Analiză Bloomberg, despre situația din România: Greșelile comise de Donald Trump și Vladimir Putin

Analiză Bloomberg, despre situația din România: Greșelile comise de Donald Trump și Vladimir Putin
📅 2025-05-21

Lui Vladimir Putin, Donald Trump și - cu mențiune specială - JD Vance li se datorează mulțumiri: naționalismul agresiv și haosul pe care-l promovează acești trei oameni au făcut populismul de extrema dreaptă fioros din nou, răsturnând rezultatul mai multor alegeri recente, inclusiv cel al alegerilor prezidențiale din România de duminică.

Ar trebui să fie vești bune pentru oricine poate pricepe daunele potențiale ale unui val naționalist. Numai nu vă amăgiți: fără o transformare radicală a abordării proprii, acest respiro de care beneficiază partidele tradiționale de centru-dreapta și centru-stânga va fi scurt.

Mai întâi a fost Canada, unde războiul vamal și retorica despre transformarea țării în al 51-lea stat american ale lui Trump au măturat avansul considerabil de care se bucura în sondaje Partidul Conservator de tip MAGA. Apoi duminică primarul Bucureștilor și matematicianul Nicușor Dan a izbutit o victorie la fel de spectaculoasă, răsturnând situația și câștigând președinția României. În calitate de independent moderat, el s-a confruntat cu George Simion, un naționalist care-și arborase drapelul pe catargul lui Trump.

JD Vance a atacat România

Vance a ciufulit ceva pene în România anul acesta, când s-a folosit de anularea primului tur al scrutinului prezidențial din noiembrie pentru a acuza Europa că abandonează democrația. Vance a respins drept „subțire” baza respectivei decizii judecătorești - constatări ale serviciilor secrete privind o campanie masivă pe TikTok organizată și plătită de Rusia. Dar, după cum scriam în ajunul repetării primului tur pe 4 mai, au apărut ulterior o mulțime de probe în sprijinul acelei decizii [în fapt au apărut noi probe circumstanțiale, dar nu concrete, privind ingerința străină, după cum a sugerat însuși Nicușor Dan la B1TV pe 19 mai - n.trad.].

În cazul României cea mai importantă schimbare care a dus la rezultatul de duminică a fost actul de război hibrid al lui Putin. Candidatul manciurian [agent străin infiltrat într-o cursă electorală - n.trad.] al Rusiei a fost descalificat de la noul scrutin. Iar atunci când Simion a câștigat primul tur al acestuia cu un scor chiar mai convingător, succesul lui a provocat o reacție adversă. Prezența la vot a explodat în turul decisiv. Mulțimea care s-a strâns la București pentru a-i aclama lui Dan victoria cu 54% scanda: „Rusia, nu uita, România nu-i a ta”.

De fapt e posibil ca balanța votului să fi fost înclinată de sporul enorm de participare al alegătorilor din Moldova vecină, unde peste 1 milion de locuitori dețin și cetățenia română. Simion și partidul lui, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), au acuzat o fraudă acolo, dar deocamdată n-au adus vreo probă. Dar există o explicație suficientă pentru fenomen: AUR se angajează să unească iar Moldova cu România și să sisteze ajutorul militar pentru Ucraina. Ambele propuneri constituie amenințări existențiale pentru micul stat fost sovietic, una dinspre vest și cealaltă dinspre est.

Toate acestea reprezintă salvări la mustață pentru elitele politice, care par să nici nu fi priceput încă magnitudinea furiei resimțite de electoratul care-și dorește schimbare autentică. Semnalele de alarmă s-au pornit în acest weekend și în Portugalia, unde coaliția de centru-dreapta aflată la putere și-a suplimentat locurile din parlament la alegerile anticipate de duminică. Dar n-a reușit totuși să obțină o majoritate, iar știrea mai importantă a zilei e de fapt aceea că partidul Chega de extrema dreaptă a săltat la 23% din voturi, în special pe seama socialiștilor de centru-stânga [a fost la un pas să le fure locul doi - n.trad.]. Sistemul bipartit tradițional al țării pare acum disfuncțional.

