Ajutor financiar de 10.000 de lei pentru romanii care locuiesc la casa! Cum poti beneficia de sprijinul oferit de stat: dosarul se depune la primarie

Ajutor financiar de 10.000 de lei pentru romanii care locuiesc la casa! Cum poti beneficia de sprijinul oferit de stat:
📅 2025-02-05

Această sumă este oferită prin programul "Rabla pentru sobe", inițiat de Ministerul Mediului, care acoperă 70% din costurile necesare instalării unor sobe mai eficiente din punct de vedere energetic.

Cum funcționează programul?

Persoanele interesate trebuie să depună un dosar la primăria locală, deoarece programul se derulează exclusiv prin intermediul autorităților locale. Primăriile sunt responsabile de înregistrarea beneficiarilor și de gestionarea cererilor. După aprobarea dosarului, românii eligibili vor primi finanțarea necesară pentru instalarea noilor sobe.

Lansarea programului "Rabla pentru sobe" a suferit întârzieri din cauza unor ajustări necesare pentru o implementare corectă. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a explicat că a fost nevoie de clarificări privind criteriile de eligibilitate și definiția sobarilor autorizați. De asemenea, au fost eliminate unele detalii tehnice care ar fi putut complica accesarea fondurilor. Conform declarațiilor oficiale, programul urmează să fie lansat cel târziu în februarie 2025.

„Am încercat să definim foarte bine anumite noțiuni, cum ar fi cea de sobar autorizat. Am renunțat la o parte din detaliile care puteau mai mult să încurce decât să ajute programul. Am relansat procesul în transparență și am cerut feedback suplimentar în luna decembrie. Sunt convins că îl vom lansa cel târziu în februarie 2025”, a declarat Fechet.

Cine poate beneficia de finanțare?

Pentru a accesa această subvenție, românii trebuie să locuiască într-o casă și să dorească înlocuirea sobelor vechi cu unele mai performante din punct de vedere energetic. Totodată, primăria din localitatea de reședință trebuie să fie înscrisă în program.

Sobele noi incluse în program sunt concepute pentru a reduce consumul de combustibil și emisiile de poluanți, contribuind astfel la protecția mediului. Totodată, acestea vor ajuta beneficiarii să scadă costurile pentru încălzire, oferindu-le o alternativă mai eficientă și mai economică.

Lemnul de foc rămâne o opțiune

Deși programul încurajează utilizarea unor sobe mai performante, ministrul Mediului a subliniat că România nu va renunța la lemnul de foc ca sursă de încălzire. Acesta rămâne o variantă accesibilă pentru multe gospodării, mai ales în zonele rurale.

Prin această inițiativă, statul român sprijină modernizarea sistemelor de încălzire, oferind un ajutor financiar semnificativ celor care doresc să-și îmbunătățească confortul locuinței, reducând în același timp impactul asupra mediului.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Pământul sub amenințarea schimbărilor climatice: Polul Nord se topește alarmant

Polul Nord traversează o perioadă de încălzire fără precedent, cu temperaturi care au crescut cu peste 20°C față de media obișnuită a sezonului. Fenomenul, observat în nordul arhipelagului Svalbard, Norvegia, a fost confirmat de modelele meteorologice europene și americane.

COTAR: Stop vânătorii avertizorilor de integritate din ASF

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) solicită Parlamentului să îşi exercite autoritatea asupra Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi să oprească imediat epurarea avertizorilor de integritate care au curajul să denunţe ilegalităţile din instituţie...

Cum explică psihologii VOTUL MASIV din Diaspora în favoarea lui Călin Georgescu: Românii se simt nedreptățiți

Un psiholog român stabilit în Germania explică de ce diaspora l-a ales pe Călin Georgescu. Pentru că sunt stabiliți de ani buni în Occident, românii de acolo nu se opun deloc Uniunii Europene și nici NATO, ci împotriva clasei politice care menține același sistem de 35 de ani. Victor Gelan explică...

Rugăciune către Sfânta Agata, ocrotitoarea femeilor bolnave, sărbătorită pe data de 5 februarie

Creștinii ortodocși și catolici o sărbătoresc pe Sfânta Agata în fiecare an, pe 5 februarie. Ea este cunoscută drept protectoarea femeilor care suferă de boli ale sânului, fiind invocată mai ales împotriva cancerului.

Un oraș din România ar putea introduce verificarea conținutului de PESTICIDE la legumele şi fructele vândute în pieţe

Legumele şi fructele care sunt vândute în pieţele din Buzău ar putea fi testate în ceea ce priveşte conţinutul de pesticide sau alte substanţe nocive. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost lansat în dezbatere publică de autoritățile locale.

Crin Antonescu, val de critici dure la adresa administrației Iohannis: ”Mă scandalizează, fir-ar să fie!”

Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a criticat marți seară administrația Iohannis pentru clasificarea costurilor închirierii aeronavelor pentru zborurile externe ale președintelui. 

Parchetul lui Kovesi preia de la DNA ancheta tramvaielor luate de Nicușor Dan de la ASTRA Arad - dedicație specială pe BANI EUROPENI

Oficialii Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi continuă ancheta achiziției de către Primăria Bucureștiului condusă de independentul Nicușor Dan la șase luni după anunțarea demarării acesteia. Au preluat și dosarul deschis anul trecut de DNA pe aceeași achiziție.

Deliciul românesc care îi cucerește pe turiști. Prețul este avantajos și gustul autentic

România este recunoscută pentru gastronomia sa autentică, iar unul dintre preparatele care a captivat gusturile turiștilor străini este salata de vinete cu ceapă. 

Doi ucraineni au fost recuperaţi de salvamontişti din Munții Maramureșului: unul dintre ei a ajuns la spital

Operațiune de salvare în Munții Maramureșului. Doi cetățeni ucraineni care au trecut granița în România prin Munții Maramureșului au fost recuperați de salvamontiști, unul dintre aceștia fiind spitalizat.

Un bărbat condamnat pentru omor deosebit de grav cere despăgubiri de o jumătate de milion de euro de la Penitenciarul Alba

Un fost deținut al Penitenciarului Aiud, care execută o pedepsă de 26 de ani pentru omor deosebit de grav, cere în instanță daune de jumătate de milion de euro din partea închisorii. Bărbatul susține că din cauza condițiilor improprii s-a îmbolnăvit foarte grav

Good News

Only good and positive news.