Adevărata miză şi scenariile posibile pentru alegerile din Republica Moldova

Adevărata miză şi scenariile posibile pentru alegerile din Republica Moldova
📅 2024-10-18

Moldovenii sunt chemaţi la urne pe 20 octombrie pentru a-şi alege preşedintele ţării şi pentru a vota la un referendum constituţional pe tema aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Adevărata miză acestui dublu scrutin este însă alta: pregăteşte terenul pentru un scrutin şi mai important - alegerile parlamentare de anul viitor, care, în contextul războiului din Ucraina şi al interferenţelor Moscovei, ar putea fi cruciale pentru viitorul ţării, conform News.ro.

Dacă - cel puţin în primul tur de scrutin - alegerile prezidenţiale nu lasă loc de prea mult suspans, actuala preşedintă Maia Sandu fiind favorita detaşată, referendumul în schimb este adevărata vedetă electorală.

„Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” La această întrebare sunt invitaţi să răspundă cetăţenii ţării la 20 octombrie. Prin urmare, consultarea populară are ca obiectiv modificarea Constituţiei.

Un răspuns afirmativ majoritar la referendum va determina includerea în preambulul Constituţiei a prevederii privind identitatea europeană a poporului Republicii Moldova şi a ireversibilităţii parcursului european al ţării. De asemenea, integrarea în Uniunea Europeană va fi consacrată ca obiectiv strategic naţional. În plus, va fi introdus un nou capitol în Constituţie, intitulat „Integrarea în Uniunea Europeană”. Acesta va stipula că aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale UE va fi aprobată de Parlament prin lege organică, iar după aderare tratatele constitutive şi actele juridice obligatorii ale Uniunii Europene vor prevala asupra dispoziţiilor interne care le contravin.

„Un rezultat favorabil al referendumului ar conferi o legitimitate sporită orientării proeuropene a Republicii Moldova, diminuând capacitatea forţelor de opoziţie de a promova o agendă politică pro-rusă. Astfel, eşecul referendumului a devenit cea mai importantă miză pentru opoziţia pro-rusă din Republica Moldova în această toamnă”, arată o analiză New Strategy Center.

Cine se opune

Partidul Socialiştilor, condus de fostul preşedinte prorus Igor Dodon şi care acum îl susţine pe Alexandr Stoianoglo, principalul contracandidat al Maiei Sandu, a făcut apel la boicotarea referendumului, calificându-l drept „ilegal”. Dodon susţine că un vot pozitiv ar conduce la pierderea „imediată” a unei părţi din suveranitatea Republicii Moldova în favoarea Uniunii Europene.

Partidul pentru Dezvoltare şi Consolidare a Moldovei (PDCM), condus de fostul premier Ion Chicu, deşi se prezintă drept un pro-european, susţine, de asemenea, boicotarea referendumului.

Pe de altă parte, blocul „Victoria”, controlat de oligarhul fugar Ilan Şor, a îndemnat alegătorii să participe la referendum şi să voteze „împotrivă”, argumentând că aderarea la UE ar transforma Moldova într-o „periferie a României” - un narativ preferat al Moscovei.

Scenarii posibile

Sunt posibile patru scenarii în urma dublului scrutin din 20 octombrie:

1. Dacă Maia Sandu câştigă alegerile şi referendumul va trece, cursul pro-european al Moldovei este reafirmat de către public, iar modificarea Constituţiei va fi un semnal solid către UE că ţara nu se va abate de la calea aderării la UE. Modificarea Constituţiei va conferi guvernului Sandu legitimitatea de a schimba anumite legi şi reglementări pentru a se alinia la cerinţele de aderare la UE.

2. Există şi posibilitatea ca Sandu să câştige alegerile, dar populaţia să voteze împotriva referendumului privind UE. Acest lucru va face mai dificil pentru guvernul Sandu să schimbe legile şi reglementările pentru a îndeplini criteriile de aderare la UE, deoarece Constituţia nu va sprijini neapărat astfel de schimbări. Acesta din urmă este un argument solid pentru opoziţie de a lupta împotriva cursului proeuropean al guvernului Sandu.

3. Dacă Stoianoglo câştigă alegerile şi referendumul nu va trece, este probabil ca Moldova să îşi intensifice legăturile cu Rusia, iar guvernul să se abţină de la continuarea drumului spre aderarea la UE. Acest lucru va fi combătut de opoziţie, dar, deoarece obiectivul Moldovei de aderare la UE nu este înscris în Constituţie, opoziţia nu va avea multe instrumente pentru a asigura continuarea procesului de aderare la UE. În acest caz, este de aşteptat ca procesul de aderare să stagneze. Ar putea avea loc proteste din partea cetăţenilor proeuropeni.

4. Dacă Stoianoglo va câştiga alegerile, iar oamenii ar vota în favoarea referendumului privind UE, probabil că Stoianoglo tot nu va schimba Constituţia, deoarece Rusia va face presiuni asupra guvernului Stoianoglo, iar referendumul nu este obligatoriu. În acest caz, este probabil ca legăturile cu UE să se erodeze şi ca Rusia să îşi sporească influenţa asupra Moldovei pentru a o face să se alinieze obiectivelor Kremlinului.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Mega-dosar FBI: Fost sportiv olimpic ar fi condus o vastă rețea de droguri

Un fost sportiv olimpic al Canadei a fost acuzat că a condus o reţea de trafic de droguri care a transportat cantităţi mari de cocaină în întreaga Americă şi a ucis patru persoane, au anunţat joi autorităţile, potrivit The Guardian citat de News.ro.FBI oferă o recompensă de 50. Citește mai d...

VIDEO Accident de autobuz în Turcia: 6 morți și 25 de răniți

Șase persoane au fost murit și 25 au fost rănite în urma răsturnării unui autobuz în provincia Aksaray din centrul Turciei, a declarat vineri guvernatorul local, citat de Reuters, relatează Mediafax. Citește mai departe...

VIDEO O victimă lovită cu buldozerul la Pasajul Unirii rupe tăcerea: Nu suntem în Ucraina, să ne omorâm între noi

Una din victimele lovite cu buldozerul la Pasajul Unirii rupe tăcerea. Cezar Stuparu, șef serviciu în cadrul Direcției de Dezvoltare Servicii Publice București, este imobilizat la pat și acuză că România nu e Ucraina ca oamenii să se omoare între ei. Citește mai departe...

Alegeri în Moldova: Radiografia completă a alegerilor din țara vecină - Ce trebuie să știți despre scrutinul din acest weekend

Preşedinta pro-occidentală a Republicii Moldova, Maia Sandu, doreşte un al doilea mandat în cadrul alegerilor prezidenţiale din 20 octombrie, când ţara va organiza şi un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană. Citește mai departe...

Cinci persoane, arestate pentru trafic de droguri; întâlnirile cu clienţii- într-un magazin din Bucureşti

Cinci persoane au fost arestate preventiv, iar alte trei, cu vârste între 18 şi 47 de ani, sunt cercetate sub control judiciar într-un dosar de trafic de droguri de risc şi trafic de droguri de mare risc instrumentat de DIICOT Ploieşti şi poliţiştii Brigăzii de Combatere a Citește mai depart...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.