De aici au de deprins o învățătură toate partidele de centru, dar în special cele de stânga, care au pierdut încrederea muncitorimii, baza lor electorală tradițională. Dacă vor să supraviețuiască, acești politicieni trebuie să fie acum văzuți că se pun pe treabă și aduc schimbarea fundamentală și ameliorarea economică pe care și le doresc alegătorii. Fofilatul și cârpeala nu mai pot fi de ajuns.

Polonia ilustrează dimensiunile problemei. Fostul președinte al Consiliului European Donald Tusk și partidul său Platforma Civică au recâștigat puterea de la populiștii PiS la finalul lui 2023. Dar respectarea promisiunilor de reformă s-a dovedit dificilă, mai ales cu un președinte de la PiS încă în funcție, capabil să blocheze inițiative legislative. La primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică primarul Varșoviei și aliatul lui Tusk Rafal Trzaskowski a câștigat la o diferență infimă față de adversarul lui de la PiS, conform exit-poll-urilor. Alți doi candidați de extrema dreaptă au obținut și ei scoruri bune, lucru care anunță o luptă dificilă pentru Trzaskowski în turul decisiv. El s-a angajat că va „accelera schimbările”.

O dinamică similară se observă în toate democrațiile occidentale. Nu contează că Brexit-ul a eșuat limpede în a-și împlini oricare dintre promisiuni pentru Regatul Unit - sau că Trump și administrația lui aduc uneori mai degrabă cu un circ ambulant scăpat de sub control decât cu un guvern serios. Ideea e că ei sparg chestii - și e ce vor să vadă mulți alegători. Iar atât timp cât populiștii de tip MAGA sunt singurii care oferă schimbare radicală, ei vor fi probabil în măsură să călărească valul tot mai mare de nemulțumire populară.

Trump și Putin sabotează curentul naționalist

Deci, da, agresiunea stângace a lui Trump și Putin le subminează deocamdată credibilitatea adepților lor populiști din democrațiile occidentale. Însă acest respiro nu va însemna mare lucru dacă moderații nu vor găsi căi să demonstreze că au înțeles nevoia de schimbare - și că efectiv o pun în practică.

Și trebuie admis că nu e ușor. Îmbunătățirea productivității și asistenței medicale în timp ce lupți și cu schimbarea climei și cu agresiunea rusă în Europa sunt infinit mai dificile decât să alimentezi teorii ale conspirației anti-vaccinuri și războaie culturale ori să promiți pomeni pe care nu ți le permiți. Însă acei lideri care înțeleg ce daune grave poate provoca haosul populist vor trebui să prindă curaj. Trebuie să iasă la luptă, trebuie să-și asume riscuri, trebuie să-și încalce o parte din propriile tabuuri.

Pentru a da doar un exemplu, noul președinte al României ar trebui să-și folosească atribuțiile, fie ele și limitate dar totuși eficiente, pentru a lansa un atac de anvergură contra corupției, forțându-l să intre în război fățiș cu partidele tradiționale care nu numai că controlează guvernul și parlamentul, ci l-au mai și ajutat să câștige turul doi.

Acest lucru va necesita un nivel de curaj politic care deocamdată nu e vizibil. Dar probabil că de acum încolo vorbim deja de o alegere binară. Dacă politicienii de centru nu pot soluționa furia pe care atât de mulți alegători o simt din cauza eșecului unei epoci care a produs deopotrivă avuții și schimbare culturală fără precedent, atunci nu e decât o chestiune de timp ca respectivii politicieni să fie scoși definitiv din joc.

