Ce se intampla cu trupurile oamenilor cand ajung in spatiu: Marturia unui membru al misiunii Polaris Dawn

Ce se intampla cu trupurile oamenilor cand ajung in spatiu: Marturia unui membru al misiunii Polaris Dawn
📅 2024-10-25

Declarații ale astronauților

Fostul pilot al Forțelor Aeriene ale SUA, Scott "Kidd" Poteet, a povestit pentru CNN că, în primele zile ale misiunii, „vederea a început să i se deterioreze.” Această problemă nu este singulară; efectele asupra vederii sunt o preocupare comună în rândul astronauților. De asemenea, Anna Menon, inginer SpaceX și ofițer medical al misiunii, a experimentat sindromul de adaptare la spațiu, o afecțiune care afectează între 60% și 80% dintre cei care ajung în orbită. „Senzațiile pot varia de la amețeală și greață până la vărsături. Eu am trecut prin toate aceste etape,” a explicat Menon.

Călătoriile în spațiu generează o serie de reacții fiziologice datorate forțelor G destabilizante și absenței gravitației. De-a lungul timpului, NASA a studiat aceste efecte, dar misiunea Polaris Dawn a adus o abordare nouă, concentrându-se pe impactul asupra sănătății astronauților dintr-o perspectivă comercială. Pe parcursul celor cinci zile de misiune, echipajul a desfășurat experimente medicale complexe, inclusiv utilizarea lentilelor de contact special concepute pentru a măsura presiunea intraoculară și efectuarea de scanări RMN pentru a analiza modificările anatomiei cerebrale.

Cât de complexă este o misiune în spațiu

Comandantul misiunii, Jared Isaacman, a subliniat importanța acestor cercetări pentru viitorul explorării spațiale, menționând că „peste jumătate dintre cei 600 de oameni care au ajuns în orbită au experimentat sindromul de adaptare la spațiu, inclusiv astronauții extrem de bine pregătiți. Trebuie să abordăm această problemă dacă vrem să trimitem mii de oameni în spațiu.”

O descoperire notabilă a fost legată de deteriorarea vederii lui Poteet, care ar putea fi un semn al sindromului neuro-ocular asociat zborului spațial, o afecțiune care afectează până la 70% dintre astronauți. Echipa a utilizat lentile de contact speciale, denumite „experimentul cyborg”, pentru a colecta date despre presiunea oculară și a monitoriza aceste schimbări.

Misiunea Polaris Dawn a inclus 36 de experimente realizate în colaborare cu 31 de instituții, inclusiv universități și NASA. De asemenea, echipajul a observat modificări în anatomia cerebrală, subliniind astfel relevanța cercetărilor desfășurate. Sarah Gillis, specialist în operațiuni la SpaceX și participantă la misiune, a afirmat: „Aceasta subliniază importanța cercetării pe care o realizăm.”

Aceste observații și studii nu doar că contribuie la înțelegerea efectelor zborului în spațiu, dar pot avea și implicații semnificative pentru viitoarele misiuni umane pe termen lung, ajutându-ne să ne pregătim mai bine pentru provocările care ne așteaptă în explorarea cosmosului.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Patru zodii se vor lăfăi în bani în luna noiembrie. Astrele au planuri mari cu ele

Luna noiembrie se anunță a fi una fabuloasă pentru patru zodii, care vor experimenta o avalanșă de oportunități financiare. Astrele le-au rezervat o perioadă de prosperitate, în care munca asiduă și dedicarea anterioară se vor transforma în recompense materiale semnificative. 

O româncă a fost ucisă de un militar american în Italia: Maria a fost spulberată în timp ce aștepta autobuzul

O româncă în vârstă de 62 de ani, identificată ca Maria Smical, a fost victima unui accident mortal pe o șosea din Formia, provincia Latina, Italia. Femeia lucra ca îngrijitoare pentru vârstnici și a fost spulberată în timp ce aștepta autobuzul pentru a merge la serviciu.

Guvernul a publicat PLANUL de reducere a deficitului bugetar excedentar într-un interval de 7 ani

Ministerul Finanţelor a pus în transparenţă Planul bugetar-structural naţional pe termen mediu - 2025-2031, care prevede asigurarea unei traiectorii de ajustare a deficitului bugetar pentru o perioadă de 7 ani având ca punct de pornire un deficit bugetar estimat de 7,9% pentru anul 2024 şi ca pun...

Alerta economică: Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după nouă luni din acest an

Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din acest an, de la 4,57% din PIB la opt luni, potrivit datelor transmise vineri de Ministerul Finanţelor Publice.

Noul trend de pe TikTok: Femeile își tund părul pentru a încheia relațiile toxice

Pe TikTok, un nou trend a prins avânt, iar tot mai multe femei aleg să își taie părul pentru a-și lua rămas bun de la relațiile toxice. Creatoarele de conținut împărtășesc poveștile din spatele noilor lor coafuri îndrăznețe, evidențiind transformările emoționale prin care au trecut.

Poza nu este trucată! "Piticul" din mijloc este Arnold Schwarzenegger - FOTO

O fotografie apărută în urmă cu aproape un an pe rețelele de socializare continuă să stârnească și în prezenet nedumerire și neîncdredere. Motivul este că protagonistul, renumitul actor Arnold Schwarzenegger, care are aproape 1.90 metri înălțime, apare ca un pitic prin comparație cu alți doi giga...

Cel mai bun analgezic pe care natura l-a dat în lupta cu durerea. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului

Într-un trecut aproape uitat, în vremea când medicina era mai puțin sofisticată și mai mult bazată pe experiență și tradiție, exista o plantă care avea o reputație deosebită pentru proprietățile sale medicinale.

Ce se întâmplă cu trupurile oamenilor când ajung în spațiu: Mărturia unui membru al misiunii Polaris Dawn

Misiunea Polaris Dawn, realizată de SpaceX, a adus în prim-plan efectele călătoriilor în spațiu asupra corpului uman, în special datorită mărturiilor membrilor echipajului său. În cadrul acestei misiuni, care a atins cea mai înaltă orbită terestră din ultimele decenii, participanții au raportat d...

Iulia Moțoc, înlocuită din completul Curții Penale Internaționale pentru mandatul de arestare al premierului Benjamin Netanyahu

Curtea Penală Internaţională a anunţat, vineri, că o va înlocui, din motive de sănătate, pe Iulia Motoc, unul dintre magistraţii desemnaţi să judece cererea de emitere a unui mandat de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, o măsură care ar putea provoca noi amânări în acest...

Sărbătoare mare pe 26 octombrie 2024: De ce nu e bine să ne pieptănăm de Sfântul Dumitru

Pe 26 octombrie, Biserica Ortodoxă sărbătorește pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Această zi este plină de tradiții și superstiții care reflectă respectul profund pentru figura sfântului și legătura sa cu natura.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.