Iranul a denunţat marţi o "crimă odioasă" după recunoaşterea de către Israel, luni, a uciderii liderului Hamas Ismail Haniyeh, la sfârşitul lui iulie, la Teheran, pe care a descris-o drept o "mărturisire neruşinată", transmite AFP, citat de AGERPRES.
"Cu această mărturisire neruşinată, regimul israelian recunoaşte deschis pentru prima dată responsabilitatea sa în această crimă odioasă", a declarat ambasadorul iranian la ONU, Amir Saeid Iravani, într-o scrisoare adresată secretarului general al Naţiunilor Unite, publicată pe reţeaua socială X.
Ministrul israelian al apărării, Israel Katz, a recunoscut luni că ţara sa l-a ucis pe liderul mişcării islamiste palestiniene.
Iranul şi Hamas au dat vina pentru asasinat pe Israel, care până atunci nu a comentat public.
Un război opune Hamas armatei israeliene în Fâşia Gaza din octombrie 2023, după un atac fără precedent al mişcării palestiniene în sudul Israelului.
Drept represalii la moartea lui Haniyeh şi a lui Hassan Nasrallah, liderul Hezbollahului pro-iranian ucis de Israel la sfârşitul lui septembrie la Beirut, Iranul a lansat pe 1 octombrie 200 de rachete în direcţia Israelului.
Ce a spus ambasadorul iranian la ONU
Potrivit ambasadorului iranian la ONU, recunoaşterea de către Israel a eliminării lui Haniyeh arată că acest răspuns militar de la 1 octombrie a fost "legitim şi legal" şi că Teheranul are dreptate să considere că "regimul terorist al Israelului rămâne cea mai serioasă ameninţare la adresa păcii şi securităţii regionale şi internaţionale".
Israelul l-a ucis, în Gaza în octombrie, şi pe succesorul lui Haniyeh, Yahya Sinwar, considerat creierul atacului din 7 octombrie 2023 din Israel.
Atacul Hamas în Israel pe 7 octombrie a dus la moartea a cel puţin 1.208 de persoane, majoritatea civili. Dintre cele 251 de persoane răpite în acea zi, 96 se află în continuare în Gaza, dintre care 34 au fost declaraţi morţi de armata israeliană.
Peste 45.000 de palestinieni au fost ucişi în campania militară israeliană ca represalii, majoritatea civili, potrivit unor date ale Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas din Gaza, considerate fiabile de ONU.