Modificare majora in invatamant. Ce se intampla cu elevii care au nota 10 pe linie?

Modificare majora in invatamant. Ce se intampla cu elevii care au nota 10 pe linie?
📅 2025-01-08

Mai exact, în comparație cu metodologia stabilită prin ordinul nr. 5.489 din 29 septembrie 2011, în noua metodologie apar următoarele noutăți:

  • Doar elevii cu medii de 10 pe linie vor putea să finalizeze doi ani de studii într-un an școlar, o singură dată în fiecare dintre ciclurile de învățământ: primar, gimnazial şi liceal, potrivit documentului amintit. În metodologia aprobată în 2011 se cerea media minimă 9 și 9,50 la purtare.
  • Elevii trebuie să parcurgă cel puțin 50% din cursurile pentru anul curent și 40% din cele pentru anul suplimentar. În metodologia veche nu erau detaliate explicit aceste aspecte.
  • Se impune întreruperea programului dacă elevul obține calificativul „Bine” (la primar) sau media sub 9 (la gimnaziu și liceu) la evaluările sumative de la finalul celui de-al doilea modul. În trecut, programul se întrerupea doar în cazul nepromovării la 3 discipline/module.
  • Conform noului ordin, consilierul școlar va fi implicat în monitorizarea evoluției emoționale și comportamentale a elevilor pe tot parcursul programului. Până acum, consilierul trebuia să participe doar la evaluarea inițială.

Prin urmare, prin modificarea legii a fost restrâns accesul elevilor la acest program, comparativ cu vechea metodologie, având în vedere că mult mai puțini școlari se vor încadra în noile cerințe.

Mai exact, potrivit noii metodologii, elevii trebuie să îndeplinească următoarele criterii ca să poată promova două clase într-un an școlar:

  • Învățământ primar (clasele III-IV): calificativul „Foarte bine” la toate disciplinele și la purtare în anul anterior.
  • Învățământ gimnazial și liceal: media 10 la toate disciplinele și la purtare.
  • Trebuie să promoveze un test interdisciplinar, „din curriculumul clasei anterioare clasei curente” cu un punctaj de minimum 80%.

Documente înscrierea în programul 2 ani de studii într-un an școlar

Pentru înscrierea elevilor în programul de parcurgere a 2 ani de studii într-un an şcolar trebuie depuse următoarele documente, potrivit documentului amintit:

a) cererea părintelui sau a tutorelui legal al elevului;
b) dosarul personal;
c) rezultatul obținut la testul interdisciplinar;
d) avizul favorabil al consilierului şcolar;
e) avizul favorabil al medicului şcolar sau al medicului de familie;
f) avizul consiliului profesoral al unităţii de învăţământ.

Fiecare școală va avea o comisie care va elabora testul, va organiza testarea și va monitoriza procesul.

Modul de parcurgere a programului pentru 2 ani de studii într-un an școlar

Elevii care vor să beneficieze de program trebuie:

  • să parcurgă cel puţin 50% din cursurile şcolare aferente anului curent şi a cel puţin 40% din cursurile şcolare aferente celui de-al doilea an de studiu, conform planului personalizat de învățare elaborat de comisia de monitorizare;
  • să studieze individual;
  • să meargă la consultaţii/tutoriale asigurate de profesorul pentru învăţământul primar/profesorii clasei celui de-al doilea an de studiu.

Pentru încheierea situației școlare „elevul susține evaluări periodice sumative, pe durata anului școlar, după cel de-al doilea modul și pe durata celui de-al cincilea modul.

Probele de evaluare pot fi: scrise, orale, practice şi de aptitudini incluse în planul
personalizat de învățare, calendarul acestora fiind stabilit de comun acord de către
părinte/tutore legal, elev şi dirigintele clasei şi avizat de către consiliul profesoral”, mai este precizat în document.

SURSA

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

DAMAC investește masiv în SUA în noi centre de date

Compania DAMAC (Emiratele Arabe Unite) va investi miliarde de dolari în dezvoltarea de centre de date în SUA. Aceeași firmă are proiecte și în Europa, anunțând recent un parteneriat cu grecii de la PPC Group pentru un centru de date în Spata, Attica. PPC Group are operațiuni și în România pe pieț...

Crin Antonescu rămâne candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități

Crin Antonescu va fi candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale, după prima ședință a Guvernului din 2025.

Cum își arată zodiile atracția față de persoana iubită. Ce spun astrele: cum îți dai seama că cineva este îndrăgostit de tine

Fiecare nativ în parte are propriul fel de a flirta atunci când are sentimente puternice. Află cum își arată zodiile atracția față de persoana iubită și vezi ce spun astrele. Este posibil să nici nu-ți dai seama că cineva este îndrăgostit de tine până nu citești acest horoscop. Aceste sfaturi cos...

România eșuată: 1 din 10 elevi de liceu declară că se confruntă des cu lipsa mâncării suficiente

„România Educată”, programul de suflet al președintelui Iohannis, a eșuat lamentabil, Mai mult, elevii se confruntă în continuare cu lipsa fondurilor suficiente, dar mai ales a mâncării.

Incendii la Los Angeles. Mai multe celebrităţi se află în pericol. Situaţia este delicată

Peste 30.000 de persoane şi-au părăsit casele în timp ce un incendiu de vegetaţie a devastat peste noapte o zonă de lux de coastă din Los Angeles, celebrităţi de la Hollywood numărându-se printre cei care au fugit cu maşina şi pe jos, în timp ce flăcările le-au cuprins locuinţele şi devastau vers...

Modificare majoră în învățământ. Ce se întâmplă cu elevii care au nota 10 pe linie?

Ministerul Educației a decis ca numai elevii care au nota 10 pe linie să aibă posibilitatea de a termina doi ani de studii într-un an școlar.

Prima ședință din 2025 a liderilor coaliției a început. Calendarul alegerilor, STABILIT! Surse: vom merge la urne pe 4 și 18 mai

Coaliția s-a reunit, la ora 17.00, în prima ședință a anului. Întâlnirea ar trebui să tranșeze atât bugetul țării, cât și calendarul noilor alegeri și cine va fi candidatul comun pe care alianța de la Putere vrea să-l înscrie în cursa pentru Cotroceni. Întâlnirea are loc la sediul Guvernului. Se ...

George Simion, liderul suveranist, mesaj pentru protestatari: „Singurul steag acceptat la protestul din 12 ianuarie este TRICOLORUL”

George Simion, liderul suveranist, îi îndeamnă pe românii care vor ieși la protestul pentru reluarea alegerilor din 12 ianuarie în Piața Victoriei să vină doar cu tricolorul. Președintele AUR îi sfătuiește pe români să nu vină cu alte însemne, cum ar fi însemnele de partid sau cele ideologice. 

Donald Trump a primit un răspuns pe măsură: „America mexicană sună bine!”

Președita Mexicului, Claudia Sheinbaum, i-a dat un răspuns pe măsură lui Donald Trump la declarațiile acestuia că ar vrea să redenumească Golful Mexic în „Golful Americii”.

Cum se descurcă românii cu pensii mici. Câți bani le rămân după toate cheltuielile

Românii cu venituri mici abia fac față traiului zilnic în fața celui mai aspru an din punct de vedere economic. Pensiile au fost înghețate, iar alimentele, facturile și medicamentele au prețuri mari în continuare. Pensia minimă a rămas la valoarea de 1.281 de lei, iar peste 1,7 milioane de oameni...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.