O tara din Europa iti ofera pensie dupa o perioada minima de cotizare. Dupa doar cinci ani te poti numi pensionar

O tara din Europa iti ofera pensie dupa o perioada minima de cotizare. Dupa doar cinci ani te poti numi pensionar
📅 2025-01-24

În Europa există țări care îți permit să beneficiezi de pensie chiar și cu o cotizare minimă iar  un exemplu relevant în acest sens este Germania, unde sistemul de pensii este conceput pentru a oferi beneficii celor care au contribuit cel puțin cinci ani.

Pentru a putea accesa pensia legală în Germania, trebuie să îndeplinești așa-numita "perioadă minimă de asigurare" de cinci ani. Aceasta reprezintă una dintre cele mai scurte perioade minime de cotizare din Europa. Totuși, atingerea acestui prag nu garantează o pensie substanțială, ci doar dreptul de a primi plăți lunare din partea sistemului de asigurări sociale germane.

Cum este calculată pensia după cotizarea minimă

Valoarea pensiei tale în Germania depinde de mai mulți factori, cel mai important fiind venitul tău anual. Sistemul german funcționează pe baza unui sistem de punctaj care reflectă veniturile obținute. Dacă, într-un an, ai câștigat echivalentul salariului mediu brut al unui angajat german (stabilit provizoriu în 2024 la 45.358 de euro în vest și 44.732 de euro în est), vei acumula un punct de pensie.

Începând cu iulie 2024, valoarea punctului de pensie este de 39,32 euro. Prin urmare, pensia ta brută lunară se calculează conform următoarei formule:

Pensie lunară brută = puncte de câștig × factor de acces × valoarea punctului de pensie × factorul tip pensie.

Dacă ai lucrat cinci ani cu salariul mediu anual, vei avea cinci puncte de pensie, iar pensia ta brută lunară ar fi de aproximativ 196,60 euro (5 x 39,32 euro). Factorii de acces și tip pensie sunt standard (valoarea 1) dacă ieși la pensie la vârsta legală fără penalități.

Ministrul Finanțelor a făcut primul anunț legat de plata PENSIILOR în 2025. Ce se întâmplă cu banii datorați vârstnicilor?

Cum funcționează sistemul german de pensii

  • Sistemul de pensii din Germania este administrat de DRV (Deutsche Rentenversicherung), instituția responsabilă pentru gestionarea tuturor transferurilor și drepturilor beneficiarilor.

  • Pe lângă cerința de cotizare minimă, este necesar să îndeplinești și condiția de vârstă. În Germania, vârsta standard de pensionare este în continuă creștere, având ca obiectiv atingerea vârstei de 67 de ani pentru majoritatea cetățenilor.

  • Chiar și în cazul unei perioade îndelungate de cotizare, pensiile pot varia semnificativ. Statisticile indică faptul că una din cinci persoane care a contribuit mai mult de 45 de ani primește sub 1.200 de euro pe lună.

Cum influențează contribuțiile internaționale pensia ta?

Dacă ai activat în mai multe țări europene, inclusiv în Germania, anii de contribuție din fiecare stat pot fi cumulati conform legislației europene. De exemplu, dacă nu ai reușit să atingi perioada minimă de cotizare în Germania (cinci ani), aceștia pot fi adăugați la anii de contribuție dintr-o altă țară, cum ar fi România, pentru a îndeplini cerințele de pensionare. Alternativ, poți opta pentru pensii separate din fiecare țară, în funcție de anii contribuiți în fiecare sistem.

Avantajele și limitele sistemului german

Avantaje: Pragul redus de cotizare minimă (cinci ani) face ca sistemul să fie accesibil persoanelor care au lucrat perioade mai scurte în Germania.

Limitări: Valoarea pensiei obținute după perioada minimă de cotizare este adesea scăzută, mai ales în cazul în care veniturile au fost modeste.

