Analiză EY: România a acordat ajutoare de stat de 1,3 miliarde euro, majoritatea către companii străine

Analiză EY: România a acordat ajutoare de stat de 1,3 miliarde euro, majoritatea către companii străine
📅 2024-12-24

Valoarea totală a ajutoarelor de stat aprobate în România, în perioada 2019-2023, a atins suma de 1,3 miliarde euro, arată o analiză EY România. Peste 62% din ajutoarele de stat aprobate (92 de proiecte) au mers către companii străine, conform News.ro.

”O analiză realizată de EY România relevă că în perioada 2019-2023 valoarea totală a ajutoarelor de stat aprobate în România a atins suma de 1,3 miliarde EUR. Cele mai atractive sectoare pentru aceste ajutoare au fost industria auto, tehnologia, producţia (industrie uşoară), industria medicală, industria alimentară şi a băuturilor. Peste 62% din proiectele de ajutor de stat aprobate au fost acordate companiilor străine”, arată EY.

Programele de ajutor de stat din ultimii cinci ani au avut un impact semnificativ asupra dezvoltării regionale şi creării de locuri de muncă, oferind finanţări nerambursabile sub formă de granturi. Aceste finanţări au facilitat construirea de noi fabrici, extinderea capacităţilor de producţie şi angajarea de personal, contribuind astfel la creşterea economică a României.

”Fondurile de ajutor de stat în România au reprezentat un instrument esenţial pentru investitori, atât autohtoni, cât şi străini, fiind cruciale în special pentru investiţiile în industria manufacturieră. În viitor se anticipează că peste 5 miliarde euro de ajutoare de stat vor fi disponibile pentru companiile care implementează proiecte de investiţii în România”, mai arată compania de consultanţă.

Un buget substanţial de 2,2 miliarde euro a fost alocat pe parcursul a cinci programe distincte de finanţare, menite să susţină afacerile de orice dimensiune şi sector. Aceste finanţări au facilitat creşterea şi inovaţia în economia României, atrăgând şi investitori străini.

Printre măsurile cheie ale legislaţiei se numără schema de finanţare pentru investiţii în active (H.G. 807/2014) şi schema de finanţare pentru costurile salariale ale proiectelor ce creează cel puţin 100 de noi locuri de muncă (H.G. 332/2014). În cadrul schemei pentru investiţii în active, au fost aprobate 138 proiecte cu o valoare combinată de 2,9 miliarde euro, primind 1 miliard euro în ajutoare de stat.

„Ajutoarele de stat aprobate în România în perioada 2019-2023, în valoare de 1,3 miliarde euro, reprezintă un instrument esenţial pentru atragerea investiţiilor şi stimularea dezvoltării economice. Prin sprijinirea sectoarelor cheie, precum industria auto, tehnologia şi industria medicală, aceste programe au contribuit semnificativ la dezvoltarea regională şi crearea a mii de locuri de muncă. Observăm un apetit crescut al companiilor străine, dar şi un potenţial în creştere pentru investiţiile locale. Extinderea schemelor de finanţare către noi domenii, cum ar fi digitalizarea, automatizarea şi decarbonarbonizarea, reflectă angajamentul României de a promova o creştere economică sustenabilă şi inovatoare”, spune Sebastian Popescu, partener, coordonator al liniei de servicii Consultanţă în domeniul granturilor şi stimulentelor, EY România.

Începând cu 2023, au fost lansate două scheme sectoriale adiţionale pentru a sprijini iniţiative în industria construcţiilor şi alimentară.

Programul Naţional pentru Dezvoltarea şi Susţinerea Industriei Alimentare INVESTALIM are un buget total de 600 milioane euro (2023-2026), cu scopul de a sprijini creşterea durabilă şi crearea de locuri de muncă. Schema de finanţare pentru industria construcţiilor, CONSTRUCTPLUS, are un buget de 600 milioane euro şi vizează modernizarea şi extinderea capacităţilor de producţie în acest sector.

