Cutremur, luni seara, in Romania. INFP anunta activitate puternica

Cutremur, luni seara, in Romania. INFP anunta activitate puternica
📅 2025-01-07

Un seism de 2,8 grade s-a produs, luni seara, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, la ora 21.29. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 125,6 km, în apropierea următoarelor oraşe: 54 km NV de Buzău, 56 km SE de Brașov, 58 km N de Ploiești, 60 km SE de Sfântu-Gheorghe, 76 km V de Focșani, 86 km NE de Târgoviște.

Locul din casă unde nu trebuie să stai în caz de cutremur. Este cel mai periculos și sigur te vei alege cu răni

Reguli esențiale de comportament în caz de cutremur. Ce NU trebuie să faci ca să eviți o tragedie

Indiferent de pregătirea pe care o avem, un cutremur ne va lua mereu prin surprindere și pe cei mai mulți dintre noi ne va panica. Cum să acționăm în caz de cutremur?

1. Păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.

2. Preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.

3. Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.

4. Rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.

5. Dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.

6. Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.

7. Nu alergați în stradă.

8. dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.

9. Acordați primul ajutor persoanelor rănite.

10. În cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.

Citește și: Enciclopedia mondială a locuințelor a evaluat rezistența clădirilor din România la un cutremur major. Rezultatele sunt surprinzătoare

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Război în Ucraina, ziua 1049: Lovitură dură primită de Putin - 23 de țări NATO au luat decizia neașteptată, schimbare totală - LIVE TEXT

Războiul Moscovei din Ucraina continuă cu înverșunare, chiar dacă nu și-a atins obiectivele inițiale. Dar acum o lovitură dură a fost primită de Putin, după ce 23 de țări NATO au luat o decizie nesperată de Rusia: creșterea cheltuielilor militare la peste 2% din PIB în 2024. Este ziua 1049 a răzb...

Testul psihologic care îți arată adevărata ta față. Alege un ochi și află ce spune despre tine

Testul psihologic care îți arată adevărata ta față. Alege un ochi și află ce spune despre tine.

Cutremur, luni seara, în România. INFP anunță activitate puternică

Un cutremur s-a produs, luni seara, în România, potrivit INFP. 

Românii, prizonieri ai datoriilor: record de împrumuturi, în 2024

2025 ar putea aduce provocări financiare uriașe pentru toți. 

Tradiții și superstiții de Sfântul Ion. Ce trebuie să știe și să facă toți creștinii cu ocazia acestei mari sărbători

Tradiții și superstiții de Sfântul Ion. Ce trebuie să știe facă creștinii cu ocazia acestei mari sărbători.

Prognoza meteo 7 ianuarie. Temperaturi de primăvară, vânt puternic la munte

Astăzi, vremea se va încălzi, iar valorile termice vor fi mult mai ridicate decât mediile multianuale specifice datei. Temperaturile maxime se vor situa în general între 8 și 16 grade. 

Etalarea runelor, marți 7 ianuarie 2025. Ce sfaturi și mesaje îți transmite universul, în funcție de zodie

Etalarea runelor, marți 7 ianuarie 2025. Ce sfaturi și mesaje îți transmite universul.

Sărbătoare mare, astăzi, 7 ianuarie. Sfântul Ioan Botezătorul, prăznuit de creștini. Cruce roșie în calendar

Sărbătoare mare, astăzi, 7 ianuarie. Sfântul Ioan Botezătorul, prăznuit de creștinii ortodocși și catolici.

Ceaiul care te-ar putea ajuta să adormi mai ușor. Ce recomandă specialiștii să consumi înainte de culcare

Specialiștii susțin că acesta este ceaiul care te-ar putea ajuta să adormi mai ușor. Răspunsul la o noapte de somn odihnitor ar putea fi doar o ceașcă obișnuită de ceai calmant. Descoperă mai jos despre ce băutură este vorba de fapt.

Mesaje de Sfântul Ion 2025. Urări pentru cei care își serbează onomastica

Soborul sfântului Ioan Botezătorul este sărbătorit în fiecare an pe data de 7 ianuarie. Conform statisticilor, aproximativ două milioane de români poartă nume derivate precum: Ion, Ioana, Ionica, Ionel și multe altele. Ne dorim să-ți venim în ajutor cu câteva idei de mesaje de Sfântul Ioan 2025. ...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.