Cine sunt PENSIONARII care primesc, în perioada următoare, 200 de lei în plus la pensie

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

An nou, probleme vechi. Pacienți lăsați fără medicamente esențiale

Trei luni a avut Ministerul Sănătăţii la dis­poziţie să rezolve o problemă care a ajuns să lase pacienţii din spitale fără două medi­ca­mente la începutul lui 2025 – un medicament folosit în hemoragiile după naştere sau avort şi un antiinflamator puternic, ambele pro­du­se în România

O țară din Europa îți oferă pensie după o perioadă minimă de cotizare. După doar cinci ani te poți numi pensionar

Într-o Europă diversă și dinamică, există o țară care a implementat un sistem de pensii atractiv, oferind cetățenilor săi oportunitatea de a se bucura de un statut de pensionar după o perioadă minimă de cotizare de doar cinci ani. Acest model nu doar că sprijină securitatea financiară a persoanel...

De ce e bine să pui o lingură de zahăr în mașina de spălat: secretul unei garderobe impecabile

Zahărul, cunoscut mai ales pentru utilizarea sa în bucătărie, surprinde printr-o întrebuințare neașteptată: îngrijirea hainelor. Specialiștii susțin că acest ingredient banal are capacitatea de a proteja culorile, de a înmuia țesăturile și de a prelungi viața articolelor vestimentare.

Tensiuni în Piața Victoriei, jandarmii au format un cordon în fața Guvernului. Realitatea Plus face apel la calm. Informare oficială a Jandarmeriei - VIDEO

Tensiuni în Piața Victoriei, la protestele la care participă susținători ai lui Călin Georgescu și protestatarii care au venit să conteste prevederile ordonanței trenuleț, anunță Realitatea Plus. La un moment, câțiva protestatari au încercat să depășească de cordonul forțelor de ordine spre clădi...

Piatra ta vindecătoare, în funcţie de luna în care te-ai născut. Secretele universului pentru îmbunătățirea sănătății și energiei

În căutarea echilibrului și armoniei interioare, fiecare dintre noi se conectează cu forțe subtile ale universului, care ne pot influența sănătatea și energia. Această legătură profundă ne oferă oportunitatea de a descoperi resurse valoroase pentru îmbunătățirea stării noastre generale. Descoperi...

Mark Rutte, secretarul general al NATO, îl va primi pe ministrul de Externe Emil Hurezeanu în 28 ianuarie

Ministrul de Externe Emil Hurezeanu se întâlneşte în 28 ianuarie, la sediul NATO, cu secretarul general al NATO Mark Rutte. 

Marea Unire a Neamului. Președintele ales, Călin Georgescu: „Noi, împreună cu Dumnezeu, facem această horă întreagă!”

Președintele ales, Călin Georgescu le-a transmis românilor că este momentul să nu mai danseze după cum le cântă alții, într-un interviu exclusiv pentru Realitatea Plus.

Bărbat din Hunedoara reținut pentru instigare la violență pe rețelele de socializare. Ce transmitea în mediul online

Un bărbat de 44 de ani, din comuna Baru Mare, județul Hunedoara, a fost reținut de polițiști după ce a postat mesaje amenințătoare pe o platformă de socializare. Mesajele îndemnau la acte de violență împotriva unor persoane publice și au atras atenția autorităților.

Câți generali a pierdut Putin în Ucraina? Informațiile pe care Kremlinul le voia șterse cu orice preț

O investigație de anvergură a jurnaliștilor BBC Rusia a identificat numele a peste 90.000 de militari ruși care au murit pe frontul din Ucraina, între aceștia numărându-se și 9 generali. Datele confirmă faptul că este vorba despre cel mai mare conflict militar de la încheierea celui de-al Doilea ...

Cum să faci cele mai crocante aripioare de pui. Ingredientul secret care le duce la următorul nivel

Aripioarele de pui sunt o alegere clasică, fie că le savurăm în fața televizorului, la petreceri sau în weekenduri relaxate. Dar ce le face perfecte – crocante la exterior și suculente la interior? Secretul este simplu și la îndemână: praful de copt! Descoperă pașii simpli care transformă o rețet...

Good News

Only good and positive news.