La sfârşitul anului 2023, aproximativ 50% din finanţarea solicitată a fost aprobată în cadrul schemelor de ajutor de stat, finanţând 168 de proiecte de investiţii, cu o valoare totală de aproximativ 3,5 miliarde euro, anticipând crearea a peste 24.000 de noi locuri de muncă. Regiuni precum Prahova, Sibiu şi Argeş au devenit zone cheie pentru dezvoltare, cu investiţii majore atât în capacităţile de producţie disponibile, cât şi în alte proiecte.

Industria auto a primit unul dintre cele mai mari volume de ajutoare de stat, în valoare de peste 300 milioane euro până la sfârşitul anului 2023.

Acest sector a creat peste 4.800 de locuri de muncă, consolidând poziţia României pe piaţa europeană auto. De asemenea, sectorul tehnologic a primit 25% din ajutoare în 2023, un salt semnificativ faţă de 13% în 2020, reflectând importanţa tehnologiei pentru inovare şi automatizare.

România continuă să atragă investiţii străine semnificative, cu peste 62% din ajutoarele de stat aprobate (92 de proiecte) mergând către companii străine. Investitorii din ţări precum Germania, Italia şi Olanda au arătat un interes deosebit, iar investiţiile locale devin tot mai relevante în peisajul investiţional al României.

Exemple de companii străine care au combinat strategic fuziunile şi achiziţiile (M&A) cu ajutoarele de stat pentru a-şi extinde afacerile includ De'Longhi şi Coca-Cola. În mod similar, Grupul Teraplast, un jucător de top în sectorul materialelor de construcţii, a valorificat fondurile nerambursabile în timp ce a urmărit activ oportunităţi de M&A pentru a-şi stimula creşterea. Alte companii precum Saint-Gobain, Knauf, Terasteel, Vrancart sau Leoni exemplifică succesul alinierii strategiilor de M&A cu programele de ajutor de stat pentru a-şi consolida dezvoltarea în România.

Guvernul român a anunţat noi scheme de ajutor de stat pentru a sprijini creşterea economică durabilă şi modernizarea industriei, inclusiv scheme pentru digitalizare, energie verde şi inovare tehnologică.

Schema de ajutor de stat pentru investiţii strategice: Vizează proiectele de investiţii în industria prelucrătoare, cu un buget total de 1 miliard euro, ce va fi implementată în perioada 2025-2030. Aceasta are ca scop atragerea investiţiilor majore care depăşesc 150 milioane euro şi generarea a peste 100 de noi locuri de muncă.

Schema de ajutor de stat pentru decarbonizarea proceselor industriale: Destinată finanţării proiectelor de investiţii în industriile metalurgică şi chimică, axate pe decarbonizarea proceselor de producţie. Cu un buget total de 1 miliard euro, schema va fi operaţională în perioada 2025-2030. Proiectele eligibile trebuie să prioritizeze electrificarea, utilizarea hidrogenului din surse regenerabile şi îmbunătăţirea eficienţei energetice.

Schema pentru valorificarea resurselor minerale metalice:

Sprijină investiţiile pentru exploatarea resurselor minerale metalice, având un buget total de 250 milioane euro şi fiind activă în perioada 2024-2025. Investiţiile eligibile trebuie să depăşească 75 milioane euro.

Schema de ajutor de stat pentru micii industriaşi: Destinată sprijinirii investiţiilor în industriile uşoare, cum ar fi textilele, pielăria, încălţămintea şi produsele chimice. Cu un buget total de 740 milioane euro pe o perioadă de cinci ani, schema vizează investiţii cu valori între 500.000 euro şi 3 milioane euro, cu ajutoare de stat disponibile până la o valoare maximă de 1,8 milioane euro.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 51,2 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2024.

Prezentă în România încă din anul 1992, EY furnizează, prin intermediul celor peste 1.000 de angajaţi din România şi Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.

