”, iar personalul centrelor nu a putut face dovada că modelul meniului de alimentaţie zilnică era stabilit trimestrial, pe baza recomandărilor medicului nutriţionist sau ale asistentului dietetician.
„De asemenea, la cele patru centre nu s-a făcut dovada că la stabilirea meniurilor se respectă necesarul zilnic de calorii şi substanţe nutritive pentru copii şi adolescenţi, aprobat prin Ordinul ministrului Sănătăţii nr.1955/1995 pentru aprobarea Normelor de igienă privind unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor”, se arată în răspunsul AJPIS Mureş.

Potrivit aceleiaşi surse, la centrele rezidenţiale din Trebely, Branului şi Turnu Roşu, medicamentele şi materialele sanitare nu erau depozitate în condiţii de siguranţă, iar dulapurile în care erau depozitate medicamentele şi materialele necesare tratamentelor medicale nu erau închise şi accesibile doar personalului de specialitate şi coordonatorului centrului, cu excepţia centrului din Bradului.

Totodată, două dintre centre nu respectau prevederile legale privind manipularea, colectarea sau distrugerea medicamentelor expirate.

„Nu s-au putut prezenta documente/nu existau informaţii înscrise în dosarul copiilor cu privire la înălţimea şi greutatea acestora. La niciun centru nu s-a respectat recomandarea de includere a copiilor într-o grupă să ţină cont de vârsta acestora iar diferenţa de vârstă dintre copiii să nu fie mai mare de 3 - 4 ani, cu excepţia fraţilor. Numărul de beneficiari găzduiţi în centre depăşea capacitatea stabilită prin decizie a conducătorului furnizorului de servicii sociale”, se menţionează în documentul citat.

De asemenea, aceeaşi informare arată că spaţiile centrelor nu erau accesibile pentru derularea în bune condiţii a activităţilor acestora.

„Centrele în care sunt găzduiţi copii cu dizabilităţi trebuie să fie accesibilizate astfel încât să răspundă nevoilor specifice ale acestora, cum ar fi, de exemplu, respectarea măsurilor privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap.

„De ce era încuiată cu zăvor camera copiilor”

„Având în vedere că în presă a fost semnalat faptul că la ora controlului efectuat de către Consiliul de Monitorizare la nivelul 1 în centrul social de pe strada Turnu Roşu camera copiilor era încuiată cu zăvor exterior, (zăvor care la momentul controlului inspectoriilor sociali nu mai exista), am adresat conducerii DGASPC Mureş întrebarea «De ce era încuiată camera copiilor de la nivelul 1 în centrul social de pe strada Turnu Roşu la ora controlul efectuat de Consiliul de Monitorizare?», iar răspunsul acestora a fost următorul: «Acest aspect face obiectul verificării Comisiei desemnate de către conducerea DGASPC Mureş (...) privind aspectele mediatizate în 11 ianuarie în legătură cu situaţia beneficiarilor din centrele rezidenţiale pentru copii cu deficienţe neuropsihiatrice din Tg.Mureş, de pe străzile Turnu Roşu, Trebely, Branului şi Slatina»”, menţionează AJPIS Mureş

De asemenea,potrivit AJPIS Mureş, nu s-a putut face dovada că centrele sociale inspectate ţin evidenţa zilnică a serviciilor de abilitare/reabilitare funcţională frecventate de copii, şi nici că persoana de referinţă ţine evidenţa zilnică a activităţilor desfăşurate pe intervale orare şi monitorizează progresele înregistrate de beneficiari, pe baza datelor şi informaţiilor furnizate de specialişti.

„Nu s-a putut face dovada că se respectă normele legale în vigoare privind bolile infecţioase transmisibile, deoarece nu există un spaţiu special amenajat şi dotat corespunzător nevoilor de îngrijire ale beneficiarilor cu boli infecţioase. Mutarea colegilor beneficiarului cu o boală infecţioasă transmisibilă în camerele altor beneficiari creează disconfort copiilor, prin aglomerarea cu mobilier a camerelor şi diminuarea spaţiului util aferent acestora. Totodată, nu s-a putut face dovada că se asigură respectarea dreptului copiilor la educaţie prin facilitarea accesului acestora zilnic la cursurile şcolare pentru toţi copiii din centrele inspectate”, se arată în răspunsul citat.

Potrivit aceluiaşi document, conducerea DGASPC Mureş a justificat că pentru copiii înscrişi la Centrul Şcolar pentru Educaţie incluzivă Nr.2 din Târgu-Mureş nu se poate asigura transportul zilnic la şcoală.

