Contractul prin care OMV va vinde gaze Germaniei ar putea să nu fie legal. În presă au apărut informații că legea nu ar fi fost respectată. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, joi, că, din datele pe care le are, legea a fost respectată la încheierea acordului dintre OMV şi compania germană Uniper pentru furnizarea de gaze din proiectul Neptun Deep începând din 2027, nefiind indicii că OMV-Petrom nu ar fi notificat Rezervele Statului, aşa cum prevede legislaţia. Burduja nu este însă sigur și cere presei să verifice direct de la sursă.
Burduja a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, dacă a fost activată clauza prin care Rezervele Statului aveau prima opţiune pentru cumpărarea de gaz din proiectul Neptun Deep.
”Statul român are doi reprezentanţi în boardul Petrom, în conformitate cu cei 20% pe care îi avem. Achiziţia în sine, contractul, nu a depăşit plafonul de la care devine sesizabil boardul Petrom. Poate fi o discuţie dacă e corect acest plafon sau nu. Ce vă pot spune este că, din datele pe care le am, legea a fost respectată. Restul răspunsurilor cred că trebuie să vi le dea Rezervele Statului. Şi aşa este corect. Nu am indicii care să-mi spună că OMV-Petrom nu ar fi notificat, aşa cum cere legea”, a afirmat Sebastian Burduja.
Grupul austriac OMV a încheiat un acord pentru a furniza gaze naturale din proiectul său Neptun Deep, din Marea Neagră, companiei germane Uniper, din 2027, au declarat trei persoane familiare cu chestiunea pentru Reuters, în timp ce Europa caută noi modalităţi de a-şi spori securitatea energetică după ruperea relaţiilor cu Rusia.