Cod Rutier 2025. Daca bariera de la calea ferata este ridicata, trebuie sa opresti ca sa te asiguri?

Cod Rutier 2025. Daca bariera de la calea ferata este ridicata, trebuie sa opresti ca sa te asiguri?
📅 2025-01-08

Trecerea la nivel cu calea ferată este foarte periculoasă, chiar și atunci când e dotată cu semnale acustice și luminoase sau cu bariere. Unii șoferi nici măcar nu reduc viteza, ci traversează șinele fără să se mai uite dacă se apropie trenul. Conform legii, dacă bariera este ridicată, mai trebuie să oprești la trecerea de cale ferată pentru a te asigura?

Legea rutieră stabilește care sunt regulile pe care un conducător auto trebuie să le îndeplinească atunci când trece peste calea ferată.

„La trecerea la nivel cu calea ferată curentă, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu viteza redusă și să se asigure că din partea stângă sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar”, se precizează în Art. 136 (1) din HG 1391/2006.

Însă, această regulă se aplică și atunci când trecerea e dotată cu semnale acustice, luminoase și cu bariere?

Dacă bariera e ridicată, mai trebuie să oprești la trecerea de cale ferată?

Conform legii, conducătorii de vehicul sunt obligați să oprească atunci când:

  • barierele sau semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau de ridicare;
  • semnalul cu lumini roșii și/sau semnalul sonor sunt în funcțiune;
  • întâlnește indicatorul „Trecerea la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere”, „Trecerea la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere” sau „Oprire”.

Dar, dacă barierele sunt ridicate, semnalele acustice sunt oprite și semnalul luminos este alb, atunci poate traversa.

„Conducătorul de vehicul poate traversa calea ferată curentă prevăzută cu bariere sau semibariere, dacă acestea sunt ridicate și semnalele luminoase și sonore nu funcționează, iar semnalul cu lumina albă intermitentă cu cadența lentă este în funcțiune”, se stabilește în Art. 137 (1) din HG 1391/2006.

Așadar, legea nu îi obligă pe șoferi, în aceste situații să mai oprească pentru a se asigura. Dar, asta nu înseamnă că nu ar fi bine ca, înainte de a trece calea ferată, să reducem viteza. Și chiar să ne asigurăm stânga-dreapta, chiar dacă, teoretic, nu ar trebui să treacă niciun tren în acel moment pe acolo. Pentru că, nu-i așa, orice sistem mecanic sau electric se poate defecta. Și nu ne costă decât 3-5 secunde pentru a ne asigura, suplimentar.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Când începe distribuirea pensiilor aferente lunii ianuarie. Poșta Română, anunț OFICIAL

Poșta Română a anunțat oficial că va începe distribuirea pensiilor aferente lunii ianuarie 2025 începând cu data de 9 ianuarie. Această acțiune respectă angajamentele asumate prin convenția încheiată cu Casa Națională de Pensii Publice.

Cod Rutier 2025. Dacă bariera de la calea ferată este ridicată, trebuie să oprești ca să te asiguri?

Legea rutieră stabilește care sunt regulile pe care un conducător auto trebuie să le îndeplinească atunci când trece peste calea ferată. „La trecerea la nivel cu calea ferată curentă, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu viteza redusă și să se asigure că din partea stângă sau din pa...

Cum se îngrijește corect ficusul. Cele mai bune trucuri recomandate de experți

Te întrebi cum se îngrijește corect ficusul? Dacă ai această plantă acasă, atunci sunt câteva aspecte la care e recomandat să fii atentă. Ai jos găsești câteva sfaturi utile pentru a te asigura că planta ta se dezvoltă în cele mai bune condiții. 

DAMAC investește masiv în SUA în noi centre de date, dar și un parteneriat important cu PPC Group

Compania DAMAC (Emiratele Arabe Unite) va investi miliarde de dolari în dezvoltarea de centre de date în SUA. Aceeași firmă are proiecte și în Europa, anunțând recent un parteneriat cu grecii de la PPC Group pentru un centru de date în Spata, Attica. PPC Group are operațiuni și în România pe pieț...

Crin Antonescu rămâne candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități

Crin Antonescu va fi candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale, după prima ședință a Guvernului din 2025.

Cum își arată zodiile atracția față de persoana iubită. Ce spun astrele: cum îți dai seama că cineva este îndrăgostit de tine

Fiecare nativ în parte are propriul fel de a flirta atunci când are sentimente puternice. Află cum își arată zodiile atracția față de persoana iubită și vezi ce spun astrele. Este posibil să nici nu-ți dai seama că cineva este îndrăgostit de tine până nu citești acest horoscop. Aceste sfaturi cos...

România eșuată: 1 din 10 elevi de liceu declară că se confruntă des cu lipsa mâncării suficiente

„România Educată”, programul de suflet al președintelui Iohannis, a eșuat lamentabil, Mai mult, elevii se confruntă în continuare cu lipsa fondurilor suficiente, dar mai ales a mâncării.

Incendii la Los Angeles. Mai multe celebrităţi se află în pericol. Situaţia este delicată

Peste 30.000 de persoane şi-au părăsit casele în timp ce un incendiu de vegetaţie a devastat peste noapte o zonă de lux de coastă din Los Angeles, celebrităţi de la Hollywood numărându-se printre cei care au fugit cu maşina şi pe jos, în timp ce flăcările le-au cuprins locuinţele şi devastau vers...

Modificare majoră în învățământ. Ce se întâmplă cu elevii care au nota 10 pe linie?

Ministerul Educației a decis ca numai elevii care au nota 10 pe linie să aibă posibilitatea de a termina doi ani de studii într-un an școlar.

Calendarul alegerilor, STABILIT! Vom merge la urne pe 4 și 18 mai! Când va fi aprobat bugetul de stat

Coaliția s-a reunit, miercuri, la ora 17.00, în prima ședință a anului, la sediul Guvernului. Potrivit deciziilor din cadrul reuniunii PSD-PNL-UDMR și minorități, vom merge la urne pe 4 și 18 mai 2025.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.