O anchetă militară israeliană a concluzionat marţi că prezenţa unor trupe operând în regiunea Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, a dus probabil la uciderea a şase ostatici de luptătorii Hamas în august, potrivit unui comunicat al armatei, scrie AFP, citat de AGERPRES.
Corpurile ostaticilor Carmel Gat, Eden Yerushalmi, Hersh Goldberg-Polin, Alexander Lobanov, Almog Sarusi şi Ori Danino au fost găsite de armata israeliană într-un tunel subteran din Gaza la sfârşitul lui august.
Armata israeliană a informat atunci că cei şase ostatici au fost ucişi chiar înainte ca soldaţii să ajungă la ei, premierul Benjamin Netanyahu precizând că au fost "executaţi" cu un glonţ "în ceafă".
Armata israeliană, care a ordonat o anchetă, a indicat marţi că "activităţile terestre ale armatei, deşi progresive şi prudente, au avut o influenţă circumstanţială asupra deciziei teroriştilor de a-i ucide pe cei şase ostatici".
"Şeful Statului Major a stabilit, pe baza anchetei, că ostaticii au fost ucişi de tirurile teroriştilor din Hamas în timp ce forţele armatei operau în zonă".
"E timpul să aducem acasă toţi ostaticii"
Într-un comunicat publicat marţi mai târziu, Forumul familiilor de ostatici, principala asociaţie a rudelor ostaticilor capturaţi în timpul atacului fără precedent al Hamas din 7 octombrie 2023, a cerut întoarcerea tuturor ostaticilor încă reţinuţi în Gaza.
"E timpul să aducem acasă toţi ostaticii. Avem nevoie de un acord care să garanteze întoarcerea tuturor ostaticilor într-un interval de timp rapid şi predeterminat", a declarat acesta.
În ultimele zile, la Doha au avut loc negocieri indirecte între Israel şi Hamas, cu medierea Qatarului, Egiptului şi Statelor Unite, reînviind speranţa unui acord.
Luni, în faţa parlamentului, Netanyahu a informat despre "unele progrese" în negocieri. Marţi, biroul său a declarat că negociatorii israelieni s-au întors din Qatar după "negocieri semnificative".
"Echipa se întoarce în Israel pentru consultări interne cu privire la continuarea negocierilor pentru întoarcerea ostaticilor noştri", a adăugat el.
Grupări palestiniene, printre care Hamas, au raportat, de asemenea, progrese în această săptămână în vederea unei încetări a focului şi a unui acord privind ostaticii.
Atacul Hamas în Israel pe 7 octombrie a dus la moartea a cel puţin 1.208 de persoane, majoritatea civili. Dintre cele 251 de persoane răpite în acea zi, 96 se află în continuare în Gaza, dintre care 34 au fost declaraţi morţi de armata israeliană.
Peste 45.000 de palestinieni au fost ucişi în campania militară israeliană ca represalii, majoritatea civili, potrivit unor date ale Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas din Gaza, considerate fiabile de ONU.