Pamantul sub amenintarea schimbarilor climatice: Polul Nord se topeste alarmant

Pamantul sub amenintarea schimbarilor climatice: Polul Nord se topeste alarmant
📅 2025-02-05

Sâmbătă, temperaturile erau deja cu 18°C mai ridicate decât media perioadei 1991-2020, iar duminică anomalia termică a depășit pragul de 20°C, apropiindu-se periculos de punctul de topire a gheții.

Mika Rantanen, cercetător la Institutul Meteorologic Finlandez, a descris acest episod drept „extrem pentru sezonul rece”, subliniind că, deși nu este cel mai sever fenomen de acest tip observat vreodată, se află printre cele mai intense.

O accelerare alarmantă a încălzirii globale

Creșterea temperaturilor globale, determinată de arderea combustibililor fosili, a dus la o încălzire medie a planetei cu aproximativ 1,3°C de la epoca preindustrială. Cu toate acestea, zonele polare resimt fenomenul mult mai intens, datorită pierderii stratului de gheață reflectorizant. Acest proces determină ierni tot mai blânde și veri din ce în ce mai caniculare.

Julien Nicolas, cercetător la Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE, a explicat că temperaturile neobișnuit de ridicate din mijlocul iernii polare sunt cauzate de un sistem de joasă presiune situat deasupra Islandei, care a transportat un val de aer cald spre Polul Nord. La aceasta se adaugă și temperaturile ridicate ale apelor din nord-estul Atlanticului, care au intensificat fenomenul.

„Astfel de episoade sunt rare, dar nu putem determina cu precizie cât de des se vor repeta fără studii suplimentare”, a precizat Nicolas. „Un eveniment similar a fost observat și în februarie 2018.”

Polul Nord înregistrează temperaturi pozitive

Un alt aspect alarmant al acestui episod de încălzire este faptul că o geamandură de monitorizare a condițiilor meteorologice a înregistrat o temperatură de 0,5°C duminică. Măsurătorile satelitare și datele prelevate de nave și stații meteorologice confirmă că temperaturile la latitudinea de 87° Nord au depășit -1°C, un nivel fără precedent pentru mijlocul iernii arctice.

Mika Rantanen a subliniat că toate modelele meteorologice analizate indică o anomalie termică de peste 20°C, iar estimările sugerează că diferența reală ar putea fi chiar mai mare, situându-se între 20 și 30°C.

Viitorul sumbru al Arcticii

Conform studiilor climatice, regiunea arctică se încălzește de aproape patru ori mai rapid decât restul globului, ceea ce determină topirea accelerată a gheții și intensificarea fenomenelor extreme. Dirk Notz, expert în climă la Universitatea din Hamburg, avertizează că temperaturile care depășesc pragul de 0°C au consecințe grave, contribuind la dispariția rapidă a gheții marine.

„Este un fenomen inevitabil: cu cât temperaturile cresc, cu atât mai multă gheață se pierde”, a declarat Notz pentru The Guardian.

Un studiu recent coautor de Notz concluzionează că, indiferent de eforturile globale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, vara arctică fără gheață va deveni realitate în următoarele două decenii.

„Este probabil primul peisaj natural care va fi complet pierdut din cauza acțiunilor umane”, a adăugat el, subliniind impactul ireversibil al schimbărilor climatice asupra ecosistemului polar.

Topirea accelerată a gheții polare nu afectează doar fauna Arcticii, ci are repercusiuni asupra nivelului oceanelor și a climei globale, demonstrând încă o dată că efectele activității umane asupra planetei sunt profunde și ireversibile dacă nu se iau măsuri urgente pentru combaterea încălzirii globale.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Legumele de primăvară, mai devreme pe tarabe, dar foarte SCUMPE

Tarabele din piețe sunt pline de legume, dar prețurile sunt tot mai mari. Numai o legătură de ridichi ajunge să coste și 5 lei, iar clienții preferă să ia în cantități tot mai mici.

Pământul sub amenințarea schimbărilor climatice: Polul Nord se topește alarmant

Polul Nord traversează o perioadă de încălzire fără precedent, cu temperaturi care au crescut cu peste 20°C față de media obișnuită a sezonului. Fenomenul, observat în nordul arhipelagului Svalbard, Norvegia, a fost confirmat de modelele meteorologice europene și americane.

COTAR: Stop vânătorii avertizorilor de integritate din ASF

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) solicită Parlamentului să îşi exercite autoritatea asupra Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi să oprească imediat epurarea avertizorilor de integritate care au curajul să denunţe ilegalităţile din instituţie...

Cum explică psihologii VOTUL MASIV din Diaspora în favoarea lui Călin Georgescu: Românii se simt nedreptățiți

Un psiholog român stabilit în Germania explică de ce diaspora l-a ales pe Călin Georgescu. Pentru că sunt stabiliți de ani buni în Occident, românii de acolo nu se opun deloc Uniunii Europene și nici NATO, ci împotriva clasei politice care menține același sistem de 35 de ani. Victor Gelan explică...

Rugăciune către Sfânta Agata, ocrotitoarea femeilor bolnave, sărbătorită pe data de 5 februarie

Creștinii ortodocși și catolici o sărbătoresc pe Sfânta Agata în fiecare an, pe 5 februarie. Ea este cunoscută drept protectoarea femeilor care suferă de boli ale sânului, fiind invocată mai ales împotriva cancerului.

Un oraș din România ar putea introduce verificarea conținutului de PESTICIDE la legumele şi fructele vândute în pieţe

Legumele şi fructele care sunt vândute în pieţele din Buzău ar putea fi testate în ceea ce priveşte conţinutul de pesticide sau alte substanţe nocive. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost lansat în dezbatere publică de autoritățile locale.

Crin Antonescu, val de critici dure la adresa administrației Iohannis: ”Mă scandalizează, fir-ar să fie!”

Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a criticat marți seară administrația Iohannis pentru clasificarea costurilor închirierii aeronavelor pentru zborurile externe ale președintelui. 

Parchetul lui Kovesi preia de la DNA ancheta tramvaielor luate de Nicușor Dan de la ASTRA Arad - dedicație specială pe BANI EUROPENI

Oficialii Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi continuă ancheta achiziției de către Primăria Bucureștiului condusă de independentul Nicușor Dan la șase luni după anunțarea demarării acesteia. Au preluat și dosarul deschis anul trecut de DNA pe aceeași achiziție.

Deliciul românesc care îi cucerește pe turiști. Prețul este avantajos și gustul autentic

România este recunoscută pentru gastronomia sa autentică, iar unul dintre preparatele care a captivat gusturile turiștilor străini este salata de vinete cu ceapă. 

Doi ucraineni au fost recuperaţi de salvamontişti din Munții Maramureșului: unul dintre ei a ajuns la spital

Operațiune de salvare în Munții Maramureșului. Doi cetățeni ucraineni care au trecut granița în România prin Munții Maramureșului au fost recuperați de salvamontiști, unul dintre aceștia fiind spitalizat.

Good News

Only good and positive news.