Redăm comunicatul intergral:
Atragem atenţia Parlamentului României, instituţia care are în subordine şi responsabilitate directă ASF, asupra represaliilor sistematice la care sunt supuşi avertizorii de integritate din cadrul ASF, ca urmare a dezvăluirilor acestora privind abuzurile şi disfuncţionalităţile grave din activitatea instituţiei.
Primul avertizor de integritate din cadrul ASF care a devenit victima conducerii Autorităţii este Cătălin Ionescu, actuar în cadrul ASF până de curând, care la data de 22 decembrie 2024 a sesizat Parlamentul României cu privire la nereguli grave în supravegherea sistemului de pensii private şi la riscurile majore la care sunt expuşi milioane de români, în privinţa banilor din Pilonul II de pensii. Înainte de această sesizare, Cătălin Ionescu a transmis multiple avertismente conducerii ASF, expunând impactul negativ al deciziilor luate la nivelul Consiliului ASF şi documentând mecanismele prin care sunt periclitate economiile românilor.
În urma acestor dezvăluiri, Cătălin Ionescu a fost cercetat disciplinar chiar de către cei pe care i-a reclamat. Acesta a fost concediat abuziv, pe 16 ianuarie 2025. Această măsură abuzivă a fost dispusă sub coordonarea vicepreşedintelui ASF Daniel Armeanu, responsabil de sectorul pensiilor private, susţinut de PSD.
Un scenariu similar are loc în prezent şi în cazul actuarului Francesca Andreescu, care a transmis Parlamentului României o sesizare în calitate de avertizor de integritate privind intervenţiile directe şi indirecte ale vicepreşedintelui ASF Sorin Mititelu în favoarea unei companii de asigurări de garanţii. În memoriul transmis Parlamentului, Francesca Andreescu detaliază cum Sorin Mititelu a intervenit în mod direct pentru eliminarea şi modificarea unor fapte contravenţionale constatate de echipa de control din care făcea parte şi avertizorul de integritate. Aceste intervenţii au avut drept scop favorizarea unei societăţi de asigurări în detrimentul respectării legislaţiei.
În loc să protejeze avertizorii de integritate, conducerea ASF a iniţiat o anchetă disciplinară împotriva Francescăi Andreescu, exact după modelul aplicat lui Cătălin Ionescu.
Complicitatea Comisiilor Parlamentare - între pasivitate şi muşamalizare
În prezent, sesizările transmise de cei doi avertizori de integritate se află pe masa următoarelor comisii parlamentare:
- Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi petiţii - condusă de deputatul Gherasim Laura (AUR);
- Comisia pentru buget, finanţe şi bănci - condusă de deputatul Bogdan Iulian Huţucă (PNL);
- Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital - condusă de senatorul Maria Gabriela Horga (PNL), fost vicepreşedinte ASF până în urmă cu şase luni;
- Comisia economică, industrii şi servicii - condusă de senatorul Daniel Zamfir (PSD).
Din informaţiile noastre, aceste comisii nu au iniţiat nicio audiere a avertizorilor de integritate şi nici nu au dispus vreo verificare a faptelor semnalate. Mai mult, există intenţia de a trata sesizările ca pe nişte simple petiţii pentru soluţionarea cărora i se cere ASF să răspundă la acuzaţiile care îi vizează chiar pe membrii conducerii sale - un demers absurd, echivalent cu a cere unui acuzat să-şi dea singur verdictul.
COTAR solicită audierea de urgenţă a celor doi avertizori de integritate şi verificarea abuzurilor semnalate de aceştia. Parlamentul României nu poate continua să fie complice prin inacţiune la practicile abuzive din ASF, o instituţie care ar trebui să protejeze stabilitatea financiară şi interesele consumatorilor, nu să servească interese obscure.
"Doamnelor şi domnilor parlamentari, vă cerem să ieşiţi din pasivitate şi să dispuneţi de urgenţă audierea avertizorilor de integritate Cătălin Ionescu şi Francesca Andreescu. Dacă ignoraţi aceste avertismente şi trataţi situaţia cu superficialitate, veţi fi complici cu cei care comit aceste abuzuri în ASF. Francesca Andreescu riscă să aibă aceeaşi soartă ca şi Cătălin Ionescu, concediat după ce a expus corupţia din interiorul ASF. ASF este în subordinea Parlamentului României, iar tolerarea acestor abuzuri va face Parlamentul părtaş la muşamalizarea corupţiei", a declarant Vasile Ştefănescu, Preşedinte COTAR.
COTAR avertizează angajaţii ASF să fie extrem de atenţi la solicitările venite din partea conducerii instituţiei.
"Recomandăm angajaţilor ASF să fie vigilenţi, deoarece în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au fost înregistrate materiale care privesc abuzurile conducerii ASF din ultimele luni, inclusiv cele semnalate de avertizorii de integritate. Oricine se implică în acoperirea acestor fapte trebuie să fie conştient de riscurile juridice la care se expune", mai spune Vasile Ştefănescu, Preşedinte COTAR.