AJPIS mai informează că nu toate obiectele de cazarmament erau curate şi nedegradate, existând saltele uşor degradate şi cu uşoare urme de mizerie. Spre exemplu, la centru diin Trebely, pentru prevenirea degradării, saltelele erau învelite într-o folie din material impermeabil acoperite cu lenjerie de pat. În acelaşi timp, la centrele din Trebely şi turnu Roşu, mobila, paturile şi uşile din unele dormitoare erau deteriorate astfel că nu era asigurat confortul optim al beneficiarilor.

Măsuri şi sancţiuni

Potrivit AJPIS, abaterile constatate au fost sancţionate prin Procesele-verbale de constatare a contravenţiilor şi aplicare a sanctiunilor contravenţionale privind nerespectarea dispoziţiilor legale din domeniul asistenţei sociale cu suma totală de 320.000 lei.

„Măsurile care au fost dispuse, sunt următoarele: Reevaluarea împrejurărilor care au stat la baza stabilirii măsurilor de protecţie specială, dispuse de către comisia pentru protecţia copilului sau de către instanţa judecătorească, pentru beneficiarii din serviciile sociale inspectate şi sesizarea de îndată a comisiei pentru protecţia copilului sau, după caz, a instanţei judecătoreşti, în vederea modificării sau, după caz, a încetării măsurilor conform prevederilor art.62 din Legea 272/2004. Actualizarea/completarea /detalierea planului de urgenţă, prin precizarea concretă şi personalizată a soluţiilor în funcţie de situaţia beneficiarilor, pentru toate cele patru servicii sociale inspectate cu respectarea prevederilor legale”, menţionează AJPIS Mureş.

Alte măsuri dispuse de AJPIS vizează implementarea planului de urgenţă pentru toate serviciile sociale inspectate (ceea ce va conduce la interzicerea desfăşurării activităţilor sociale după aplicarea acestuia) astfel încât beneficiarii să aibă continuitate în acordarea serviciilor sociale conform nevoilor identificate şi să fie protejaţi de riscul de abuz şi neglijare.

„În vederea monitorizării transferului beneficiarilor la alte servicii sociale (...) se va informa zilnic AJPIS Mureş, de câtre DGASPC Mureş, cu privire la demersurile întreprinse pentru toate cele patru servicii inspectate, până la finalizarea implementării planului de urgenţă. De asemenea, măsurile mai vizează verificarea/monitorizarea de către furnizorul de servicii sociale a respectării de către personalul celor patru centre sociale inspectate a modului de implementare a standardelor minime de calitate în special cu privire la asigurarea condiţiilor de siguranţă şi sănătate pentru beneficiari pe întreaga perioadă de aplicare a planului de urgenţă”, se mai arată în răspunsul citat.

La întrebarea dacă aceste centre vor fi închise oficial, ce presupune acest lucru şi ce se va întâmpla cu rezidenţii celor patru centre, AJPIS Mureş a răspuns a fost dispusă măsura aplicării planului de urgenţă prin relocarea beneficiarilor, care are termen de implementare 30 de zile, ceea ce înseamnă că aceste centre vor fi închise efectiv după ce va fi implementat planul de urgenţă.

3. Unde vor fi mutaţi copiii şi ce se va întâmpla cu personalul centrului respectiv în cazul închiderii lor? Va fi permanentă sau doar temporară această închidere până la remedierea tuturor deficienţelor constatate?

„Beneficiarii vor fi mutaţi conform planului de urgenţă pe care DGASPC trebuie să îl actualizeze în termen de 5 zile, iar referitor la personalul din centrele respective, aceştia sunt în subordinea DGASPC Mureş, care va decide pentru viitorul acestora. O eventuală deschidere a centrelor se poate face doar dacă pentru acestea se va solicita o nouă licenţă de funcţionare, cu respectarea prevederilor legale aflate în vigoare”, mai precizează AJPIS Mureş în răspunsul la solicitarea News.ro.

Potrivit aceleiaşi surse, în centrele verificate de AJPIS Mureş sunt 61 de copii.

„Referitor la meniul zilnic primit de copii, au fost identificate nereguli, în sensul că nu s-a făcut dovada că stabilirea modelului meniului de alimentaţie zilnică se efectuează trimestrial pe baza recomandărilor medicului nutriţionist sau ale asistentului dietetician, la niciunul din serviciile inspectate şi, de asemenea, nu s-a făcut dovada că la stabilirea meniurilor se respectă necesarul zilnic de calorii şi substanţe nutritive pentru copii şi adolescenţi, aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr.1955/1995 pentru aprobarea Normelor de igienă privind unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor”, menţionează AJPIS Mureş.

