Rusii taie gazul pentru Europa care trece prin conductele ucrainene. Ce masuri are pregatite Uniunea Europeana

Rusii taie gazul pentru Europa care trece prin conductele ucrainene. Ce masuri are pregatite Uniunea Europeana
📅 2024-10-22

Accesul la gazele naturale rusești prin teritoriul Ucrainei va înceta începând cu prima zi a anului viitor. Acest lucru creează unele probleme de aprovizionare pentru țările UE, dar pericolul nu pare să fie iminent. Există soluții la această problemă, deși nu sunt simple.

Importurile din Rusia în UE se ridică încă la 18% pentru gazele naturale și gazele naturale lichefiate. Gazul care tranzitează Ucraina reprezintă jumătate din restul exporturilor de gaz rusesc prin conducte către UE și o treime din totalul exporturilor de gaz rusesc, inclusiv gaz natural lichefiat (GNL). În ciuda războiului în curs, această rută rămâne crucială pentru aprovizionarea cu gaze a Europei, în special pentru Slovacia, Ungaria și Austria, pentru care ruta de tranzit ucraineană a acoperit 65% din cererea de gaze în 2023. Per ansamblu, ponderea tranzitului ucrainean în importurile de gaze ale UE a scăzut de la 11% în 2021 la aproximativ 5% în prezent.

Dar nu există o urgență imediată pentru înlocuire. În prezent, toate cele trei țări au rezervele aproape pline, la peste 92%, care acoperă aproximativ 60% din consumul anual total pentru Ungaria și Slovacia și peste 104% pentru Austria. De asemenea, conform unei analize realizate de grupul de cercetare Bruegel, terminalele GNL din Polonia, Germania, Lituania, Italia, Croația și Grecia și noile unități de regazificare cu stocare flotantă din Germania și Italia, împreună cu potențiala extindere a capacității conductei Turkstream, ar putea înlocui volumul pierdut. De asemenea, există suficientă infrastructură pentru ca operatorii de sisteme de transport să poată transporta gaze de înlocuire. De exemplu, Cehia susține că are o capacitate suficientă a rețelei de gaze pentru a sprijini alte țări și pentru a atenua riscul unor eventuale întreruperi.

Cu toate acestea, încetarea contractului de tranzit de gaze implică faptul că, de la 1 ianuarie 2025, UE ar avea nevoie de un import suplimentar de 140 TWh anual din alte surse. Majoritatea livrărilor de gaze rusești către Austria, Ungaria și Slovacia fac obiectul unor contracte pe termen lung încheiate între marile lor companii de gaze și Gazprom. Acest scenariu în care volumele tranzitate în prezent prin Ucraina sunt înlocuite cu importuri de GNL din alte țări ar putea fi cea mai plauzibilă opțiune pentru UE.

Un alt scenariu ar fi înlocuirea gazului rusesc cu cel azer. Dar un astfel de acord nu a fost confirmat încă. Și ultimul scenariu ar putea fi un nou acord între UE, Ucraina și Rusia, în care traderii din UE ar putea cumpăra gaz rusesc la frontiera ruso-ucraineană de la Sudzha și ar putea rezerva capacitate de tranzit prin infrastructura rețelei de conducte din Ucraina pentru a livra gazul „lor” către țările europene.

Potrivit analiștilor Bruegel, prin încetarea contractului de tranzit, Ucraina riscă să piardă încasări din comisioane de tranzit echivalente cu aproximativ 0,5% din PIB-ul său și riscă să își submineze rolul strategic de partener energetic pentru Europa. În plus, infrastructura de gaze a Ucrainei, care până în prezent este în mare parte intactă, ar putea deveni o țintă militară dacă gazul rusesc nu va mai ajunge în conductele Ucrainei.

