Evaluarea periodică a stării de sănătate joacă un rol esențial în ceea ce privește depistarea din timp a eventualelor probleme și tratarea corespunzătoare a acestora, astfel încât posibilele complicații să poată fi prevenite iar calitatea vieții să nu fie afectată.
Preocupată de sănătatea sa, Mădălina, o pacientă în vârstă de 43 de ani, a mers la un control de ginecologie de rutină, care a inclus și efectuarea unui test Babeș Papanicolau și o testare HPV. Din nefericire, rezultatele nu erau tocmai cele dorite, femeia fiind diagnosticată cu cancer de col uterin, o afecțiune care netratată corespunzător poate da complicații severe și chiar poate pune viața în pericol.
Deși tratamentul recomandat de medicul ginecolog era o conizație, mai exact o intervenție chirurgicală prin care țesuturile anormale de la nivelul colului sunt eliminate, pacienta a optat pentru o histerectomie totală. O astfel de procedură implică îndepărtarea uterului și a unei părți din țesuturile adiacente. În cazul Mădălinei, intervenția de histerectomie totală a fost necesară, dat fiind faptul că la controlul de dinaintea operației, formațiunea se mărise de trei ori mai mult comparativ cu dimensiunea de la momentul diagnosticului.
Astfel, Mădălina s-a programat pentru tratament la Dr. Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală, șeful secției de Chirurgie Generală de la Spitalul Clinic SANADOR. Intervenția de histerectomie poate fi realizată clasic, cât și minim invaziv prin chirurgie robotică sau laparoscopică sau prin abord vaginal. În cazul Mădălinei, operația a fost realizată de Dr. Bogdan Marțian cu abord deschis. Totul a decurs fără probleme, postoperator pacienta fiind transferată în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, pentru o recuperare optimă.
În prezent, Mădălina se simte foarte bine, revine periodic la control și are în continuare grijă de sănătatea ei. „Experiența a fost incredibilă. L-am simțit pe domnul doctor mai mult decât un doctor, l-am simțit ca un părinte, nu am cuvinte. Mi-a explicat tot ce trebuie să facă, cum o să decurgă operația.”, a declarat Mădălina.
La SANADOR, pacientele au acces la consulturi de obstetrică-ginecologie și investigații specifice, pentru screeningul și diagnosticul corect al cancerului de col uterin, dar și al altor afecțiuni ginecologice, și pentru un tratament corespunzător. Dacă există indicație pentru intervenție chirurgicală, operațiile sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR în condiții de maximă siguranță, într-un bloc operator foarte bine dotat, cu sprijinul specialiștilor din Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I. În funcție de caz și indicația medicală, intervențiile chirurgicale sunt efectuate la Spitalul Clinic SANADOR atât clasic, cât și minim invaziv – laparoscopic sau robotic, cu ajutorul unui dintre cele mai avansate sisteme chirurgicale robotice, da Vinci Xi.