În privinţa raportului angajat/copil, sursa citată menţionează că acesta este „unu la unu în privinţa serviciilor de bază şi de opt la 61, raport specialist/copil”.

„În centrele verificate se desfăşoară 1-2 şedinţe de Kinetoterapie, în funcţie de afecţiunile copiilor”, a mai răspuns AJPIS Mureş, la solicitarea News.ro.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Chirurg: 'În momentul în care nu ţi-ai făcut un obicei să ai un control periodic, probabilitatea ca să se fi adunat probleme în timp este mai mare'

Prof. univ. dr. Mihai Juncar, chirurg maxilo-facial, a subliniat importanţa controlului periodic pentru a fi evaluată starea de sănătate. El a declarat că, dacă o persoană nu merge la medic periodic, în timp ar putea să se adune unele probleme. Citește mai departe...

Foame de bani la Guvern - Mişcarea blitz pe care o pregăteşte Ministerul Finanţelor

Statul român, prin Ministerul Finanţelor, va vinde titluri de stat Fidelis pentru populaţie cu o frecvenţă lunară, faţă de una trimestrială de până acum şi cu posibilitatea unei planificări mai bune pentru investitorii persoane fizice, în sensul în care emisiunile vor fi în Citește mai depar...

VIDEO Declarație bizară a lui Călin Georgescu: susține că oameni din servicii îi dau informații și acces la rapoarte

Călin Georgescu, candidat independent la Președinția României, face o declarație bizată într-un interviu la Marius Tucă Show. Georgescu afirmă că are contacte în interiorul serviciilor de informații, iar „oameni de bună credință” din aceste structuri îi dau acces la rapoarte. Citește mai dep...

Bolojan revine cu date fierbinți despre concedierile din Parlament: acuză pile și nepotisme în funcții cheie

Preşedintele Senatului, Ilie Bolojan (PNL), a explicat că Senatul va putea funcţiona cel puţin la fel de bine cu mai puţini angajaţi, conform noii organigrame decisă de Biroul Permanent al Senatului. Citește mai departe...

Războiul din Ucraina - Trump amenință Rusia

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat miercuri Rusia şi ''alte ţări participante'' că va impune tarife, taxe vamale şi sancţiuni asupra tuturor produselor vândute de ele Statelor Unite dacă nu se ajunge în curând la un acord privind încheierea războiului din Ucraina, Citește mai dep...

Georgescu îl toacă pe Crin Antonescu: Zonă parazitară zece ani! El și Nicușor Dan sunt figuranți

Călin Georgescu îl atacă dur pe Crin Antonescu. Candidatul coaliției are în spate zece ani de zile în care a fost șomer, lucru care va cântări greu în ochii electoratului român. Crin Antonescu și Nicușor Dan sunt doi figuranți, a punctat Geogescu la Marius Tucă. Citește mai departe...

Kelemen Hunor trage frâna de mână concedierilor de la Parlament: Trebuie, dar nu din pix

Kelemen Hunor trage frâna de mână revoluției promise la Senat și Camera Deputaților, acolo unde vor avea loc disponibilizări. Liderul UDMR spune că România nu are prea mulți bugetari în total, dar unele instituții sunt supradimensionate și au nevoie de reformă. Citește mai departe...

Călin Georgescu susține că a profețit toate mutările lui Trump: Am informații din Europa și America

Călin Georgescu spune că a profețit toate mișcările lui Donald Trump încă de pe vremea când românii susțineau alți candidați. Georgescu spune că are informații din SUA și din Europa și știe exact ce mutări se vor face pe scena politică și comercială. Citește mai departe...

Teocrația iraniană, învinsă de femei - Ce se îmtâmplă cu vălul islamic

Guvernul iranian nu va mai sancţiona femeile care nu poartă vălul islamic pe stradă, chiar dacă lipsa acestui accesoriu presupune o încălcare a legii, a declarat miercuri vicepreşedintele iranian pentru afaceri strategice, Javad Zarif, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres. Citește mai de...

Bucharest stocks higher at Wednesday's close of trade

The Bucharest Stock Exchange (BVB) closed Wednesday's trading session with all indices in the green and RON 60.678 million (EUR 12.192 million) worth of trades.The main BET index, which tracks the most liquid 20 companies, rose 0.60 percent to 17,028. Citește mai departe...

Good News

Only good and positive news.