Deși cel mai probabil România nu va fi afectată direct de această situație, conjunctura actuală menține presiunea asupra prețului gazelor naturale. Țara noastră a importat aproximativ 19% din necesarul de gaze naturale în primele 8 luni ale anului, dar importurile au scăzut cu 7% față de anul trecut. La nivel european, începând cu luna februarie a acestui an, prețurile gazelor naturale sunt pe un trend ascendent, iar 1MW se tranzacționează în prezent în jurul valorii de 40 EUR. Piețele futures cotează acum prețuri în jurul acestei valori pentru întregul T1 din 2025, în timp ce pentru livrări pe parcursul anului viitor prețurile par stabile la aproximativ 38 EUR pe MW.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

A apărut langoșul Dubai. Cu cât se vinde noua găselniță gastronomică

Ciocolata Dubai a devenit un adevărat fenomen, stârnind imaginația românilor și inspirându-i să creeze noi delicii culinare. Dacă ciocolata Dubai a reușit să capteze atenția pe rețelele sociale, acum a venit vremea ca acest trend să facă „pui” și să se transforme într-un nou preparat gastronomic:...

Ziua pisicilor negre organizată sâmbătă la Muzeul Antipa. Iubitorii de animale pot să și adopte

Un eveniment mai special are loc weekend-ul acesta la Muzeul Grigore Antipa - Ziua Pisicilor Negre.  Aceasta este sărbătorită pe 26 octombrie la Muzeul Antipa, fiind dedicată promovării adopţiei şi eliminării superstiţiilor legate de aceste animale, susţinând ideea că fiecare pisică merită iubire...

Doliu in presa românească. A murit unul dintre cei mai vechi jurnaliști de investigații

Doliu in presa românească, după anunțul morții jurnalistului Constantin Cumpănă. Lansat în presa din Constanța, jurnalistul a scris și două cărți de investigații despre flota României. Abia împlinise 72 de ani și a suferit un AVC.

Rușii taie gazul pentru Europa care trece prin conductele ucrainene. Ce măsuri are pregătite Uniunea Europeană

În prag de sezon rece, rușii fac ei ce știu cel mai bine: sabotează. De data aceasta, Moscova a sistat gazele care se livrau spre Europa prin conductele din Ucraina. 

Horoscopul dragostei pentru luna NOIEMBRIE 2024. Perioada perfectă pentru noi începuturi în plan amoros. 4 zodii sunt favoritele astrelor

Noiembrie aduce multe provocări emoționale, dar și oportunități extraordinare când vine vorba de iubire. Te-ai gândit vreodată că o lună de toamnă îți poate aduce dragostea? Dacă ești singur/ă, indiferent de zodie, ai mari șanse să găsești omul tău și să te așezi, în sfârșit, la casa ta.

Generatorul Diesel: Esențial pentru continuitatea energiei în situații critice (P)

Într-o lume din ce în ce mai dependentă de tehnologie și energie electrică, accesul neîntrerupt la electricitate a devenit esențial pentru multe industrii și activități cotidiene. În acest context, generatorul diesel se dovedește a fi o soluție indispensabilă atunci când sursa principală de elect...

Pandișpan cu mere. O rețetă delicioasă și ușor de pregătit

Pandișpanul cu mere e delicios și ușor de pregătit. Nu ai nevoie decât de câteva ingrediente și puțină răbdare pentru a pregăti această minunată rețetă, care îți amintește de cei mai frumoși ani, anii copilăriei. Nu te constă mult și nu are nici multe calorii, așa că nu mai sta pe gânduri.

3 zodii care riscă în amor după ce iubăreața Venus a intrat în Săgetător. La ce să fie atente până în 11 noiembrie 2024

Tranzitul lui Venus în semnul aventuros al Săgetătorului, în perioada 17 octombrie – 11 noiembrie, aduce o energie expansivă și îndrăzneață, care ne încurajează să ieșim din zona de confort și să ne asumăm riscuri, mai ales în dragoste. Pentru unele zodii, această perioadă este un moment ideal de...

Istoria Fjällräven - cum a devenit brandul suedez un simbol al calității outdoor? (P)

Poate ai văzut deja rucsacurile Fjällräven pe stradă, în drumeții sau pe rețelele sociale și te-ai întrebat de unde provine acest fenomen global. Ei bine, povestea Fjällräven începe în Suedia anilor \"60, când un tânăr pe nume Åke Nordin a decis să rezolve o problemă de confort pe care o întâlnea...

Veniturile din București, aproape de cele din Vestul Europei. Un locuitor din Sectorul 1 cheltuie 22.000 de euro anual

Pentru prima oară, de la Revoluție încoace, veniturile românilor s-au apropiat extrem de mult de sumele câștigate de cei din Europa de Vest.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.