Sursa: Bloomberg, în traducerea Rador Radio România

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

VIDEO Ilie Bolojan îl îndeamnă pe Nicușor Dan să colaboreze strâns cu SUA

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, îl sfătuiește pe Nicușor Dan, președintele ales, să colaboreze strâns cu administrația Donald Trump. Citește mai departe...

Reacția lui Nicușor Dan la primele felicitări de la Wshington: Sunt onorat să fi primit un mesaj de felicitare din partea senatorilor americani

Preşedintele ales, Nicuşor Dan, a adresat mulţumiri pentru "cuvintele calde şi sprijinul puternic" pe care i le-au transmis mai mulţi senatori americani după alegerea sa în funcţie, subliniind că este nerăbdător să conlucreze cu partea americană pentru Citește mai departe...

Decizia luată de UEFA. Țările gazdă de la Euro 2028 vor juca în calificări

Ţările gazdă, Anglia, Irlanda, Scoţia şi Ţara Galilor, nu vor participa automat la Campionatul European din 2028 şi vor trebui să treacă prin calificări. Însă au o variantă de rezervă în cazul în care nu se califică. Citește mai departe...

Ministrul Educație: 'Evaluarea pe care o facem anual profesorilor prezenţa demersurilor de pseudo-ştiinţă trebuie să fie semnalată ca o problemă etică'

Ministrul Educaţiei afirmă că îşi doreşte ca în evaluările anuale sau periodice privind activitatea cadrelor didactice să fie introduse elemente pe baza căror promovarea pseudo-ştiinţei să fie considerată abatere de la normele etice. Citește mai departe...

VIDEO Ilie Bolojan bate apropo ca PSD să intre la guvernare: E o situație dificilă

Ilie Bolojan bate apropouri ca PSD să intre la guvernare pentru ca România să aibă un guvern cu o majoritate stabilă. Bolojan spune că nu dă însă sfaturi niciunui partid."Nu dau sfaturi niciunui partid. Citește mai departe...

Ce a răspuns Daniel Pancu când a fost întrebat dacă ar vrea să o antreneze pe Rapid

Rapid a anunțat că a încheiat colaborarea cu Marius Șumudică. Există mai multe zvonuri cu privire la cine ar putea să vină pe banca tehnică. Printre numele care se vehiculează se numără și cel al lui Daniel Pancu. Citește mai departe...

VIDEO Ilie Bolojan lămurește frica creșterii taxelor pentru români, dar nu exclude 'această situație'

Președintele interimar Ilie Bolojan a vorbit, de la Palatul Cotroceni, despre creșterea taxelor pentru români, lansând un avertisment către următorul Guvern care va veni la Palatul Victoria."Nu sunt opinii divergente, ci sunt niște condiționări. Citește mai departe...

Rețea de traficanți de canabis din Prahova, destructurată după patru ani de activitate

Patru bărbați cu vârste între 32 și 40 de ani au fost reținuți de procurorii DIICOT Ploiești, după ce au vândut canabis și rezină de canabis în județul Prahova timp de aproape patru ani.Traficanții vindeau drogurile cu prețuri între 50 și 60 de lei pentru un gram. Citește mai departe...

VIDEO Bolojan vorbește despre progrese în ceea ce privește dezinformarea din mediul online: S-a îmbunătățit de anul trecut până anul acesta

Președintele interimar al României a declarat, referitor la ce ar trebui să facă statul român cu privire la dezinformarea din mediul online, fiind vorba în mod desosebit de platforma TikTok, că în ultimele luni s-au reușit progrese pentru combaterea fake news-urilor, dar că Citește mai depar...

Daniel David: nu avem un număr rezonabil de logopezi, psihologi, consilierii care fac consiliere în carieră sau consiliere profesională

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, afirmă că în sistemul educaţional „nu există un număr rezonabil” de consilieri şcolari, de logopezi, în aşa fel încât activitatea de consiliere la nivelul şcolilor publice să fie fie, în fapt, „o formă fără fond”. Citește mai departe...

Good News

Only good and positive news.