Iranul 'apasă pedala de acceleraţie' în ce priveşte îmbogăţirea uraniului spre un nivel mai apropiat de cel suficient producerii unei arme nucleare, a declarat miercuri, la Davos, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, adăugând că accelerarea anunţată recent de Iran începe să se producă, transmite Reuters, conform Agerpres.
Potrivit lui Grossi, Teheranul a informat luna trecută AIEA că va accelera 'dramatic' îmbogăţirea uraniului până la puritatea de 60%, mai apropiată de nivelul de circa 90% suficient pentru fabricarea unei arme nucleare.
Puterile occidentale au calificat această măsură drept o escaladare serioasă şi au declarat că nu există nicio justificare civilă pentru îmbogăţirea uraniului la acest nivel şi că nicio altă ţară nu a făcut-o fără a produce arme nucleare. Iranul a declarat că programul său nuclear are exclusiv scopuri paşnice, şi că are dreptul de a îmbogăţi uraniu la orice nivel doreşte. 'Înainte (producea) 7 kilograme (de uraniu îmbogăţit până la 60%), plus-minus, pe lună, acum este peste 30 sau mai mult decât atât. Prin urmare, cred că este un indiciu clar al unei accelerări. Ei apasă pedala de acceleraţie', le-a spus Grossi reporterilor la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Conform criteriului AIEA, o cantitate de circa 42 kg de uraniu îmbogăţit la nivelul de 60% este suficient, în principiu, dacă este îmbogăţit suplimentar, pentru o bombă nucleară. Grossi a afirmat că Iranul dispune în prezent de aproximativ 200 kg de uraniu îmbogăţit la nivelul de 60%.
El a precizat că va fi nevoie de timp pentru instalarea şi punerea în funcţiune a centrifugelor suplimentare, dar că accelerarea a început să se producă.
În acest context, Rafael Grossi a îndemnat la diplomaţie între Iran şi noua administraţie americană a preşedintelui Donald Trump, care, în primul său mandat, a retras SUA din acordul nuclear semnat între Teheran şi şase mari puteri, şi care impunea limite stricte activităţilor atomice ale Iranului. Acordul nu a mai fost respectat între timp de niciuna din părţi. 'Putem deduce din primele declaraţii ale preşedintelui Trump şi ale altor membri din noua administraţie că există o dispoziţie, să-i spunem aşa, de a avea o discuţie şi poate de a ajunge la o formă de acord', a adăugat Grossi.
Apel lansat de șeful ONU
Separat, dar tot la Davos, secretarul general al ONU, Antonio Guterres a declarat că Iranul trebuie să facă un prim pas spre ameliorarea relaţiilor cu ţările din regiune şi cu SUA, indicând în mod clar că nu are intenţia de a dezvolta arme nucleare.
'Cea mai relevantă chestiune o constituie Iranul şi relaţiile între Iran, Israel şi Statele Unite', a spus Guterres la WEF.
'Aici speranţa mea este că iranienii înţeleg că este important să clarifice, odată pentru totdeauna, că vor renunţa să aibă arme nucleare, simultan cu implicarea constructivă în discuţii cu celelalte ţări din regiune', a adăugat secretarul general al ONU.