Are birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

'Trădătorule, pleacă': Palatul Cotroceni, vandalizat chiar sub ochii SPP

Pe gardul Palatului Cotroceni a apărut, marți dimineață, o inscripție cu vopsea albastră conținând mesajul „Trădătorule, pleacă”. Citește mai departe...

VIDEO Se construiește cel mai spectaculos și mai lung tunel de autostradă din România: Va străpunge munții Carpați

Autorizaţia de construire pentru tunelul Poiana, de pe Autostrada Sibiu-Piteşti (A1), a fost emisă, iar antreprenorul italian este mobilizat în şantier şi desfăşoară lucrări pregătitoare pentru construcţia zonelor de acces a instalaţiei TBM, cu care vor fi forate cele două Citește mai depart...

Iohannis: Romania and Republic of Moldova will continue to work for prosperity, stability, European values

Romania and the Republic of Moldova will continue to work for prosperity, stability, European values, said President Klaus Iohannis on Tuesday, who congratulated the president of the neighboring country, Maia Sandu, on taking on her second mandate. Citește mai departe...

Ivan Juric, noul antrenor al Southampton, promite fotbal de înaltă intensitate

Tehnicianul Ivan Juric a declarat că va încerca să implementeze un fotbal de înaltă intensitate la Southampton, în încercarea de a scoate din zona retrogradării echipa aflată în dificultate în Premier League, relatează Reuters. Citește mai departe...

Viktor Orban și Ungaria joacă pe tot terenul: Oferte uriașe pentru companii din România și Bulgaria

Compania ungară de petrol şi gaze MOL şi-a exprimat oficial interesul pentru achiziţionarea rafinăriei Lukoil din Bulgaria, informează Novinite. Recent, compania de stat MVM din Ungaria a depus o ofertă pentru a achiziona E.ON, principalul furnizor de energie din regiune. Citește mai departe...

Acțiuni pe bandă rulantă ale polițiștilor înainte de Crăciun

Polițiștii din România au avut mii de intervenții în ultimele 24 de ore. De asemenea, au fost organizate filtre pe șosele și au fost descoperite persoane care au consumat alcool și droguri. Potrivit statisticii oficiale, în ultimele 24 de ore, polițiștii au intervenit la peste 3. Citește mai...

Ministerul Finanțelor: Piața de capital a adus 16,4 miliarde lei românilor în 2024

Românii au investit 2,6 miliarde lei în cea mai recentă emisiune de titluri de stat Fidelis şi au ridicat la 16,4 miliarde lei suma atrasă de Ministerul Finanţelor prin piaţa de capital în 2024, un record anual de la reluarea acestor emisiuni la Bursa de Valori Bucureşti, conform unui Citeșt...

Bursele europene au închis în scădere, înainte de Crăciun: Semn rău pe final de an

Principalii indici bursieri europeni au închis luni în scădere uşoară, iar Stoxx 600 a stagnat, înainte de vacanţa de Crăciun, transmite CNBC, informează Mediafax. Citește mai departe...

Custodele Coroanei - mesaj de Crăciun: Am încredere în naţiunea noastră şi în puterea ei de a merge mai departe

Societatea civilă românească a dovedit forţă şi curaj şi este de admirat pentru etica şi valorile ei, într-o lume din ce în ce mai divizată şi egoistă - se arată în mesajul adresat românilor de Custodele Coroanei române, Majestatea Sa Margareta, cu ocazia Crăciunului. Citește mai departe...

Patru dintre cele mai puternice țări din lume au o vulnerabilitate foarte mare: Este aproape imposibil de rezolvat

Coreea de Sud a devenit o ”societate foarte bătrână”, după ce 20% din populaţia sud-coreeană este în vârstă de peste 65 de ani, arată date oficiale publicate marţi, o tendinţă sumbră, din cauza unui nivel al fecundităţii extrem de mic, relatează AFP, conform News.ro. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.