Durerile de picioare care persistă mult timp, în special în timpul mersului, nu trebuie să fie ignorate, pentru că pot fi provocate de o afecțiune severă. Prin urmare, este indicat un consult medical, pentru a descoperi cauza disconfortului și administrarea tratamentului necesar, înainte de apariția unor complicații.
Cu dureri intense de picioare s-a confruntat timp de 2 ani și Maria, în vârstă de 80 de ani. În cele din urmă, pentru că durerea o împiedica să-și desfășoare normal activitățile zilnice, s-a programat la un consult de cardiologie. În urma unei consultații, medicul i-a recomandat să facă o ecografie Doppler, iar Maria s-a programat pentru această investigație la Spitalul Clinic SANADOR. Aici, în urma mai multe examinări imagistice, care au inclus și un angio-CT, pacienta a primit diagnosticul de boală arterială periferică.
Boala arterială periferică, numită și arteriopatie obliterantă, se declanșează atunci când pe peretele vascular arterial, în special la nivelul picioarelor, se formează depuneri de calciu și colesterol. Aceste depuneri îngustează vasele de sânge și afectează circulația sanguină către țesuturi. Simptomele includ dureri de picioare în timpul mersului, senzație de oboseală și de picioare „reci” și modificări ale culorii pielii. Dacă afecțiunea nu este tratată corespunzător, poate declanșa complicații majore, precum necroza țesuturilor, iar în cazuri grave duce la amputarea membrului afectat.
La recomandarea medicului, Maria s-a programat pentru tratament la Dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiolog, șefa Departamentului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic SANADOR. Tratamentul indicat a fost aterectomie cu sistemul Jetstream, o procedură minim invazivă, realizată prin intermediul unui cateter. Sistemul utilizat fragmenteză și aspiră depunerile de calciu și colesterol de pe pereții vaselor de sânge.
În cazul Mariei, a fost necesar și realizarea unei intervenții de angioplastie periferică, prin montarea unui stent, pentru a menține circulația normală a fluxului sanguin. Ambele intervenții realizate de dr. Rodica Niculescu au avut succes, iar pacienta s-a recuperat complet.
„Dr. Rodica Niculescu este un medic excepțional, calm și pregătit. M-a încurajat și m-a liniștit, ca să nu-mi mai fie teamă înainte de intervenție.,” a declarat Maria, care în prezent se simte foarte bine și nu mai are disconfort în timpul mersului.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la metode moderne de tratament pentru afecțiunile cardiovasculare, inclusiv prin proceduri de avansate de cardiologie intervențională, cum este aterectomia cu sistemul Jetstream. Intervențiile sunt realizate de medici cu foarte multă experiență în Laboratorul de Cateterism, utilizând echipamente de ultimă tehnologie, precum cele două angiografe performante Philips Azurion 7, pentru rezultate optime și recuperare rapidă a pacienților.