Audierile ultimilor şase comisari desemnaţi, între care şi Roxana Mînzatu, au loc marţi în Parlamentul European

Audierile ultimilor şase comisari desemnaţi, între care şi Roxana Mînzatu, au loc marţi în Parlamentul European
📅 2024-11-12

Ultimii şase comisari europeni desemnaţi, cei propuşi pentru funcţiile de vicepreşedinţi executivi ai Comisiei Europene, între care şi reprezentanta României, Roxana Mînzatu, sunt audiaţi marţi de comisiile competente ale Parlamentului European. În funcţie de aceste ultime audieri ar putea fi întârziat calendarul aprobării noului executiv al UE, ce ar trebui să-şi înceapă mandatul în decembrie, relateaza Agerpres.

Roxana Mînzatu, desemnată vicepreşedintă executivă a Comisiei Europene pentru oameni, competenţe şi pregătire, va fi audiată de eurodeputaţi din două comisii competente, Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale (EMPL) şi Comisia pentru cultură şi educaţie (CULT).

Alte două comisii - Comisia pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen (FEMM) şi Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) - vor avea statutul de invitate la audierea Roxanei Mînzatu, ceea ce înseamnă că vor avea dreptul de a adresa şi ele câte o întrebare comisarului-desemnat al României.

La aceeaşi oră cu audierea Roxanei Mînzatu, 14.30 ora Bruxellesului (15.30 ora României), va avea loc audierea comisarului desemnat al Franţei, Stephane Sejourne, propus vicepreşedinte executiv pentru prosperitate şi strategie industrială, în patru comisii competente - Comisia pentru industrie cercetare şi energie (ITRE), Comisia pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor (IMCO), Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) şi Comisia pentru afaceri economice şi monetare (ECON) - alte patru comisii având statut de invitat.

Kaja Kalllas, propusă pentru funcţia de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, va fi audiată marţi dimineaţă, la ora 09.30, în Comisia pentru afaceri externe (AFET), audiere la care au statut de invitat încă cinci comisii şi subcomisii. În paralel cu ea va fi audiat comisarul desemnat al Italiei, Raffaele Fitto, propus vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene pentru coeziune şi reforme, în Comisia pentru dezvoltare regională (REGI) a PE.

Ziua se va încheia cu audierile, în cursul serii, ale comisarului desemnat spaniol Teresa Ribera Rodríguez (vicepreşedinte executiv pentru o tranziţie curată, justă şi competitivă) şi celui finlandez, Henna Virkkunen (vicepreşedinte executiv pentru suveranitate tehnologică, securitate şi democraţie)

Eurodeputaţii români din mai multe grupuri politice cred că ultimii şase comisari desemnaţi nu vor avea probleme la audierile de marţi din PE, deşi cel puţin deocamdată încă se vorbeşte despre posibilitatea ca propunerile Ungariei şi Italiei să întâmpine dificultăţi din partea eurodeputaţilor.

"Toate aceste audieri pe care le-aţi văzut şi pe care le veţi vedea în următoarele zile vor decurge normal, natural. Săptămâna trecută am avut doi comisari care nu s-au prezentat deloc bine în cadrul audierilor - comisarul suedez şi comisarul belgian - şi în ciuda acelor audieri eşuate, s-a dat un vot pentru acei comisari, pentru că avem această coaliţie pro-europeană şi un vot împotrivă ar fi afectat stabilitatea acestei coaliţii, chiar dacă prestaţia lor a lăsat mult de dorit", a spus vicepreşedintele PE Victor Negrescu, în cadrul unui briefing pentru jurnalişti români la Bruxelles.

El a precizat că se aşteaptă ca şi în urma audierilor de marţi să existe o situaţie similară, respectiv "voturi care sunt date la foc automat".

Eurodeputatul PSD a adăugat că "mai sunt discuţii privind comisarul desemnat de Italia, mai exact faptul că are foarte multe atribuţii pentru un comisar desemnat de un grup eurosceptic şi aici sunt negocieri pentru a se vedea exact care este portofoliul complet şi în funcţie de cele două vom vedea dacă va fi şi un comisar social-democrat luat la rost de Parlamentul European".

El a făcut astfel referire la o teorie vehiculată în ultima perioadă, potrivit căreia o respingere a candidaturii lui Raffaele Fitto, care va fi audiat în cursul dimineţii, ar atrage apoi şi o respingere a comisarului desemnat al Spaniei, Teresa Ribera Rodríguez, audiată marţi seara.

"Însă mă aştept ca toţi comisarii să treacă fără probleme prin prisma acestei coaliţii", a mai spus Victor Negrescu.

Celălalt vicepreşedinte român al PE, Nicu Ştefănuţă, eurodeputat ales independent şi afiliat grupului Verzilor, spune că şi-ar dori ca cel puţin comisarii desemnaţi ai Ungariei şi Italiei, Oliver Varhelyi şi Raffaele Fito, să fie respinşi în urma audierilor, dar recunoaşte că nici măcar în cazul primului, care a primit un set de întrebări suplimentare din partea comisiilor competente, nu există momentan majoritatea de două treimi necesară în rândul coordonatorilor de grupuri pentru invalidarea sa.

Între timp, coordonatorii comisiilor competente în audierea lui Oliver Varhelyi au anunţat că îşi amână pentru miercuri întâlnirea de evaluare a comisarului desemnat ungar, ceea ce înseamnă că foarte probabil se aşteaptă şi rezultatul evaluării lui Fitto.

"Vom discuta la pachet alături de celălalt comisar care pune probleme, respectiv comisarul Italiei. Problema se va discuta miercuri. În acest moment, răspunsurile lui Varhelyi sunt analizate. În acest moment, răspunsul nostru pentru Varhelyi este 'Nu'. Votul Verzilor este acum 'Nu', dar se va discuta la pachet şi cu Fitto", a explicat Nicu Ştefănuţă într-o întâlnire cu jurnalişti români.

El a adăugat că "pentru noi (grupul Verzilor - n.r.) Fitto, având în vedere istoricul lui, guvernul care-l susţine, este un comisar improbabil, să zicem în acest moment, cel puţin pentru grupul pe care îl reprezintă".

În ceea ce priveşte comisarul desemnat de România, Roxana Mînzatu, el a spus că şi-ar fi dorit să aibă mai multe responsabilităţi pe zona de locuinţe, dar că "vicepreşedinţia Comisiei Europene mie mi se pare politic o poziţie importantă pentru România şi nu văd de ce nu aş susţine-o pe Roxana Mînzatu în acest moment".

Aceeaşi susţinere a exprimat-o şi eurodeputatul PNL Daniel Buda, vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură şi dezvoltare rurală (AGRI), deşi a exprimat rezerve în privinţa modului în care Roxana Mînzatu a devenit comisarul desemnat al României.

"Suntem profund nemulţumiţi de cum a ajuns Roxana Mînzatu să fie propusă (...). Am ratat această oportunitate de avea un portofoliu relevant, avem unul în formare", a spus Buda într-un briefing cu jurnalişti români la Bruxelles.

"Dacă se va ajunge la un vot în cadrul comisiilor reunite EMPL şi CULT nu se pune problema să votăm împotriva dnei Mînzatu. Ar fi un export al unor probleme din România în Parlamentul European", a recunoscut el.

Daniel Buda afirmă că este foarte posibil ca toţi comisarii propuşi pentru noua Comisie Europeană să treacă, ceea ce ar reprezenta o premieră, inclusiv candidatul italian, Raffaele Fitto, care este fost preşedinte al unei regiuni din Italia.

"Eu sper să treacă Fitto, pentru că nu este o persoană care să nu se ridice la nivelul funcţiei", a spus Daniel Buda.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Floyd Mayweather a cumpărarat 60 de clădiri în New York

Legendarul boxer american Floyd Mayweather, neînvins în carieră (50 victorii), a surprins lumea sportului şi a afacerilor după ce a cumpărat 60 de clădiri, cu peste 1.000 de apartamente, cu peste 402 milioane de dolari în Upper Manhattan din New York, scrie Marca, conform Agerpres. Citește m...

Românii plătesc rate bancare cu 500-800 lei mai mari decât vecinii lor europeni

Românii ajung să plătească rate bancare cu 500-800 lei mai mari decât vecinii lor europeni, potrivit unui studiu de specialitate realizat în baza datelor oficiale prezentate de Eurostat și INS, scrie Adevărul. Citește mai departe...

Naționalele de tenis participă la Davis Cup Junior și Billie Jean King Cup Junior

Echipele naționale de tenis juniori ale României participă săptămâna aceasta la competițiile Davis Cup Junior și Billie Jean King Cup Junior, desfășurate în Antalya, Turcia, conform Mediafax. Citește mai departe...

Cel mai sărac continent ar putea salva planeta: A fost descoperită insecta devoratoare de plastic

Larva mealworm, din Kenya, poate consuma polistiren, ceea ce poate ajuta, pe viitor, mediul, scrie Science Alert, care citează The Conversation, scrie Mediafax. Citește mai departe...

Sorin Cîrţu își reia activitatea la Universitatea Craiova

Universitatea Craiova a anunţat, marţi, revenirea în activitatea la club a fostului jucător Sorin Cîrţu, conform News.ro.”Sorin Cârţu a fost, este şi va fi Universitatea Craiova! Fix la ceas aniversar, legenda alb-albastră îşi reia activitatea alături de noi. Citește mai departe...

Cristiano Ronaldo nu renunță la obiectivul de a marca 1.000 de goluri

Cristiano Ronaldo recunoaște că s-ar putea să nu atingă obiectivul de 1.000 de goluri în carieră, un vis ambițios care părea odinioară mai aproape. La 39 de ani și cu peste 900 de goluri în palmares, Ronaldo spune că nu mai „pot să gândesc pe termen lung”, conform Mediafax. Citește mai depar...

Bucureștenii își vând cel mai rapid locuințele. Timpul de așteptare este, în medie, de 49 de zile

Bucureștenii își vând cel mai rapid locuințele, timpul mediu de așteptare fiind de 49 de zile. Ei sunt urmați de brașoveni, în timp ce polul opus se găsesc timișorenii, care așteaptă în medie 65 de zile ca să găsească cumpărători pentru imobilele scoase la vânzare. Citește mai departe...

Un stâlp de iluminat s-a prăbușit peste un tramvai din Piața Unirii

Un stâlp de iluminat public s-a prăbușit marți peste un tramvai din Piața Unirii. Circulația mai multor tramvaie din București este blocată.Tramvaiul era oprit în stație, iar în acest moment se încearcă ridicarea stâlpului cu o macara. Citește mai departe...

Rusia a adunat o armată uriașă: Începe o bătălie epică, cum nu s-a mai văzut de peste 80 de ani

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, luni, că Rusia a desfăşurat aproape 50.000 de trupe în Kursk, regiunea din sudul Rusiei unde Kievul a lansat, în vară, o contraofensivă surpriză, potrivit CNN, informează News.ro. Citește mai departe...

'Laptele auriu', băutura tradițională extrem de populară în lumea arabă care asigură un somn odihnitor. Conține doar două ingrediente

Este o băutură delicioasă și apreciată în toată lumea arabă, nu doar pentru gustul său unic, ci și pentru beneficiile remarcabile pe care le aduce organismului. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.